22 Tetor 2019

Fillon simpoziumi i 10-të ndërkombëtar i shkencave shëndetësore

Prishtinë, 13 shtator - Sot në Prishtinë do të mbahet Simpoziumi i 10-të Ndërkombëtar me radhë i shkencave shëndetësore.

Simpoziumi është një ngjarje vjetore që ngërthen në vete një spektër të larmishëm të çështjeve që kanë të bëjnë me shkencat shëndetësore.

Qëllimi i këtij Simpoziumi është integrimi i mëtejshëm i komponentëve përkatës teorik me ata praktik.

Në veçanti, Simpoziumi shërben si platformë për prezantimin dhe diskutimin e hulumtimeve inovative dhe të bazuara në fakte mbi çështjet të ndryshme që mbizotërojnë në sektorin e shëndetësisë gjatë viteve të fundit.

Ajo që e veçon këtë simpozium nga çdo event tjetër është mbledhja e akademikëve shkencorë nga e gjithë bota të cilët vijnë enkas për të trajtuar problemet aktuale në sektorin e shëndetësisë duke ofruar analiza të hollësishme mbi hulumtime primare dhe praktika të suksesshme.

Disa nga temat që do të trajtohen në këtë simpozium janë: Menaxhimi i cilësisë totale në organizatën e shoqërisë civile: Shembulli i shoqatës së menaxherëve shëndetësor mesdhetar, Një hulumtim cilësor mbi pikëpamjet e ‘glass ceiling syndrome’ të grave menaxhere në industrinë e kujdesit shëndetësor, Ndikimi i sistemeve shëndetësore në Kosovë në elementet dhe proceset e menaxhimit të cilësisë, Intervenimi i hershëm në çrregullimet e spektrit të autizmit, përgaditja e prindërve, kuadrit mjekësor dhe arsimor, Menaxhimi i frikes dhe ankthit te fëmijët në stomatologji, e shumë tema të tjera.

Gjithashtu, do te trajtohen edhe tema të punuara mbi hulumtimet primre të realizuara në Kosovë nga projekti SOCRE.

Ky projekt ka për qëllim që të përmirësojë edukimin në rehabilitimin shoqëror në përputhje me procesin e Bolonjës.

 Ky simpozium, me tematikat që do t’i adresoj dhe me akedemikët që do t’i mbledhë, e vë Kosovën në qendër të vëmendjes së temave shkencore ndërkombëtare që do t’i ndihmojnë Kosovës në arritjen e ekspertizës së niveleve të larta në pedagogji dhe rehabilitim modern.

Aspekti inovativ dhe unik i këtij simpoziumi qëndron edhe mbi bashkë-dyzimin e tij me një ndër projektet ndërkombetare më inovative të realizuara në Kosovë, në të cilin Kolegji Heimerer në bashkëpunim me Universitetin e Gjakovës “Fehmi Agani” dhe MASHT, kanë luajtur rol kyq.

Projekti me titull SOCRE apo Zhvillimi i Rehabilitimit Social përmes Edukimit, ka bashkuar për tri vitet e fundit Kolegjin Heimerer me universitete partner nga Finlanda, Portugalia, Belgjika, Holanda dhe Rusia, falë grantit të ofruar nga BE përmes Programit ERASMUS+.   

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 tetor 2019 - Me rastin e 30 vjetorit të rënies së komunizmit, Instituti Shkencor Kosovaro-Suedez do të organizojë konferencën shkencore ndërkombëtare me titull '30-vjetori i rënies së sistemit komunist'. (Hoteli Sirius, ora 9:00)

- Nën patronatin e Kryeprokurorit të Shtetit mbahet dita e dytë e “Javës për të Drejtat e Viktimave të Krimit” me ç‘rast do të organizohet konferencë per koordinimin ndërinstitucional në trajtimin e rasteve të trafikimit të qenieve njerëzore si dhe sfidat në trajtimin e rasteve të dhunës seksuale gjatë luftës. (Hotel Emerald, ora 9:30)

- Drejtori i Zyrës për Rritje Ekonomike pranë misionit të USAID-it në Kosovë, Matthew Cullinane, do të flasë në hapjen e Konventës së tretë vjetore të Industrisë së Veshmbathjeve në Kosovë. (Hoteli Emerald, ora 10:00)

- Punëtorët teknik të Fakulteteve të UP-së “Hasan Prishtina” në Prishtinë, do të protestojnë para Rektoratit të UP-së. (Para Rektorati, ora 10:00)

- Nën patronatin e kryetarit të komunës së Mitrovicës, Agim Bahtiri do të mbahet Panairi i Sportit me të gjitha klubet sportive të qytetit të Mitrovicës. (Sheshi “Isa Boletini” në Mitrovicë, ora 10:00)

- Dega e Alternatives në Gjakovë mban konferencë për media. (Zyrët e Alternativës në Çarshinë e Jupave në Gjakovë, ora 11:00)

- Bëhet promovimi i librit “Gjinekologjia me obstetrikë  për infermieri dhe mami” me autore Prof. dr. Myrvete Paçarada dhe bashkautorë  Ass. dr. Vlora Ademi Ibishi dhe Ass. dr. Nyltene Kongjeli. (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 11:00)

- Më rastin e Ditës Boterore të Energjisë, Instituti për Politika Zhvillimore mban konferencë për media me temë 'Cilat duhet të jenë prioritete e qeverisë së re në sektorin e energjisë në Kosovë?  - Rekomandime dhe propozime nga shoqëria civile'. (Zyrët e Resource Center (Lagjja Pejton, Rr. Pashko Vasa, nr. 1, përballë Hotel Royal, ora 13:00)

- Këshilli Prokurorial i Kosovës mban takimin e 173-të. (Objekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 13:30)

- ETEA organizon premierën e shfaqjes “Muret Flasin” që i dedikohet përkujtimit të organizimit të arsimit paralel gjatë viteve të '90-ta. (Shtëpia - shkollë “Sami Frashëri” e familjes Aliu - Hertica, ora 20:00)