11 Dhjetor 2019

OSBE prezanton anketën mbi mirëqenien dhe sigurinë e grave në Kosovë

Prishtinë, 22 nëntor - Misioni i OSBE-së në Kosovë publikoi sot raportin mbi mirëqenien dhe sigurinë e grave në Kosovë, i cili përmban të dhëna të detajuara për trendet e dhunës ndaj grave, qëndrimet ndaj roleve gjinore dhe ndikimin e dhunës në jetën e grave të afektuara.

Anketa vë në pah se gati dy të tretat e grave në Kosovë mendojnë se dhuna ndaj grave dhe vajzave është e shpeshtë në komunitetet e tyre, dhe më shume se një çerek mendojnë se dhuna është shumë e shpeshtë.

“Dhuna ndaj grave është një formë e dhunës në baza gjinore që i parandalon shumë gra nga mundësia për të marrë pjesë në mënyrë të plotë në jetën politike, ekonomike dhe publike në shoqëri. Kjo është një ndër format më të shpeshta të shkeljeve të të drejtave të njeriut, e cila prekë të gjitha gjeneratat dhe komunitetet në Kosovë dhe në botë,” tha Jan Braathu, Shefi i Misionit të OSBE-së në Kosovë.

“Shumë nga të dhënat në anketë duhet të jenë thirrje për veprim për të gjithë ne. Përgjegjësia më e madhe për të vepruar bie mbi institucionet relevante, megjithatë, na obligon edhe secilin nga ne – gra dhe burra -  që të kemi rol aktiv në parandalimin e të gjitha formave të dhunës në baza gjinore,” tha Braathu. 

Qëllimi i anketës është të sensibilizojë publikun lidhur me sfidat e grave dhe vajzave dhe të avokojë për politika më gjithëpërfshirëse në parandalimin dhe luftimin e dhunës ndaj grave. Rezultatet e anketës ofrojnë prova për vendimmarrje të informuar që do të kontribuojnë në zvogëlimin e dhunës ndaj grave në Kosovë dhe do të çojnë në përmirësimin e shërbimeve për të mbijetuarat.

Rekomandimet fokusohen në miratimin dhe zbatimin e legjislacionit që ka parasysh ndjeshmërinë gjinore, përmirësimin e bashkëpunimit ndërmjet agjencive dhe në nevojën për trajnime adekuate, përmirësim të shërbimeve të specializuara dhe përkrahje për gratë, si dhe edukim, shpërndarje të informatave dhe ndërgjegjësim. Raporti po ashtu rekomandon largimin e gjuhës diskriminuese dhe stereotipeve nga librat shkollor.

Kalendari

Ngjarjet e datës 11 dhjetor 2019 - Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë lanson platformën "Forumi i Gruas për Siguri”, aktivitet ky që implementohet në kuadër të projektit “Ndërtimi i Qëndrueshmërisë: Komunitetet kundër Ekstremizmit të Dhunshëm". (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Aksion për Nëna dhe Fëmijë organizon konferencën për përmirësimin e cilësisë me temë "Mbështetja në të ushqyerit me gji nëpër QMF". (Hotel Sirius. ora 9:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsionit organizon tryezë diskutimi lidhur reformën e sistemit të drejtësisë në Kosovë, si dhe sfidat e deritanishme me të cilat sistemi gjyqësor dhe prokurorial është ballafaquar vazhdimisht. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Avokati i Popullit organizon 'Ditët e hapura me qytetarë të Pejës" ku do të takojë në mënyrë individuale secilin qytetarë që lajmërohet për takim, duke u respektuar parimi i konfidencialitetit, që të parashtrojnë ankesat e tyre për shkeljet eventuale apo t'i drejtohen për këshilla, në rast të shkeljes së të drejtave të njeriut nga autoritetet publike. (Zyra e Institucionit të Avokatit të Popullit në ndërtesën e Komunës së Pejës,, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit Të Kosovës organizon promovimin e librit për biznes "Nga zero në njëqind", të autorit Dritan Shpuza. (Salla e konferencave Orion përballë Kino ABC,  ora 10:00)

- Administrata Tatimore e Kosovës do të mbaj konferencë për media, në të cilën Drejtori i Përgjithshëm i ATK-së Ilir Murtezaj,  do të prezantoj rezultatet e aktiviteteve për mbledhjen e borxheve, me theks të veçantë aktivitetet për konfiskimin e pasurisë së tatimpaguesve borxhlinj. (Zyra Qendrore e ATK-së, ora 11:00)

- Bëhet promovimi i librit "Traumatologjia e sistemit osteomuskular" e autorit, Prof.dr. Cen Bytyqi. (Biblioteka Kombëtare “Pjetër Bogdani”, ora 11:00)

kryetari i degës së PDK-së në Prizren z.Shaqir Totaj, nesër mban konferencën e radhës. (Zyret e degës në Prizren, ora 11:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve dhe rrjeti i marketeve Viva Fresh Store organizojnë hapjen e Ekspozimit dhe Promovimit të Prodhimeve Vendore në kuadër të “Javëve të Biznesit Kosovar 2019” me moto: Unë Konsumoj Produkte Vendore, Po JU? (Objekti i Viva Fresh Store Adresa, Rruga e Tiranës -Prizren, ora 13:00)  

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsionit organizon tryezë diskutimi me temë "Lufta për meditje - politikat kundërthënëse të qeverisë për udhëtimet zyrtare. (Hotel Sirius, ora 14:00)

- Këshilli Drejtues i Sindikatës se Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Kosovës mban takim lidhur në të cilin do të diskutojë situatdn aktuale, nëse pagat nuk merren me Ligjin e ri të Pagave, se cilat do të jenë veprimet sindikale duke respektuar fuqishem zërin e andtaresisë të cilën përfaqësojnë. (Zyrat e SBASHK-ut, ora 15:00)

- Fondacioni i Kosovës për Shoqëri të Hapur organizon bisedën hapur te titulluar “Metodologjia e re per zgjërim: pengesë apo inspirim”. (Swiss Diamond, ora 18:00)

- Federata e Futbollit e Kosovës organizon koktejin e fundvitit me gazetarë. (Hotel “Venus” në afërsi të Lipjanit, ora 18:00)