06 Dhjetor 2022

Pronat ka kalon autostrada barten në pronësi të Qeverisë

Prishtinë, 1 qershor - Në mbledhjen e 127, të rregullt te Qeverise se Republikës së Kosovës është aprovuar vendimi për shpronësimin e tokave publike dhe transferin e tyre në pronësi të Qeverisë së Republikës së Kosovës për nevojat e ndërtimit të autostradës Vërmicë-Merdare. 


Me planin e punës së Qeverisë së Republikës së Kosovës për vitin 2010 është paraparë fillimi i ndërtimit të autostradës R7 Vërmicë-Merdare. Për ta vazhduar punimet është e nevojshme që pronat e paluajtshme publike, për të cilat Qeveria është autoritet shpronësues, sipas Ligjit mbi shpronësimin, duhet ta bëjë bartjen e tyre në pronësi të Qeverisë së Republikës së Kosovës për nevojat e ndërtimit të autostradës Vërmicë-Merdare.

Qeveria po ashtu ka miratuar vendimin për emërimin e Këshillit ndërministror për politika tregtare. Dokumenti i Politikës Tregtare të Kosovës është aprovuar nga Qeveria e Kosovës në muajin gusht të vitit 2009, ku formulimi dhe interpretimi i politikës tregtare është vetëm një nga hallkat e të ashtuquajturit proces i politikës tregtare, që përveç formulimit përfshin edhe koordinimin, implementimin, vlerësimin dhe rishikimin e përfundimeve të politikes tregtare.

Ministria e Ekonomisë dhe Financave ka kërkuar që në strategjinë legjislative të Qeverisë së Kosovës për vitin 2010, të përfshihet ndryshim plotësimi i Ligjit për administrimin dhe procedurat tatimore, Ligjit për menaxhimin e financave publik, dhe Ligjit për buxhetin. Ndryshimet janë të nevojshme për të harmonizuar këto akte juridike  me marrëveshjen që Qeveria e Kosovës ka nënshkruar me Fondin Monetar Ndërkombëtarë.

Qeveria ka aprovuar edhe kërkesën e Ministrisë së Punëve të Brendshme që të zgjatet orari i punës për të punësuarit në sektorin e furnizimit të qytetarëve me dokumente civile gjatë periudhës së pushimeve verore, qershor-shtator. Kjo zgjatje e orarit bahet me qëllim të rritjes së efikasitetit të këtyre shërbimeve gjatë kohës së qëndrimit të të gjithë qytetarëve me qëndrim në botën e jashtme dhe të cilët gjatë këtyre pushimeve do të qëndrojnë në Kosovë.

Në mbledhjen e sotme është aprovuar edhe vendimi për zgjatjen e orarit javor për të punësuarit në kompanitë që do të punojnë në ndërtimin e autostradës Vërmicë-Merdar. Kjo zgjatje e orarit bëhet me marrëveshje dhe në pajtim të plotë nga punëdhënësit dhe nga punëmarrësit. Vendimi do të vlej deri në aprovimin e Ligjit të punës.

Kabinetin qeveritar është njohur edhe për vizitën që së shpejti do të bëj në Kosovë, me ftesën e kryeministrit Hashim Thaçi, miku i madh i Kosovës dhe popullit tonë, ish-kryeministri i Britanisë së Madhe, Tony Bler. Në këtë rast, kryeministri Thaçi ka bërë të ditur se Kosova do ta pres mikun e vet me nderimet më të larta shtetërore ish-kryeministrin Bler, duke shprehur falënderimin e vet për angazhimin e tij për Kosovën.

Kosovën do ta vizitojë së shpejti edhe kryeministrit i Turqisë, Rexhep Taip Erdogan, i cili ka treguar një angazhim të madhe për mbështetjen e Kosovës në arenën ndërkombëtare dhe në inkurajimin e investimeve në Kosovë nga investitorët turq.

