02 Tetor 2022

Prezantohen masat e reja për kontrollin dhe luftimin e pandemisë COVID-19

Prishtinë, 5 dhjetor -  Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, së bashku me Ministrin e Shëndetësisë, dr. Rifat Latifi, në një konferencë për media, kanë prezantuar masat e reja për kontrollin, parandalimin dhe luftimin e pandemisë COVID-19, që do të hyjnë në fuqi prej nesër, 6 dhjetor 2021.

Duke biseduar për situatën në vend, kryeministri Kurti theksoi se fillimi i dhjetorit na gjen me situatën epidemiologjike më të qetë, jo vetëm në rajonin e Ballkanit Perëndimor, por edhe në të gjithë Evropën. Këtë rezultat të shkëlqyer e kemi arritur të gjithë neve bashkë — institucionet shtetërore në bashkëpunim me qytetarët e Republikës, tha ai.

Duke veçuar katër rreziqe me të cilat do të përballemi shumë shpejt, në një valë të re gjatë javëve dhe muajve në vijim, kryeministri ritheksoi domosdoshmërinë e rritjes së vigjilencës sonë.

“Si kryeministër i Republikës së Kosovës, nuk kam detyrë më të rëndësishme sesa të mbroj jetën dhe shëndetin e qytetarëve tanë, me të gjitha mjetet që Qeveria i ka në dispozicion. Për këtë arsye, dhe vetëm për këtë arsye, kemi marrë masa kufizuese, edhe brenda vendit, edhe në pikat kufitare,” tha kryeministri Kurti.

Ai tha se vazhdimisht janë duke u shqyrtuar të dhënat më të reja të dala prej institucioneve botërore shëndetësore, mbi të cilat do të përditësohen masat sa herë të ketë nevojë, konform situatës dhe shkallës së rrezikshmërisë.

Për të inicuar dhe kalibruar rekomandimet e reja kundër COVID-19, duke pasur në vëmendje variantin e ri, Omicron, veçoritë  tij të njohura deri tani si dhe situatën epidemiologjike të rënduar në vendet tjera ballkanike dhe evropiane, Ministria e Shendetësisë  ka marrë rekomandimet nga institucionet tona dhe ekspertet shëndetësor, ka konsultuar të dhënat shkencore kredibile, rekomandimet e Komitetit për koordinimin dhe vlerësimin e situatës me pandeminë Covid-19,  ministritë dhe agjencitë shtetërore të linjës si dhe hisedarët e tjerë.

Duke theksuar se ndonëse Kosova gjatë kësaj periudhe ka bërë një përparim të konsiderueshëm në vaksinimin kundër COVID-19, duke arritur të imunizoj në një përqindje të lartë grupet e synuara,  ministri Latifi tha se është shumë e nevojshme të shtojmë intensitetin e vaksinimit të plotë, ngase vaksina, sipas të gjitha studimeve te publikuara ul ndjeshëm rrezikun nga format e rënda të sëmundjes dhe nga vdekja.

Treguesit e situatës epidemiologjike na bëjnë që në proporcion edhe me rreziqet e mundshme shëndetësore të reagojmë në parandalimin e përhapjes së virusit, gjithmonë të bazuara në Ligjin për Parandalimin dhe Luftimin e Pandemisë Covid-19 në Republikën së Kosovës, dhe brenda kapaciteteve të sistemit tonë shëndetësor për të përballuar çfarëdo situate që mund të shfaqet në vijim, tha ai.

Duke kërkuar mirëkuptimin e popullatës për masat, Ministri Latifi bëri thirrje që ato të respektohen, sepse, rikujtojmë që çdo valë tjetër e COVID-19, mund të jetë po aq e rëndë sa ishte edhe vala e fundit e cila kishte pasoja të rënda dhe u përballua më vështirësi.

Ministri Latifi prezantoi masat e reja, për kontrollin, parandalimin dhe luftimin e pandemisë COVID-19:

-          Të gjithë personat që hyjnë në Republikën e Kosovës, duhet  të posedojnë certifikatën e vaksinimit të plotë;

-          Kur personi është i vaksinuar vetëm me një dozë, krahas saj do të kërkohet testi RT-PCR negativ ose  dëshmia se personi ka kaluar Covid-19;

-          Nga 03 janar 2022, për hyrje në Republikën e Kosovës do të vlej vetëm dëshmia e vaksinimit të plotë;

-          Për të inkurajuar vaksinimin dhe për të lehtësuar qasjen e qytetarëve në vaksinim, në Aeroportin e Prishtinës, dhe në pikat kryesore kufitare tokësore do të vendosen ekipet mobile të vaksinimit;

-          Tash qe ka filluar vaksinimi edhe i qytetarëve mbi 12 vjeç e tutje, nga kërkesa për të poseduar njërën nga dëshmitë e lartpërmendura, mes disa kategorive, do të lirohen personat nën 12 vjeç, personat me dëshmi mjekësore që kanë kundër indikacione shkencërisht të vërtetuara për mosvaksinim. Personat e tillë duhet të paraqesin testin RT-PCR negativ për COVID-19, jo më i vjetër se 48 orë, si dhe disa kategori tjera;

-          Për të evituar mbingarkesën spitalore, mbylljen e shkollave dhe të ekonomisë, punonjësve në institucionet publike dhe ato private, udhëtarët që shërbehen me transportin publik dhe privat, nxënësit dhe studentët, shfrytëzuesit e qendrave tregtare dhe të gastronomisë do t’u kërkohen dëshmitë si vaksinimi i plotë; ndërsa kur është i pjesshëm, bashkë me dëshminë e shërimit apo rezultatin negativ të testit RT-PCR.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 tetor 2022

 - Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit interviston kandidatët për anëtarë të Këshillit Gjyqësor të Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 9:00)

-  Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur, Viktimat e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Peticione diskuton lidhur me procesin e nxjerrjes së akteve nënligjore, bazuar në Ligjin për Mbrojtjen e Fëmijës me të ftuar, Habit Hajredini - Drejtori i ZyrÑ‘s pÑ‘r Qeverisje tÑ‘ MirÑ‘, Ahmet Kryeziu - Drejtor i Sawe the Children pÑ‘r KosovÑ‘, dhe Naser Lajqi – përfaqësues i OJQ “Syri i Vizionit”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)
 
- Avokati i Popullit organizon dëgjim publik lidhur me hetimin e përgjithshëm për shëndetin riprodhues. (Salla e Kuvendit Komunal në Gjakovë, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C301, ora 10:00)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 11:00)

- Kryetari i Komunës së Prishtinës, Perparim Rama përuron hapjen e Sahat Kullës e cila edhe do t'i ndez dritat e Sahat Kullës, duke ndriçuar kështu këtë monument magjepsës të trashëgimisë kulturore në Prishtinë. (Prishtinë, ora 19:00)