14 Korrik 2020

Vdekja Presidentit Kaczynski tronditje për mbarë botën

Prishtinë, 14 prill - Presidenti Sejdiu u nënshkrua sot në librin e zisë, i hapur  për nder të Presidentit të Polonisë Leh Kaczynski, i cili humbi jetën tragjikisht para pak ditësh së bashku me bashkëshorten e tij Maria, si dhe  94 personaliteteve eminente të shtetit mik polak.

Presidenti Sejdiu, pasi që shprehu dhimbjen e madhe që populli i Kosovës ka ndjerë për Presidentin Kaczynski, theksoi se populli polak do të gjejë fuqinë që ta kapërcejë këtë dhimbje të madhe nacionale.

“Populli mik polak, ka përjetuar tragjedi të mëdha në kohë më të hershme, vlerat e tij të veçanta historike dhe bashkëkohëse janë një shembull i mirë i qëndrueshmërisë së këtij vendi dhe i raporteve të veçanta me botën bashkëkohëse”, theksoi Presidenti.

Gjithashtu, Presidenti Sejdiu shprehu bindjen e tij se populli polak do të dijë që këtë humbje të madhe që ka me vdekjen e Presidentit Kaczynski dhe të shumë figurave eminente të shtetit polak do ta kapërcej me dhimbje por edhe  krenari dhe qëndrim në vertikale.

Ndërkaq në Librin e Zisë,  i hapur në Ambasadën e Hungarisë në vendin tonë, Presidenti Sejdiu shkroi:

“Në emër të popullit dhe të institucioneve të Republikës së Kosovës, shprehë dhimbjen e thellë për vdekjen tragjike të Presidentit të Polonisë, Shkëlqesisë së Tij, Leh Kaczynski, të bashkëshortes së tij Maria si dhe të 94 personaliteteve eminente të shtetit mik polak.

Kjo ngjarje tragjike ka shkaktuar tronditje në mbarë opinionit botëror, ndërsa në vendin tim është përjetuar edhe më rëndë për shkak të ndjenjave të veçanta që ka populli i Kosovës  për popullin polak, me të cilin ka kaluar nëpër të njëjtin kalvar të ferrit komunist.

Por, njëkohësisht unë shpreh bindjen e fuqishme se populli polak do ta përballojë  stoikisht këtë tragjedi dhe me krenari do të ecë drejt së ardhmes edhe më të ndritshme.

Zoti e bekoftë Presidentin Lech Kaczynski!

Zoti e bekoftë popullin mik polak!”

Kalendari

Ngjarjet e datës 14 Korrik 2020 - Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 10:00)

- Ministria e Infrastrukturës mban konferencë për media, në të cilën do të prezantohet raporti "Dekada e sigurisë 2010-2019" si dhe do të bëhet edhe prezantimi i përgatitur nga Policia e Kosovës, të ashtuquajtur:" Gjendja e sigurisë në trafikun rrugor". (Ndërtesa e Ministrisë sē Infrastrukturës, ora 10:00)

- Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë organizon konferencën online me temën “Sfidat në procedimin e krimeve të luftës në Kosovë-cila është rrugëdalja?” (zoom.us/j/93560389814, ora 10:30)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00)

 - Mbahet dëgjimi publik për përgatitjen e buxhetit për vitin 2021 dhe kornizës afatmesme 2021-2023 me grupin e Grave-Buxhetimi gjinor dhe të gjithë OJQ-të (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 15:00)

- Në prani të Ambasadorit Gjerman, Christian Heldt dhe drejtori të GIZ, David Oberhuber do të nënshkruhet një partneritet publik-privat midis GIZ dhe Kolegjit Heimerer me qëllimi zbatimin e masave të menaxhimit të higjienës sipas hulumtimit më të fundit të Covid-19 që do të rrisë në mënyrë të konsiderueshme sigurinë e pacientëve dhe stafit në spitalet publike në Kosovë dhe do të parandalojë përhapjen e koronavirusit brenda këtyre institucioneve. (Tek Kolegji Heimerer, ora 15:00)

- Mbahet dëgjimi publik me Biznese të komunës së Rahovecit. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 16:00)

-  Demokraci për Zhvillim organizon  sallonin e radhës me temën “Ndikimi i pandemisë në punësimin e grave”. (Përmes platformës Google Meet, ora 17:00)

-  Ambasada e Francës permes rrjeteve sociale kremton Festën kombëtare franceze. (https://www.facebook.com/FranceauKosovo/,  ora 18:00)