07 Dhjetor 2019

Atifete Jahjaga së bashku më rininë e Kosovës sfidon vetveten për një orë kodim

Prishtinë, 13 dhjetor - Sot, në zyret e Open Data Kosovo dhe Girls Coding Kosova u mbajt ngjarja më e madhe e mësimit në histori: Ora e Kodimit.

Ora e Kodimit është një lëvizje globale që prezanton dhjetëra milionë studentë në mbarë botën për shkencat kompjuterike, duke frymëzuar fëmijët për të mësuar kodim, duke thyer stereotipet gjinore, dhe duke i lënë ata të ndjehen të fuqizuar.

Në këtë ngjarje përvec shumë të rinjëve të etur për të sfiduar veten në kodim, u bashkangjitë edhe ish-presidentja e shtetit Znj. Atifete Jahjaga, me c’rast u shpreh se “investimi në shkenca kompjuterike, ndërkaq, është investim i domosdoshëm i të së ardhmes së shtetit tonë. është një investim i Kosovës së re."

"Është një investim për Kosovën e të rinjëve, të cilët qysh tani me të gjitha pengesat po bëjnë konkurencë të fuqishme moshatarëve të tyre në mbarë botën.”

Për më tepër, ajo faleminderoi organizatat Open Data Kosovo dhe Girls Coding Kosova për organizimin.

Open Data Kosovo dhe Girls Coding Kosova së fundmi kanë programuar dhe lansuar programe dhe aplikacione të ndryshme sic janë: Techstitution, që mundëson dixhitalizimin e proceseve të punës në institucionet publike të Kosovës; Tech4policy, që mundëson krijimin e politikave publike në institucionet e qeverisjes lokale; Techsperience, që ngritë kapacitetet e të rinjëve në fushën e teknologjisë.

Ndërkaq Blerta Thaci nga Open Data Kosovo u shpreh “Qëllimi i këtij aktiviteti është për të orfuar një mundësi secilit prej ne të provojmë një orë kodim. Ky aktivitet është një nismë globale dhe ne simbolikisht duam që së bashku t’a futim edhe Kosovën në këtë hartë.”

Për fund, Znj. Atifete Jahjaga u shpreh “e ardhmja jonë dhe zhvillimi i metejmë i rinisë sonë, përmes zhvillimit të fushës së teknologjisë, është në duart tuaja. Me këtë rast ajo i’u bashkangjitë të rinjëve në sprovim të vetëvetes me nji orë kodim.”
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 dhjetor 2019 - Këshilli Gjyqësor i Kosovës organizon Konferencën e Nëntë Gjyqësore në të cilën do të marrin pjesë tërë struktura e sistemit të drejtësisë në Kosovës për të diskutuar temën: “Të arriturat dhe sfidat e sistemit gjyqësor gjatë vitit 2019”. (Hotel Emerald, ora 9:30)

- Federata e pingpongut të Kosovës do të organizojë turneun më të fortë të vitit 2019,  TOP 12 për Seniorët më të mirë, me të cilat edhe përmbyllen garat për vitin 2019. (Palestra e sporteve në Prishtinë, ora 10:00)

- Federata e Futbollit e Kosovës organizon turneun final të projektit “Rekrutimi i vajzave të reja në futbollin e organizuar” nën moton “Ti mund ta bësh – You Can Do It”, ku do të marrin pjesë ekipet fituese të turneve të mbajtur në 13 komuna. (Kompleksi “Sopa Sport” në Lipjan, ora 10:15)

- Rrjeti i Grave të Kosovës mbledhë 158 organizatat anëtare, përkrahësit individual, partnerët, miqtë, dhe përfaqësuesit e mediave në Kuvendin e 17-të Vjetor të Anëtareve. (Hotel Sirius, ora 10:30)

- Misioni i OSBE-së organizon konferencë ku do të prezantojë aktivitetet që Misioni ka organizuar gjatë vitit 2019 me të rinj, siç janë Akademia e OSBE-së për Dialog, Deklarata Ndër-Komunale për Dialog ndërmjet Komuniteteve, si dhe Lojërat Mini-Olimpike për Njerëz me Nevoja të Veçanta, të cilat kanë sjellë së bashku të rinj nga komunitete të ndryshme. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:30)

- Gecjan Fashion Group sjellë për të 13-in Vit me radhë, ngjarjen më të madhe të modës në rajon “Kosova International Fashion Week 2019”. (Salla e panaireve në Shkabaj, ora 18:00)