20 Shtator 2020

Instituti i Shëndetësisë konfirmon edhe dy raste me koronavirus

Prishtinë, 23 mars - Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës ka bërë të ditur se sot në Laboratorin e Mikrobiologjisë Molekulare në IKSHPK me metodën RT-PCR, janë testuar njëzet (20) mostra të dyshimta për virusin SARS-CoV-2 dhe dy (2) prej tyre janë pozitive.

Dy prej rasteve pozitive janë raste kontakti njëri me vendbanim nga fshati Petrovë komuna e Shtimes, e gjinisë mashkull me moshë 44 vjeç dhe tjetra me vendbanim në Prishtinë nga komuna e Prishtinës e gjinisë femër e moshës 39 vjeç.

Nga data 08.02.2020 deri me 23.03.2020, në Laboratorin e Mikrobiologjisë Molekulare në IKSHPK me metodën RT-PCR, janë testuar gjithsej 604 mostra të dyshimta në virusin SARS-CoV-2 dhe prej tyre, gjithsej tridhjetë e pesë (35) raste kanë rezultuar pozitive.

Nga data 01.02.2020 deri me 23.03.2020 në Aeroportin ndërkombëtar “Adem Jashari” si dhe në pikat tokësore kufitare janë depistuar gjithsej 16.756 udhëtarë. Në Aeroportin “Adem Jashari” 1.015 udhëtarë, Merdare 5.202, Vërmicë 4.395, Jarinje 1.188, Dheu i Bardhë 985, Hani i Elezit 2.157, Kullë 1.070, Qafë Morinë 47, Bërnjak 499, Qafë Prush 35, Muçibabë 162 dhe Glloboçicë 1 udhëtarë.

Në IKSHPK në vazhdimësi përgjatë 24 orëve janë duke u kontaktuar dhe mbikëqyrë të gjitha kontaktet e rasteve, si dhe kontaktet e kontakteve duke iu obliguar për vetëizolim dhe të kërkojnë ndihmë mjekësore nëse kanë simptome. Deri më sot janë kontaktuar dhe janë nën mbikëqyrje 617 kontakte të rasteve që kanë rezultuar pozitive.

Në nivel global, nga data 31 dhjetor 2019 deri më 23 mars 2020 sipas Worldometers, janë raportuar gjithsej 341.760 raste të COVID-19 dhe 14.757 raste të vdekjes. Numri më madhi rasteve raportohet nga Kina (81.093), Italia (59.138), SHBA (35.070), Spanjë (29.909), Gjermani (24.904), Irani (21.638), Francë (16.018), Zvicër (7.776), Mbretëri të Bashkuar (5.683), Holandë (4.204), Austria (3.631), Belgjikë (3.401), Turqi (1.236), Greqi (624), Slloveni (414), Kroaci (306), Serbi (222), Maqedoni e veriut (115) dhe Shqipëri (89).

Deri me 23 mars 2020, nga vendet e BE/AEE dhe Mbretëri të bashkuar janë raportuar këto raste të vdekjes: Itali (5.476), Spanjë (1.813), Francë (674), Mbretëri të Bashkuar (281), Holandë (179), Zvicër (100), Gjermani (94), Belgjikë (75), Turqi (30), Greqi (15), Danimarkë (13), Austri (16), Luksemburg (8), Poloni (7), Hungari (7), Bullgari (3), Shqipëri (4), Slloveni (3) Serbi (2), Maqedoni e veriut (2) dhe Kroaci (1). 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 Shtator 2020

- Forumi Ballkanik në emër të Platformës së Shoqërisë Civile për Demokraci dhe të Drejtat e Njeriut mban konferencë për shtyp në të cilën publikon raportin hulumtues, që është një vështrim mbi progresin e bërë nga 6 vendet e Ballkanit Perëndimor drejt zbatimit të zotimeve të tyre që nga Samiti i Ballkanit Perëndimor në Londër (2018) dhe Poznań (2019), të zhvilluara në kuadër të Procesit të Berlinit të nisur në vitin 2014. (Zyret e Forumit Ballkanik Rr. Tirana, C4/2 LAM B-N2 11-1, banesat e bardha të Prime Group, afër Euro Printy, ora 13:00)
 
- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media. (Zyret e LV-së në Arbëri, ora 14:00)