17 Tetor 2019

Epoka e re e sportit po ndodh

Prishtinë, 5 shtator - Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi, mori pjesë në Samitin Rajonal për Integritetin në Sport i cili po mbahet në Kosovë nën organizimin e Aleancës Globale të Integritetit për Sport (SIGA) dhe Komitetit Olimpik të Kosovës (KOK). Kjo ngjarje organizohet për herë të parë në Prishtinë.

Ministri Gashi ka vlerësuar përkushtimin dhe punë e jashtëzakonshëm të Emanuel Macedo de Medeiros, drejtorit të SIGA-s, duke mundësuar që misioni dhe mesazhi i SIGA-s mbi Standardet Universale të Mirëqeverisjes të përcillet globalisht edhe nga Prishtina.

Gjithashtu, ministri shprehu përgëzime edhe për Besim Hasanin, President i Komitetit Olimpik të Kosovës, që u bë ambasadori i vendit tonë, që me përkushtimin e tij ka bërë që ky Samit të na mbledh të gjithëve në Prishtinë dhe të flasim për integritetin në sport dhe sfidat konkrete të zbatimit në realitet.

“Komiteti Olimpik Kombëtar i Kosovës dhe Aleanca Globale për Integritet në Sport na bashkojnë më së miri sa i përket interesit për mirëqeverisjen në sport dhe vizionin drejt së ardhmes”, ka thënë ministri Gashi.

Ministri Gashi ka folur për punën dhe politikat që ndjek për fushën e sportit. “MKRS është e angazhuar dhe po zbaton një proces strategjik të qeverisjes së sportit në Kosovë dhe ky proces po ndeshet me sfidat e menaxhimit të ndryshimit por edhe po mbështetet nga një vullnet i madh i institucioneve dhe partnerëve qendrorë, lokalë e ndërkombëtarë dhe vepra të shumta me rëndësi strategjike për sportin janë konkretizuar dhe vijojnë të kryhen. Këto realizime së bashku me rezultatet e shkëlqyeshme të sportistëve tanë modelistë botërorë, olimpikë dhe me radhë, shënojnë themele të forta për vazhdimësinë afatgjate”.

Ministri ka përmendur se MKRS-ja angazhohet dhe është në shërbim të brezave të tashme dhe të ardhshme duke përgatitur dokumentet e duhura e moderne ligjore të cilat mundësojnë zhvillimin edhe integritetin në sport.

Ministri mes tjera tha se kemi sponsorizuar “Një bazë ligjore të përditësuar kundër dhunës në sport, Ligji për Sponsorizime, rregulloret dhe udhëzimet ligjore të miratuara, që kanë të bëjnë me kategorizimin e sportistëve, mirëqeverisjen dhe infrastrukturën e më gjerë, janë pjesë e punës konkrete të realizuar, që të mundësojmë zhvillim dhe integritet në sport për të gjithë në Kosovë dhe në rajon e më gjerë”.

Ministri për fund theksoi se Kosova është në rrugën e duhur me shumë energji pozitive dhe fakti që sot në Kosovë po zhvillohet ky samit tregon se epoka e re e sportit po ndodh.

Kalendari

Ngjarjet e datës 17 tetor 2019 - Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, pret në takim Lartmadhërinë e saj, Sophie, Konteshën e Wessexit. (Kabineti i Presidentit, ora 9:00 - vetëm pamje)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ-se, ora 9:30)

- Dogana e Kosoves organizon ceremoninë e shprendarjes se certifikatave për dy kompanitë kosovare të certifikuara si Operator Ekonomik të Autorizuar. (Objekti i Drejtorise se Doganes në Emshir, ora 10:00)

- Ambasada Britanike dhe Qendra e Rehabilitimit të Kosovës për Viktimat e Torturës po mbajnë një konferencë për të filluar rezultatet e hulumtimit paraprak në traumën transgjeneruese në lidhje me Dhunën Seksuale të Lidhur me Konfliktin. (Hotel Swos Diamond, ora 10:30)

- Mbahet punëtoria “Shkolla e Mozaikut”. (Muzeu Kombëtar e Kosovës, ora 11:00)

- Mbahet protestë pasi Akademia Suedeze e Shkencave shpërbleu me çmimin Nobel për Letërsi, autorin austriak Peter Handke, një mbështetës i gjenocidit dhe luftërave në ish-Jugosllavi nën regjimin e Sllobodan Millosheviqit. (Para Ambasadës së Suedisë, ora 11:00)

- Lëvizja FOL, Çohu, INPO, Instituti Columbus dhe Open Data Kosovo organizojnc konferencën e përbashkët të cilën do të prezantohet Raporti i monitorimit të aktivitetit të prokurimit rreth rrotulimit Rreth rrotullimi Lakrishtë - Rreth rrotullimi Arbëri. (Zyrat e Lëvizjes FOL, ora 11:00)

- Prokurori i Shtetit do të mbajë konferencë për media. (Objekti i Prokurorit të Shtetit, kati III, salla e takimeve të Këshillit Prokurorial, ora 11:30)

-  Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim organizon debat me studentët e Fakultetit të Ndërtimtarisë dhe Arkitekturës për identifikimin e problemeve në këto fakultete dhe zgjidhjen e tyre përmes formave të ndryshme të mbështetjes së studentëve. (Fakulteti i Ndërtimtarisë dhe Arkitekturës, ora 15:00)

- Ambasadorja e Francës, Marie-Christine Butel do të ketë nderin të dekorojë znj Nerimane Kamberi me Urdhrin e Palmave Akademike. (Rezidenca e Francës, ora 18:30)

- Galeria e Ministrisë së Kulturës organizon hapjen e ekspozites "Post-Avangarda Lindore" te autorëve Adrian Çene, Brikena Bërdo dhe Albana Shoshi. (Galeria e Ministrisë së Kulturës, ora 19:00)