18 Nëntor 2019

SHBA do të mbështesë Kosovën për parandalimin e trafikimit me njerëz

Prishtinë, 18 tetor - Në Ditën e Bashkimit Evropian Kundër Trafikimit me Njerëz dhe njëkohësisht hapjes së fushatës Kundër Trafikimit me Njerëz, Ministria e Punëve të Brendshme ka organizuar konferencë për media.

Në këtë ceremoni, ministri i Punëve të Brendshme, z. Ekrem Mustafa tha se Autoriteti Kombëtar Anti-trafikim ka bërë një punë domethënëse në luftimin e kësaj dukurie negative.

“Ka qenë një vit mjaft i suksesshëm në luftimin e trafikimit me njerëz, prandaj falënderoj të gjithë ata që kontribuan në këtë drejtim”, tha ministri Mustafa.

Duke theksuar se moto e kësaj fushate është “Mos hesht”, ministri Mustafa ftoi të gjithë qytetarët që të bashkëpunojnë dhe të ndihmojnë organet shtetërore.

Zyrtari për të drejtat e Njeriut pranë Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës, z. John Bush, theksoi se raporti i Departamentit të Shtetit Kundër Trafikimit më Njerëz ka njohur progresin e Kosovës në parandalimin dhe ndjekjen penale të trafikimit me njerëz dhe mbrojtjen e viktimave.

Ai tha se SHBA do të vazhdojë të mbështesë përpjekjet e Kosovës për ndjekjen penale  dhe parandalimin e këtij krimi.

“Ne besojmë se përpjekjet tona të përbashkëta reflektojnë angazhimin tonë të ndërsjellë për të drejtat e njeriut dhe forcimin e sundimit të ligjit në Kosovë, në mënyrë që të sjellë drejtësi dhe prosperitet për njerëzit dhe rajonin”, tha Bush.

Fushata Kundër Trafikimit me Njerëz do të zgjasë një muaj dhe synon ngritjen e vetëdijes së qytetarëve dhe fuqizimin e  ndërgjegjësimit mbi këtë fenomen. 

Me anë të kësaj fushate MPB synon që të bëhet fuqizimi i mekanizmave për parandalim, identifikim dhe luftim të trafikimit, të bëhet ngritja e efikasitetit në zbulimin dhe ndjekjen e trafikantëve si dhe të bëhet fuqizimi i bashkëpunimit vendor dhe ndërkombëtar për një partneritet të fuqizuar ndaj trafikimit me njerëz.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)