08 Dhjetor 2019

Banorët e Zahaqit protestojnë kundër barrierave të rrugës Zahaq-Pejë

Zahaq, 16 korrik - Banorët e fshatrave të bashkësie lokale te fshatit Zahaq të komunës së Pejës organizojnë protestë pasi në segmentin Zahaq - Pejë, gjegjësisht në këtë fshat janë vënë nga Ministria e Infrastrukturës ndarëset e traseve duke vështirësuar jetën e banorëve.

Banorët e këtyre fshatrave konsiderojnë së vënia e këtyre barrierave u pamundëson qytetarëve të kësaj ane që të kryejnë shërbimet në Qendrën e Mjekësisë Familjare të bashkësisë lokale, në zyrën komunale, qasjen në shtëpinë e kulturës, qasjen për dërgimin e fëmijëve në shkollë, bizneseve të kryejnë veprimtarinë e tyre tregtare, qasjen në sallën e sporteve që është në ndërtim e sipër dhe  qytetarëve u duhet që të bëjnë minimumi edhe 5-7 km më shumë që të shkojnë në shtëpitë e tyre.

Ky veprim i Ministrisë sipas banorëve është bërë në segmentin ku konsiderohet sipas ligjit Nr. 05/L-088, rrugë që kalon nëpërmjet vendbanimit dhe shpejtësia është e kufizuar prej 50km/h.

Sipas po të njëjtit ligj vënia e barrierave të tilla rrugore nuk parashihet në zonat me banim dhe se çdo veprim tjetër i ministrisë në rrugët përgjatë vendbanimeve duhet të konsultohet me banorët bazuar në Kapitullin III, nenin 9, pikën 3.

Ky veprim i Ministrisë së Infrastrukturës ka paralizuar jetën e banorëve të zonës, pasi për të kaluar nga njëri fshat në tjetrin duhet të shkohet në fund apo fillim të segmentit dhe se rrethet gjenden vetëm në afërsi të bizneseve të ELKOS.

Përveç tjerash, e njëjta Ministri ka hequr edhe stacionin e pritjes së autobusëve nga qëndra në Zahaq, duke e larguar atë për më shumë se 2 km.

Këto nuk janë shkeljet e vetme që ka bërë Ministria e Infrastrukturës ndaj banorëve të kësaj zone, pasi po e njëjta ministri akoma nuk ka bërë as shpronësimin e pronave dhe dëmeve anësore që ia kanë bërë banorëve gjatë ndërtimit të rrugës.

Protesta do të filloj nesër nga ora 09:00 dhe do të përfundoj në orën 11:00.

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 dhjetor 2019 - Federata e pingpongut organizon 7 xhirot e TOP 8 për Senioret më të mira të Kosovës për vitin 2019. (Palestrae Sporteve në Prishtinë, ora 13:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj, mbanë konferencë për media. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 15:00)

- Mbahet koncert humanitar i Krishtlindjes me grupin muzikor amerikan "The Hall Sisters" ku fondet e mbledhura do të përdoren për familjarët nga Shqipëria që janë strehuar si pasojë e termetit. (Teatrin Kombëtar i Kosovës, ora 19:30)