07 Tetor 2022

89% e konsumatorëve porosisin produkte përmes telefonave inteligjentë

Prishtinë, 23 dhjetor - Shoqata e Bankave të Kosovës në bashkëpunim me Visa, zhvilluan fushatën informuese gjatë periudhës shtator - dhjetor 2021 që kishte për qëllim informimin e qytetarëve rreth mundësive të blerjeve me kartë bankare online dhe çështjeve të sigurisë gjatë pagesave online.

Gjatë muajve të fushatës, Shoqata e Bankave të Kosovës realizoi artikuj, publikime informuese në rrjetet sociale dhe video informuese të transmetuara në kanalet televizive dhe në radio duke sqaruar përparësitë e këtyre pagesave por edhe duke informuar rreth aspekteve të sigurisë dhe mundësive të shumta që i ofrojnë bankat përmes kartave bankare.

Zhvillimi i shpejtë dhe avancimi i teknologjisë ka rezultuar edhe në ndryshimin e shprehive të blerësve në kryerjen e pagesave.

Në një anketim të realizuar nga Visa për pagesat dhe blerjet online në rajonin e Ballkanit Perëndimor, në Kosovë rezulton se 41 për qind e të anketuarve ishin të gatshëm të paguajnë nëpërmjet telefonave të mençur faturat mujore dhe shërbimet e parkimit, ndërsa biletat e teatrit, kinemasë dhe transportit publik renditen në vendin e dytë (35 për qind).

Të tretat në radhë janë pagesat në dyqane, kafene dhe restorante (33 për qind). 32 për qind e të anketuarve janë shumë të interesuar për blerjet e mëdha të biletave për udhëtime ose blerjet e orendive shtëpiake.

Ndërsa nga gjithsej blerjet online, në total 89% e konsumatorëve kryesisht porosisin produkte përmes telefonave inteligjentë.

Shoqata e Bankave të Kosovës në bashkëpunim me Visa dhe bankat komerciale të Kosovës, mbështetën këtë fushatë informuese e cila kishte ndikim pozitiv në informimin e qytetarëve të Kosovës për avancimet dhe mundësitë që tani ofrohen në sektorin bankar të shërbimeve të pagesave.  


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 tetor 2022 - Komisioni i posaçëm për shqyrtimin e kandidatëve për emërim në Gjykatën Kushtetuese shqyrton nominimet e kandidatëve për gjyqtar në Gjykatën Kushtetuese lidhur me përmbushjen e kushteve të parapara me Kushtetutë dhe Ligj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301, ora 9:00)

- Ministria e Zhvillimit Rajonal dhe Caritas Zviceran në Kosovë lansojn thirrjen “Projektet Investuese të Diasporës” në kuadër të projektit “Veprimi i Komunave për Riintegrim dhe Diasporë – MARDI”. (Ndërtesën Qeverisë, salla P38, ora 9:30)

 - Kuvendi i Republikës së Kosovës mban seancë plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

- Kryetari i Komisionit për Punë të Jashtme dhe Diasporë, Haki Abazi mban konferencë për medie lidhur me qëndrimet dhe vlerësimet për proceset e rëndësishme nëpër të cilat po kalon vendi. (Holli i Kuvendit të Kosovë, ora 10:00)

- Rrjeti i Grave të Kosovës dhe Fondi i Kombeve të Bashkuara për Popullsinë publikojnë përmbledhjen e politikave 'Dispozitat për koston e lejes së lindjes, atësisë dhe pushimit prindëror në Ligjin e Punës', të shkruar nga Dita Dobranja në emër të RrGK-së. (Hotel Sirus, ora 10:00)

- OJQ Aktiv organizon prezantimin e “Udhëzuesin për verifikimin bazë të informacionit mediatic” i cili është i dedikuar kryesisht për komunitetin serb të Kosovës. (Qendra e Energjisë Qytetare në Mitovicën e Veriut, ora 11:00)

- Sekretari Gjeneral i FIBA Andreas Zagklis takohet me Ministrin e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Kosovës, Hajrulla Çeku. (Ndërtesa e Ministrisë së Kulturës, ora 11:00)