24 Korrik 2019

MAP mbanë diskutimin e radhës me Agjencinë e Aviacionit Publik

Prishtinë, 18 prill - Në kuadër të debatit katër ditor të organizuar nga Ministria e Administratës publike, me përfaqësues të Aviacionit Publik, të Ministrisë së Infrastrukturës, të ZKM-së, të ZK-së së BE-së, të SIGMA-s dhe të shoqërisë civile, u fol për ndryshimet dhe plotësimet e Ligjit NR.03/L-051 për Aviacionin Civil.

Me këtë rast u tha se Republika e Kosovës, përkatësisht AAC-ja, e themeluar me ligjin bazik është përgjegjëse për rregullimin e sigurisë së aviacionit civil dhe rregullimin ekonomik të aeroporteve dhe shërbimeve të navigacionit ajror në Republikën e Kosovës. AAC-ja ka statusin e agjencisë ekzekutive në kuadër të ministrisë përgjegjëse për infrastrukturë dhe transport. Ndaj veprimtaria e AAC-së do të mbikëqyret nga Qeveria dhe nga ministri i ministrisë përgjegjëse për infrastrukturë. Ndërsa, pas gjashtë muajve, pas hyrjes në fuqi të këtij ligji, ministria do të bëjë ndryshimi-plotësimin e Rregullores për organizimin e brendshëm me të cilin do të përcaktohet struktura organizative e AAC-së. Ndërkaq, të punësuarit e AAC-së do të vazhdojnë të kenë statusin e nëpunësve civilë edhe pas hyrjes në fuqi të këtij ligji.

Rreth këtyre risive që praktikisht i sjell projektligji në debat, u diskutua në mënyrë detale. Mbi këtë bazë, doli konstatimi se AAC-ja, nuk duhet të ketë kurrfarë lidhjeje, me Kuvendin e Kosovës, për faktin se veprimtaria e këtij institucioni nuk përputhet me atë të Kuvendit. Meqë, me këtë rast, u preken shumë çështje, që kërkojnë trajtim të posaçëm, u kërkua që në ditët në vijim të caktohet një takim me përfaqësuesit e Sekretariatit për Racionalizimin e Agjencive për të diskutuar më në detaje çështjen e AAC-së.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 korrik 2019

- Drejtoresha e Misionit të USAID-it në Kosovë, Lisa Magno, do të dëshmojë nënshkrimin e Memorandumit të Mirëkuptimit me 14 komuna të Kosovës. (Hotel Emerald, ora 10:00) 

- Ministri i Infrastrukturës dhe Transportit Pal Lekaj merr pjesë përurimin e zgjerimit dhe rehabilitimit të hyrjes së pikës kufitare Kosovë - Shqipëri, në Vërmicë. (Pika kufitare e Vërmicës, ora 10:30)

- Kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri pret në takim drejtorin e UNHCR. (Zyra e Kryetarit Haziri, ora 11:00)

- Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Fatmir Matoshi, do të pres në takim kryetarin e Komunës së Malisheves, Ragip Bega, më të cilin do të nënshkruajnë memorandume të bashkëpunimit për financimin e projekteve në fushën e mjedisit. (Kabineti i Ministrit, kati 17, ish objekti Rilindja, ora 11:00)

- Qendra Mediale me mbështetjen e Fondacionit të Kosovës për Shoqëri të Hapur organizon mbahet debatin publik, me temë: "Taksa 100 për qind - kush fitoi, e kush humbi dhe çfarë?". (Qendra Mediale në Çagllavicë, ora 11:00)

- Ministria e Diasporës dhe Investimeve Strategjike në bashkëpunim me Komunën e Prishtinës organizon panairin me punime artizanale, veshje kombëtare dhe ushqime tradicionale. (Sheshi “Skënderbeu”, ora 11:00)

 - Kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri pret në takim Sam Paice, udhëheqës i sektorit për demokratizim në Ambasadën Britanike. (Zyra e Kryetarit Haziri, ora 11:30)

- Komuna e Gjilanit organizon ceremoninë e dorëzimi te donacionit për shëndetësi nga Besnik Benz. (Qendra Klinike e Mjeksësisë Familjare, ora 12:30)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media. (Zyrët e Vetëvendosjes, ora 13:00)