30 Janar 2023

Shënohet Dita Evropiane e të Drejtave të Pacientëve

Prishtinë, 17 prill - Shoqata për të drejtat e pacientëve në Kosovë (PRAK), e përkrahur nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) dhe Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim sot do të shënojnë Ditën Evropiane e të të Drejtave të Pacientëve.

Temë diskutimi do të jetë “Korrupsioni në shëndetësinë Kosovare në raportin mjek - pacient” ku ndër të tjerë pjesëmarrës do të jenë edhe Imet Rrahmani, Ministër i Shëndetësisë, Hasan Preteni, Drejtor i Agjencisë Kundër Korrupsion, Markus Baechler, Drejtor i Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim, Skender Syla, Drejtor i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Besim Kodra, Drejtor, i Shoqatës së të drejtave të pacientëve dhe Znj. Shqipe Neziri, menaxhere e projektit të UNDP-së SAEK.

Shoqata për të drejtat e pacientëve në Kosovë (PRAK), e themeluar në fillim të vitit 2013, si mision të vetin ka arritjen e një sistemi të kujdesit shëndetësor me “pacientin në qendër”.

Objektiv i shoqatës është fuqizimi i pacientit që të krijojë raporte partneriteti me akterët të tjerë në këtë sistem përmes pjesëmarrjes aktive në sistemin shëndetësorë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 30 janar 2023

 - Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione, takohet me përfaqësues të Komisionit Vlerësues Mjekësor për Statusin dhe të Drejtat e Personave Paraplegjik dhe Tetraplegjik. (Kuvendi i Kosovës, salla N10, ora 10:00)

- Kuvendit Komunal të Rahovecit mban mbledhjen e parë për këtë vit. (Salla e KK-Rahovec, ora 10:00)
    
 - Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendin të Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, C301, ora 11:00)
 
- Komuna e Vushtrrisë organizon ceremoninë e zbulimit të lapidarit të Dëshmorëve të Kombit, Sadri Maksuti e Sadik Malaj. Merr pjesë dhe kryetari i Komunës. Ferit Idrizi. (Fshati Stanoc, magjistralja Prishtinë-Mitrovicë, afër furrës “Evropa”, ora 13:00)
    
- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim, diskuton për Planin Hapësinor për Parkun Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”. (Salla e Asembles Komunale në Pejë, ora 13:00)
    
- Fondacioni Friedrich Ebert në Prishtinë prezanton draft-statutin për “Asociacionin e Komunave në të cilat Komuniteti Serb i Kosovës është Shumicë”, i hartuar nga kjo organizatë në partneritet me Institutin Evropian për Paqe (EIP). (Hotel Prishtina, ora 13:30)

- Drejtoria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit në Ferizaj organizon ceremoninë e shpalljes së “Sportistit të Vitit 2022”. (Teatri “Adriana” në Ferizaj, ora 17:00)