24 Shtator 2020

KFOR-i miraton kritere të reja për “Shpatën e argjentë 2020”

Prishtinë, 23 janar - Takimi për politikat e ushtrimit për ndihmë në rast fatkeqësie ‘Shpata e Argjendtë 2020’ (Silver Sabre 2020) u zhvillua sot në Prishtinë, në shtabin qendror të Forcës së Kosovës të udhëhequr nga NATO (KFOR). Ushtrimi është planifikuar për në shtator të vitit 2020.

Në mbledhjen e sotme morën pjesë Sekretari i Këshillit të Sigurisë së Kosovës dhe përfaqësues të niveleve të larta të Ministrisë së Mbrojtjes, Drejtorisë së Inteligjencës dhe Sigurisë, Agjencisë së Menaxhimit të Emergjencave të Kosovës, Policisë së Kosovës dhe Forcave të Sigurisë, së bashku me Komandantin e KFOR-it, Gjeneral major Michele Risi dhe Drejtori i Ekipit Këshillues dhe Ndërlidhës të NATO-s, Gjeneral brigade Michael Oberneyer.

“Për KFOR-in, objektivi për ‘Shpatën e Argjendtë 2020’ është të trajnojë, këshillojë dhe udhëzojë institucionet e sigurisë në Kosovë, duke ua bërë të mundur që ata të hartojnë, planifikojnë dhe kryejnë një operacion për reagim ndaj fatkeqësive në Kosovë, bazuar në standardet e NATO-s,” tha Gjeneral majori Risi.

Një nga karakteristikat kryesore të ushtrimit të përbashkët do të jetë “ndërveprimi”. Duke pasur parasysh kompleksitetin e menaxhimit të krizës, çelësi i suksesit është aftësia për të punuar së bashku për t’u bërë funksionalisht ndërveprues, duke adoptuar një mirëkuptim dhe një gjuhë të përbashkët midis partnerëve.

Krahasuar me ushtrimet e mëparshme, ‘Shpata e argjendtë 2020’ do të kryhet në një nivel më të lartë integrimi dhe kompleksiteti. Ushtrimi do të drejtohet nga Gjeneral brigade Laurent Michaud, Zëvendës Komandant i KFOR-it.

Gjysma e parë e vitit do të përqendrohet në procedurat e planifikimit përmes një metode të standardizuar të përdorur nga shumica e organizatave ndërkombëtare.

‘Shpata e argjendtë’ pasqyron misionin e gjatë të KFOR-it - nën mandatin e OKB - për të kontribuar në një mjedis të qetë dhe të sigurt dhe liri të lëvizjes, për të mirën e të gjitha komuniteteve në Kosovë.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 Shtator 2020

- Zyra e Koordinatorit për Zhvillim të Kombeve te Bashkuara në bashkëpunim me Kryesinë e Kuvendit ri themelojn Këshillin SDG në Kuvendin e Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, oborri para hyrjes kryesore, ora 9:00)

- Vazhdon seanca plenare e Kuvendit te Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 10:00)

- Shefi i Grupit Parlamentar të PDK-së, Bedri Hamza, mban konferencë për media. (Hyrja e Kuvendit nga sheshi, ora 10:00)

- Drejtoria për Turizëm dhe Zhvillim Ekonomik, në vazhdën e aktiviteteve të realizuara me rastin e Ditës Botërore të Turizmit do të bëjë prezantimin e raportit të punës së kësaj drejtorie, që nga viti 2018 e deri më sot. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal në Shtëpinë e Bardhë, ora 10:00)  

- Drejtoresha për Kulturë në Komunën e Prishtinës, Blerta Basholli dhe artisti Sislej Xhafa do të mbajnë konferencë për shtyp. (Ndërtesa e vjetër të Komunës, ora 11:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të mbajë konferencë për media, në të cilën do të prezantoj raportin analitik të aplikimit të Konventës Evropiane për të Drejtat e njeriut dhe jurisprudencës së Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut nga Gjykatat e Republikës së Kosovës. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Mbahet mledhja e jashtëzakonshme e Kuvendit të Shoqatës së ndërmarrjeve që merren me qarkullimin e naftës, derivative të naftës, gazrave dhe lubrifikanteve “SHQNGL”, i ftuar është edhe Ministri i Tregtisë dhe Industrisë Vesel Krasniqi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 11:00)

- Bëhet inaugurimi i veprës "trëndafili i bardhë" nga Sislej Xhafa, që është vepra e parë e projektit "Art në Hapësirë Publike". (Rruga "Andrea Gropa", te "Klubi i Pëllumbave" ora 11:45)

- Konstituohet Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 12:00)

- Partia Socialdemokrate do të mbaj një aktivitet afër bankës "Pro Credit Bank". (Përballë rektoratit të UP-së, lagjia "Tre Sheshirat", ora 13:00)

 - Mbahet seanca plenare e Kuvendit te Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 13:00)

- Fillon edicioni i dytë i festivalit Lahuta, Okarina Polifionia. (Ambientet e Qendrës për zhvillimin e kultures tradicionale në Prishtinë, ora 18:30)