12 Nëntor 2019

Von Sydow: Kosova në KE, pasi ta njohin 47 shtete

Prizren, 27 shkurt - Sfidë kryesore e anëtarësimit të Kosovës në Këshillin e Europës, është mosnjohja e pavarësisë së Kosovës nga të gjitha shtetet e Këshillit të Europës, ka pohuar të enjten Björn Von Sydow, parlamentar i Këshillit të Europës dhe raportues mbi situatën politike në Kosovë.

Këtë e ka pohuar ai pas një takimi me kryetarin e Komunës së Prizrenit, Ramadan Muja, dhe përfaqësuesit e subjekteve politike opozitare, në mesin e tyre edhe të LDK-së, dhe partive pjesë e qeverisë së ardhshme të Prizrenit.

Kjo është vizita e dytë faktmbledhëse e Von Sydow në Kosovë, brenda dy vjetëve, nga e cila është ndarë i inkurajuar për avancimet e prezantuara nga strukturat komunale në Prizren, dhe për bashkëpunimin pozitë-opozitë për interesin e qytetarëve.

Ndërsa nikoqiri i këtij takimi, Ramadan Muja, i ka prezantuar traditën tolerante të Prizrenit, ku kultivohet bashkëjetesa, duke i kërkuar që Këshilli i Europës ta pranojë Kosovën në gjirin e tij.
Mirëpo raportuesi i KE-së për Kosovën ka spikatur se kushti themelor për anëtarësimin e vendit në KE është njohja e pavarësisë së Kosovës nga të gjitha shtetet anëtare.

“Aplikacioni përfundimtar për anëtarësim duhet të pranohet nga 47 vendet anëtare dhe të ratifikohet pastaj nga parlamentet kombëtare të këtyre shteteve. Dhe unë do të them se deri tani e kanë njohur vetëm 33 shtete të KE-së”, ka deklaruar Björn Von Sydow.

Por, ai ka theksuar se në Asamblenë Parlamentare ekziston një përkushtim për angazhim më të madh të Këshillit të Europës në Kosovë.
 
“Ky angazhim mëton të vështrojë dhe analizojë vendin për mënyrën dhe kushtet e jetesës së qytetarëve dhe popullatës në përgjithësi në Kosovë, ku përfshihen jo vetëm strukturat gjinore apo moshore, qofshin ato të përkatësive etnike të ndryshme dhe theks i posaçëm do t’u vihet tri sferave: të drejtave të njeriut; qeverisjes së mirë; dhe sundimit të rendit dhe ligjit”, ka theksuar Von Sydow.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)