19 Shtator 2020

Kosova do ta ketë Deponinë për Mbeturina të Rrezikshme‏

Prishtinë, 24 mars - Kosova së shpejti do të ketë Deponinë për Mbeturina të Rrezikshme dhe përfundimisht do ta mënjanojë ndikimin e mbeturinave të rrezikshme në mjedis dhe shëndetin e popullatës duke i grumbulluar ato dhe duke i vendosur në depo adekuate dhe të menaxhuar në mënyrë strikte. Kështu është thënë të mërkurën gjatë Diskutimit Publik të Draft Raportit për Vlerësimin e Ndikimit në Mjedis për Deponinë e Mbeturinave të Rrezikshme, që është mbajtur në lokalet e Ministrisë së Mjedisit dhe ku ishin prezent ekspertë mjedisorë nga MMPH-ja dhe institucionet tjera si dhe përfaqësues nga KK i Drenasit.


“Projekti ka një rëndësi të jashtëzakonshme për mbarë popullatën e vendit tonë”, ka thënë në fillim të takimit drejtori i Departamentit të Mjedisit, Muhamet Malsiu.


Përfaqësuesi i Kompanisë H&B Consalting, Jozef Raca ka prezantuar në hollësi Draft Raportin për të cilin ka thënë se është hartuar duke kaluar nëpër tri faza të rëndësishme dhe duke i marrë për bazë të gjitha kriteret në mënyrë që Deponia të mos ketë asnjë ndikim negativ për mjedisin dhe shëndetin e popullatës.


Sipas të gjitha analizave, ka shtuar ai, është propozuar që deponia të vendoset në afërsi të Goleshit meqë është konstatuar se ajo sipërfaqe është shumë e përshtatshme dhe larg çdo ndikimi negativ në mjedis dhe shëndetin e popullatës.


Në fund të Debatit Publik, drejtori i DMM-së, Malsiu është shprehur se për një periudhë të caktuar kohore të gjitha propozimet, vërejtjet dhe sugjerimet e pjesëmarrësve në Debat, por edhe të gjithë ekspertëve mjedisor do të merren dhe analizohen me shumë kujdes në mënyrë që ky Draft Raport të marrë formën finale. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Shtator 2020

- Për nder të 100 vjetorit të shpalljes së Tiranës Kryeqytet, “Muzeu Lëvizës”, Komuna e Prishtines bashkë me Muzeun e mirëpresim edhe nënkryetaren e Bashkisë së Tiranës, Anuela Ristani dhe drejtoreshën ekzekutive të Unioni i Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo hapin 'Muzeu Lëvizës'. (Sheshi 'Ibrahim Rugova', ora 10:00)

- Let’s Do It Kosova në kuadër të Lëvizjes Globale “Let’s Do It World” sjell përsëri në Kosovë “Ditën e Pastrimit të Botës 2020” ku do të fillojë me aktiviteti te pastrimin e qytetit nga mbeturinat. (Në afërsi të stadiumit “Fadil Vokrri”, lokacioni te parkingu i autobusëve, ora 11:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Muzeun e Kosovës. (Muzeu i Kosovës, ora 11:30)

- Let’s Do It Kosova vazhdon me aktivitetin e dytë qëndror për shënimin e “Ditës së Pastrimit të Botës 2020”. (Parku i Qytetit të Prishtinë, ora 13:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media në të cilën flasin Kryetari i LV-së, Albin Kurti dhe Sekretari për Marrëdhënie me Jashtë, Kreshnik Ahmeti. (Zyret e LV-së në Arbëri, ora 14:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Kopshtin me Bazë në Komunitet “Cicërimat”. (Kopshtin “Cicërimat”, ora 14:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Parku Germia. (Parku Germia, ora 15:00)