01 Qershor 2020

Sveçla vizitoi katër komuna të Republikës së Kosovës

Prishtinë, 6 prill - U.d ministri i Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe Administratës Publike, njëherësh Koordinator i Grupit Ndër-institucional për Menaxhimin e Incidenteve, Xhelal Sveçla, i shoqëruar nga ministrja e Administrimit të Pushtetit Lokal, znj. Emilija Rexhepi, kanë vizituar katër komuna të Republikës së Kosovës, Prizrenin, Rahovecin, Malishevën dhe Fushë-Kosovën.

Me këtë rast u.d ministri Sveçla i njoftoi kryetarët e komunave për veprimet që janë duke u ndërmarrë nga niveli qendror sa i përket përballjes me pandeminë Covid 19.

Sveçla prezantoi punën që po bën  Grupi Ndër-institucional për Menaxhimin e Incidenteve, ku Qendra Operative në MPBAP,  në bazë të kërkesave që vijnë nga terreni marrin vendimet e duhura.
 
“Kemi krijuar edhe grupin për analiza dhe projektime, për të bërë projeksionet  e aspektit shëndetësor, socio-ekonomik dhe të sigurisë. Ky grup do të bëjë projeksione se çfarë pritet të ndodhë në javët dhe muajve të ardhshëm, me qëllim që të jemi të përgatitur për t’iu përgjigjur të gjitha situatave që mund të dalin gjatë ditëve në vijim”, theksoi ministri Sveçla.

Ai theksoi se vendi ynë ka numrin më të vogël të infektuarve në rajon dhe kjo për momentin është mirë, por nga kjo situatë nuk mund të ndihemi komod, sepse nëse ka rritje të numrit të të infektuarve ngarkohet sistemi shëndetësorë dhe do të bëhet më i vështirë trajtimi. Andaj kërkoi ndihmën e të gjithë kryetarëve të komunave që të rrisin edhe më shumë përkushtimin që të punojnë në parandalimin e kësaj pandemie.

Të gjithë kryetarët e komunave theksuan angazhimet që janë duke i bërë në këtë situatë pandemike dhe ofruan përkrahjen dhe bashkëpunimin e nivelit komunal për të bashkërenduar nevojat për parandalim. 

Ata njëkohësisht e njoftuan ministrin Sveçla për problemet dhe nevojat me të cilat po përballen, duke kërkuar që të kenë në vijimësi mbështetjen e Qeverisë së Kosovës në bazë të mundësive që kanë.

Në të gjitha këto takime u theksua se në të gjitha komunat e Kosovës, gjatë kohës së lëvizjes së lirë vërehen qytetarë të shumtë nëpër qytete, që është në kundërshtim me rekomandimet e Institutit Kombëtarë të Shëndetësisë Publike, dhe u bë thirrje që të evitohen daljet e panevojshme dhe daljet të bëhen vetëm atëherë kurë është e domosdoshme.

Në këtë gjitha takimet u vlerësua se gjendja e përgjithshme e sigurisë në këto komuna është e qetë dhe stabile dhe ka rënie të veprave kriminale.


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Qershor 2020

- Për nder të Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve 1 qershorit, kompania ndërtimore “Qami Construction” do të dhurojë gjak në Qendrën e Transfuzionit të gjakut dhe bën shpërndarjen e dhuratave për fëmijët të cilat janë të shtrirë në Klinikën e Pediatrisë. (Qendra e Transfuzionit të gjakut në QKUK, ora 9:00)

- Në Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve, KOMF organizon konferencën për media për publikimin e Raportit të Monitorimit “Komuna Ime, e Drejta Ime Sociale”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Në kuadër të Javës së Gjelbër, Komuna e Prishtinës do të organizojë mbjelljen e drunjëve. (Kampusi Universitar të Universitetit të Prishitnë, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike, shqyrton Raportin vjetor të Agjencisë Kosovare të Privatizimit – AKP për vitin 2019. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)
 
- Instituti për Zhvillimin e Politikave Sociale (IZHPS), me financimin nga FES, publikon hulumtimin “Qasja në mësimin online dhe kushtet e jetesës për familjet përfituese të Skemës së Asstencës Sociale gjatë Covid-19. (Hotel Sirius, ora 11:45)

- Qendra për Këshillim, Shërbime Sociale dhe Hulumtime prezanton hulumtimit “A po ndryshon koncepti i atësisë në Kosovë?”. (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlUfSJPvTqynWzbxg2lXiq2Csq7vFeKnBg_kVgfvyHCkfpkQ/viewform,  ora  16:00)