Kryeministri Thaçi ka vlerësuar edhe vizitën e ministri Skender Hyseni në Francë dhe ministrit Besim Beqaj në Bruksel, që është edhe një dëshmi e përkushtimit të Qeverisë së Kosovës në Agjendën Evropiane të Kosovës.

Qeveria ka miratuar “Programin Kombëtar i Shkencës i Republikës së Kosovës”.  Në kuadër të përkushtimit të Qeverisë së Republikës së Kosovës për të ndërtuar shtet, i cili bazohet në dije dhe kërkim shkencor, si dhe duke synuar që kërkimi shkencor të jetë më ngushtë i lidhur me arsimin e lartë, ndërmarrjet, biznesin, dhe nevojat e shoqërisë në tërësi. Veprimtaria kërkimore-shkencore në Republikën e Kosovës duhet të avancohet me hulumtime të vazhdueshme të fushave të ndryshme shkencore, e cila duhet të jetë me arsimin e lartë, ndërmarrjet dhe biznesin, si dhe të prijë zhvillimin ekonomiko-shoqëror të Republikës së Kosovës. Programi ka identifikuar pesë objektivat e vet. Objektivi i parë është investimi në resurset humane për zhvillimin e shkencës; i dyti infrastruktura shkencore; së treti ndërkombëtarizimi i hulumtimeve shkencore; së katërti ndërlidhja Shkencë-shoqëri-ekonomi; dhe së pesti përsosmëria e hulumtimeve shkencore.

Në këtë drejtim, Programi identifikon edhe pesë prioritetet: i pari zhvillimi ekonomik; i dyti prodhimi i sigurt i ushqimit; e treti shëndeti dhe zhvillimi i mjekësisë; i katërti zhvillimi shoqëror-ekonomik; dhe i pesti hulumtimet në gjuhësi, kulturë dhe histori.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 dhjetor 2022

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, pret në takim Përfaqësuesin e Posaçëm të Bashkimit Evropian për Dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajčák. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00)

- Agjencia e Statistikave të Kosovës mban nesër takim konsultativ me Kryetar dhe përfaqësues të Komunave në Kosovë. (Hotel International Prishtina në Veternik, ora 9:30)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 9:30)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi dhe Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizojnë tryezën e rrumbullakët për reformën në Administratën Publike. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton Projektligjin për Anti Dopingun. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale takohet me Elvana Shala, ambasadore e vullnetit të mirë në Komisionin ndërkombëtar për të drejtat e njeriut ku do të diskutohet organizimi i kongresit botëror për personat me aftësi të kufizuara. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton në parim i Projektligjin për zhvillimin rajonal të balancuar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)   

- Qendra Kosovare për Zhvillim dhe Avokim mban konferencën për media në lansimin e fushatës “E Drejta për Ajër të Pastër - vrasësi i padukshëm NO2 -”. (Restorant “Rings” tek Sheshi ‘Nënë Tereza”, ora 11:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale organizon tryezën e rrumbullakët lidhur me punën, të arriturat dhe sfidat e Qendrave për Punë Sociale’’. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Komuna e Prishtinës inauguron veprën e artit në hapësira publike “Never Say Never” të artistit të mirënjohur bashkëkohor Alban Muja, e që po realizohet me mbështetje të Komunës së Prishtinës dhe MB Office. (Parku “Adem Demaçi”, ora 12:00)

- Zëvendëskryeministrit Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Punë të Jashtme dhe Diasporë lidhur me dialogun dhe planin franko-gjerman. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 13:00)

 - Organizata jofitimprurëse Code organizon takimin lançues “Ora e Kodit” e cila është hyrje 1 orëshe në shkenca kompjuterike e krijuar për të shpjeguar “kodimin”. (Shkolla “Xhemail Mustafa” në Prishtinë, ora 13:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi organizon tryezë të rrumbullakët, mbi publikimin e Raporteve: ‘‘Transparenca e Qeverisë’’ dhe ‘‘Transparenca në Ndërmarrjet Publike’’. (Hotel Sirius, ora 13:00)
 
- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim shqyrton Projektligjin për Vlerësimin e ndikimit në mjedis, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)