26 Janar 2021

Ushtarët e KFOR-it mbështesin strehimoren e dhunës në familje në Kosovë

Prishtinë, 30 korrik - Këtë javë, gjashtë ushtare të KFOR-it shpërndanë kuti me produkte higjienike femërore, batanije, artikuj të lehtë ushqimorë dhe rroba, dhe përshëndetën gratë e Qendrës për Mbrojtjen e Grave dhe Fëmijëve në Ferizaj.

Ekipi I Ushtrisë Amerikane, i përbërë tërësisht nga femrat, është një nga ekipet e shumta të monitorimit dhe të ndërlidhjes (LMT) në forcën e Kosovës, të udhëhequr nga NATO-ja. Takimet si këto janë të rëndësishme për LMT-të që të krijojnë linja të hapura të komunikimit me misionin e udhëhequr nga NATO-ja, të krijojnë marrëdhënie dhe të nxisin një mjedis të qëndrueshëm për të gjithë njerëzit në Kosovë.

"Ne u takuam me strehimoren e grave për të marrë një përditësim për gjendjen e dhunës në familje, në komunë," tha nëntogerja Tereza SMALLS, komandante e ekipit LMT Kilo 21. "Të jesh një ekip i përbërë tërësisht nga femrat është një gjë jashtëzakonisht e rrallë dhe na lejon të arrijmë demografi të caktuara në Kosovë që ekipet e tjera nuk kanë mundësi ta bëjnë."

Qendra për Mbrojtjen e Grave dhe Fëmijëve, e njohur gjithashtu si "Shtëpia ime" ka një mision

për të krijuar një mjedis për promovimin e të drejtave të grave në Kosovë, për të përmirësuar shëndetin, mirëqenien e grave dhe fëmijëve në rajonin e Ferizajt, pavarësisht racës, moshës, gjinisë dhe fesë.

Vizita e tyre pasoi me një donacion masiv të krevateve dhe çarçafëve në strehimoren dhe shkollat e tjera përreth në komunë, i cili u mundësua në fillim të muajit.

Donacioni u drejtua nga Grupi i Mbështetjes së Ushtrisë Ballkanike dhe u mbështet nga Komanda Rajonale e KFOR-it, e udhëhequr nga SH.B.A.-Lindje.

Sevdije Kasumi Banjku, menaxherja e strehimores të dhunës në familje tha se strehimorja aktualisht po avokon një ndërtesë publike për të ofruar siguri për viktimat e  strehimores. LMT-ja ndihmon duke vazhduar adresimin e çështjes në komunë për të siguruar një vendndodhje publike.

Banjku pranoi se një nga misionet e tyre kryesore është të ndërgjegjësojnë qytetarët në komunë për dhunën në familje, veçanërisht gjatë pandemisë.

Shumë vende në botë kanë raportuar një rritje të incidencave të dhunës në familje gjatë pandemisë.

Dhuna me bazë gjinore në të vërtetë ka tendencë të rritet gjatë çdo lloji urgjence, përfshirë epidemitë.

Gratë që janë shpërngulur, refugjate dhe që jetojnë në zona të prekura nga konflikti janë veçanërisht të cenueshme. Ndërsa masat në distancë janë vendosur dhe njerëzit inkurajohen të qëndrojnë në shtëpi, rreziku i dhunës nga partneri intim ka të ngjarë të rritet.

Përkundër COVID-19, Ekipet e Monitorimit dhe të Ndërlidhjes të KFOR-it (LMT) vazhdojnë misionin e tyre për të mbështetur institucionet në Kosovë.

LMT-të janë sytë dhe veshët e KFOR-it dhe ofrojnë një lidhje shumë të vlerësuar midis komuniteteve dhe forcës.

Ata marrin trajnime të hollësishme për vetëdijen kulturore, angazhime ballë për ballë, vlerësimin dhe inicimin e projekteve për bashkëpunim civilo-ushtarak dhe çështjet që kanë të bëjnë me gjininë.

KFOR-i është i përkushtuar të mbështesë institucionet dhe organizatat që ndihmojnë viktimat e dhunës me bazë gjinore dhe ka dhënë kontributin e tij në strehimoren rajonale që u përurua në Zubin Potok, më 30 qershor, duke instaluar një sistem sigurie me kamera të mbikëqyrjes.

 

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Dhjetor 2020 - Punëtorët teknik  te cilët punojnë në Universitetin e Prishtinës “Hasan Prishtina” do të  protestojnë për pagën e tyre të muajit dhjetor 2020 të cilën ende nuk e kanë marr dhe për  mos  pajisje me kontratës së punës. (Para Rektoratit të UP-së”, ora 9:00)

- Kryeministri në detyrë Avdullah Hoti pret në takim përfaqësuesit e shoqatës “Down Syndrome Kosova”, SOS Fshatrave të Kosovës, OJQ “Handikos” dhe përfaqësuesit e strehimoreve të Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00 - vetëm pamje)

- Ministrja e Punëve të Jashtme dhe Diasporës, znj.Meliza Haradinaj-Stublla dhe Ambasadorja e Francës në Kosovë, znj.Marie-Christine Butel do të nënshkruajnë një memorandum bashkëpunimi. (Ministria e Punëve të Jashtme dhe Diasporës, ora 9:00)

- Instituti GAP dhe Kosovo 2.0 organizojnë diskutim virtual me temë "Rekrutimet jo meritore në sektorin publik: a do ta ndryshojnë institucionet e reja rrethin vicioz në rreth të virtytshëm?”. (https://zoom.us/j/93876352348, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Komitetit për Politikë dhe Financa në Komunën e Prizrenit. (Shtëpia e Bardhë, ora 10:00)

- Këshillit Gjyqësor të Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Mbledhja mbahet përmes aplikacionit ZOOM, ora 10:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon tryezën e diskutimit me temë “Reforma zgjedhore në Kosovë: Sa është prioritet në programet e partive politike?”. (https://zoom.us/j/92385065303, ora 10:30)

- Promovohet libri i autorit Faton Mehmetaj ''Deçani Nëpër Shekuj'' - Promovimi i Trashëgimisë  Kulturore. (Salla e Asamblesë Komunale në Deçan, ora 11:00)

- Partia Socialdemokrate do të mbaj një aktivitet afër teatrit kombëtar. (Sheshi Skënderbeu, ora 12:00)
 
- Kryeministri në detyrë Avdullah Hoti merr pjesë në Inaugurimin e Qendrës Kulturore në Vushtrri. (Shtëpia e Kulturës në Vushtrri, ora 13:00)

- Kryeministri në detyrë Avdullah Hoti takon menaxhmentin e Trepçës dhe viziton flotacionin e mineraleve. (Miniera e Trepçës- Stantërg, ora 15:00)