15 Nëntor 2019

Sundimi i Ligjit po merr qasjen dhe drejtimin e duhur

Prishtinë, 17 qershor - Ministri i Drejtësisë, Abelard Tahiri, ka zhvilluar sot një takim me ambasadorë dhe shefa të misioneve diplomatike të vendeve të Bashkimit Evropian, të cilët i ka informuar për masat që po ndërmerr Ministria e Drejtësisë në adresimin e gjetjeve të Raportit të Vendit të Komisionit Evropian.

Ministri Tahiri  ka theksuar se Raporti ka vlerësuar progresin në reformat legjislative dhe po ashtu hapat e ndërmarra në konsolidimin e sistemit të drejtësisë.

Përveç ndryshimeve normative, ministri Tahiri ka theksuar se raporti flet edhe për rritjen e numrit të stafit gjyqësor në prokurori dhe gjykata, përfshirë edhe në Prokurorinë Speciale.

“Dëshiroj të theksoj se pas investimeve që kemi bërë në gjyqësor dhe sistemin prokurorial përmes rritjes së buxhetit për to, sot Republika e Kosovës ka arritur kuotat sipas standardeve evropiane për numrin e gjyqtarëve dhe prokurorëve për kokë banori. Ky investim do vazhdojë edhe në të ardhmen dhe presim një planifikim adekuat për nevojat e KGJK dhe KPK-së të cilat do t’i mbështesim vazhdimisht” ka thënë ministri Tahiri.

Sipas ministrit Tahiri, Raporti vlerëson iniciativat e Ministrisë së Drejtësisë, Rishikimi Funksional i Sundimit të Ligjit dhe Agjenda “Drejtësia 2020”, si mekanizëm për koordinimin institucional në funksion të zbatimit të ligjeve në fuqi.

Përveç ndryshimeve të bëra në Shërbimin Korrektues dhe Sprovues, ministri Tahiri ka përmendur edhe ndryshimet që po bëhen në legislacionin dhe mekanizmat e luftës kundër korrupsionit.

Në këtë drejtim, ndryshimet mundësojnë instrumente më të fuqishme, sipas ministrit Tahiri, për arritjet e rezultateve më të mira.

“Lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar nuk është proces që duhet të matet me një numër të thjeshtë rastesh të shënjestruara por duhet të vazhdojë të prodhojë rezultate të përgjithshme në secilin drejtim dhe mendoj se kemi ende shumë punë për të bërë që të arrijmë rezultate më të mëdha në këtë drejtim.

Por ajo çfarë është e sigurt është se sot, pas miratimit të reformave legjislative, organet e pavarura të zbatimit të ligjit kanë në duar instrumente të fuqishme për të goditur korrupsionin dhe krimin e organizuar në një nivel krejt tjetër nga ajo çfarë është dëshmuar deri me sot” ka thënë ministri Tahiri.

Raporti i Vendit ka vlerësuar edhe arritjet në kuadër të bashkëpunimit juridik në çështje penale, në intensifikimin e bashkëpunimit, marrëveshjeve të reja dy paleshe dhe efikasitetit të organeve tona në këtë fushë.

Sundimi i ligjit, sipas ministrit Tahiri, por merr qasjen dhe drejtimin e duhur, duke qenë afër fizionomisë së plotë të Shtetit të së Drejtës.

“Puna që kemi bërë për më shumë se një vit, ka qenë e drejtuar në funksion të përmbushjes së aspiratave tona për sundim efikas të rendit dhe ligjit, për luftë të pa kompromis kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar dhe për qasje më efikase në drejtësi për qytetarët tanë. Personalisht, si Ministër i Drejtësisë jam përpjekur që ky projekt kombëtar, pra sundimi i ligjit, të marrë qasjen dhe drejtimin e duhur. Me ato ligje që kemi reformuar që janë në fuqi dhe të tjerat që janë në proces, besoj se Republika e Kosovës nuk ka qenë kurrë më afër fizionomisë së plotë të Shtetit të së Drejtës” ka thënë ministri Tahiri.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 15 nëntor 2019 - Klinika e Neonatologjisë dhe Shoqata e Neonatologëve të Kosovës, organizojnë Konferencën e I-rë nderkombëtare. (Hotel Garden, ora 9:00)

- Policia e Kosovës në shënim të ditës botërore të përkujtimit të viktimave në trafikun rrugor, në bashkëpunim me Këshillin e Sigurisë në Trafikun Rrugor dhe me Shoqatën e Sigurimeve , do të mbaj tryezë për shënimin e kësaj dite. (Salla Orion në Prishtinë në afërsi të Kino ABC, ora 9:30)

- Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë organizon tryezën dhe punëtorinë me temën “Status quo e Zhvillimit të Kërkimit dhe Inovacionit në Kosovë: Ide rreth së ardhmes së K&I në Kosovë”, mbështetur nga Projekti HERAS i cili përkrahet nga Qeveria e Austrisë. (Hotel Sirius, ora 9:30)

- Komisioni i Pavarur për Miniera dhe Minerale mban punëtorinë lidhur me “Udhëzuesin për miradministrimin e aktiviteteve minerare dhe mjedisore. (Hotel Amazona, ora 10:00)

- Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim në Kosovë, përmes projektit Interdev 2, organizon një panair me shoqatat e grave prodhuese për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Sipërmarrësisë së Grave. (Qendra Kulturore në Viti, ora 11:00)

- Ministria e Mbrojtjes organizon ceremoninë e certifikimit të rekrutëve të rinj të FSK-së, gjenerata e dytë 2019. (Kazerma 'Adem Jashari' në Komandën e Forcave Tokësore në Prishtinë, ora 11:00)

- Komuniteti artistik organizon takim përkujtimor për regjisoren Arzana Kraja. (Teatri Kombëtar, ora 12:00)

- Organizata ETEA dhe Kuvendi i të Rinjve të Prishtinës organizon ceremoninë e hapjes të minibibliotekës së lagjes Ulpiana. (Te fontana në lagjen Ulpiana, ora 12:00).

- Ministri i MMPH-së, Fatmir Matoshi, do të nënshkruajë gjashtë Udhëzime Administrative që avancojne fushën e kadastrës dhe regjistrimit të pronës. (Zyret e Agjencisë Kadastrale të Kosoves, ndërtesa e Arkivit të Kosovës, ora 14:00)

- Kryetari i Gjykatës Themelore në Gjilan, Ramiz Azizi, do të mbajë një konferencë për media në të cilën do të prezantohet raporti nga muaji korrik deri në muajin tetor për Gjykatën Themelore të Gjilanit, së bashku me Degët e saja. (Gjykata Themelore Gjilan, ora 14:30)

- Mbahet marsh përkujtimor në këmbë nga Lagja Arbëria, rrugës Fehmi Agani deri te Teatri Kombëtar ku do të bëhet ndezja e qirinjve në përkujtim të viktimave që kanë humbur jetën në aksidente në trafikun rrugor. (Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli”, ora 18:00)

- Mbahet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- Galeria e Ministrisë së Kulturës organizn hapjen e ekspozitës individuale të autores Lumjetë Havolli, e titulluar "Is This Me...Or i Do it For You Only!?". (Galeria e Ministrisë së Kulturës, ora 19:00)

- Qendra për Informim dhe Përmirësim Social feston hapjen e Linjës telefonike për parandalim të vetëvrasjes "Linja e Jetës" në Kosovë! (Menza Ramiz Sadiku, ora 21:00)