03 Shkurt 2023

Lëvizja Fol: Pasojat e një kontrate të “fshehur”

Prishtinë, 18 nëntor - Lëvizja Fol ka deklaruar se parimi i “zero transparencës” i zbatuar nga MTPT rreth procesit të ndërtimit të autostradës Morinë-Merdare ka filluar të gjenerojë pasoja serioze duke anashkaluar parimet bazë të transparencës dhe duke u përcjellë me një shkelje të vazhdueshme të ligjeve të Republikës së Kosovës.

Me këtë kontratë është paraparë që për operatorin që e ka fituar këtë tender t’i kryhen pagesa shtesë deri në 20 për qind të vlerës së përgjithshme të kontratës”.

Ky detaj i kontratës është në kundërshtim të plotë me ligjin e Prokurimit Publik, sipas të cilit nuk lejohet ekzekutimi i pagesave për punë shtesë që kalojnë vlerën e 10 përqindëshit të vlerës totale të një projekti.

MTPT edhe në këtë rast po dëshmon se injoron kërkesat për transparencë në këtë proces si dhe po vazhdon me shkelje të rënda të ligjeve të Republikës së Kosovës siç është dëshmuar më herët me refuzimin që i ka bërë kërkesës së Lëvizjes FOL dhe organizatave tjera të shoqërisë civile në Kosovë për qasje në dokumentacionin e këtij tenderi, përkatësisht kontratën e autostradës Morinë-Merdare.

Lëvizja FOL, kërkon nga institucionet e Republikës së Kosovës, përkatësisht nga MTPT që ta bëjë publike kontratën për ndërtimin e autostradës Morinë-Merdare, në mënyrë që detajet e kësaj kontrate me interes publik të jenë transparente për qytetarët e Republikës së Kosovës, që njëherësh nga taksat e tyre është duke u ndërtuar ky projekt.

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)

- Parlamenti i Studentëve të Universitetit të Prishtinës organizon marsh kundër Asociacionit, dhe në shënim të 53-vjetorit të themelimit të UP-së. (Biblioteka Kombëtare, ora 16:00)