24 Korrik 2019

Sundimi i ligjit jetik për ambientin e biznesit në përgjithësi

Prishtinë, 18 prill -  Nën drejtimin e Ministrisë së Drejtësisë si udhëheqëse e procesit të Rishikimit Funksional të Sektorit të Sundimit të Ligjit është mbajtur sot Konferenca mbi Drejtësinë Komerciale, e cila në fokus kishte diskutimin për të bërit biznes dhe ndikimin që ka sundimi i ligjit në ambientin e biznesit në përgjithësi.

Punimet e Konferencës janë hapur nga Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, z. Kadri Veseli, Ministri i Drejtësisë, z. Abelard Tahiri dhe Kryesuesi i Këshillit Gjyqësor, z. Skender Çoçaj.

Kryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës, z. Veseli, vlerësoi jashtëzakonisht lart përpjekjet për reformat në sektorin e sundimit të ligjit dhe veçmas ato që kanë për destinim një ambient të sigurt të ndërmarrësisë dhe të bërit biznes, për të cilën sistemi efikas i drejtësisë është parakusht themelor. Kryetari Veseli po ashtu theksoi mbështetjen e plotë për nismat legjislative që rrjedhin si rezultat i reformave dhe të cilat garantojnë një sistem efikas të drejtësisë që aplikohet në çështjet komerciale.

Ministri i Drejtësisë, z. Abelard Tahiri shtroi argumentet themelore që rekomandojnë themelimin e një Gjykate Komerciale si adresë unike që do adresojë zbatimin e ligjit në fushën e të bërit biznes, si dhe synimet për avancimin e Profesioneve të Lira Ligjore në drejtim të efikasitetit në këtë fushë.

Kryesuesi i KGJK-së, z. Çoçaj vlerësoi se kjo perspektivë tashmë është duke marrë formë edhe nga kontributi i akterëve të tjerë dhe është një nga alternativat serioze për materializimin e të cilave do të angazhohet edhe sistemi gjyqësor.

Në konferencë morën pjesë përfaqësues të institucioneve tjera, shoqërisë civile, partnerëve ndërkombëtar dhe komunitetit të biznesit, para të cilëve është prezantuar një dokument i politikave që identifikon sfidat kyçe në fushën e drejtësisë komerciale dhe ofron rekomandime të prekshme që përfundimisht do t’i japin drejtim zgjidhjes së sfidave me të cilat përballen bizneset në Republikën e Kosovës.

Nga përfundimet e konferencës kanë dalë rekomandime për themelimin e një adrese të vetme në gjyqësor për zgjidhjen e kontesteve komerciale për bizneset dhe investitorët e huaj. Një zgjidhje e prekshme për të cilën i gjithë spektri i biznesit e përkrahë është themelimi i Gjykatës Komerciale, e cila do përfshijë kompetencat e Departamentit Ekonomik si dhe ato fiskale nën Departamentin Administrativ të Gjykatës Themelore të Prishtinës. Themelimi i një gjykate të tillë është përpjekje për të ofruar një zgjidhje të qëndrueshme dhe afatgjate për zgjidhjen e kontesteve nga bizneset dhe investitorët e huaj.

Përveç themelimit të Gjykatës Komerciale është diskutuar edhe avancimi dhe promovimi i ndërmjetësimit dhe arbitrazhit si mekanizma alternativë për zgjidhjen e kontesteve, harmonizimi i mëtutjeshëm i legjislacionit në fushën komerciale dhe koordinimi më efektiv ndër-institucional për të fuqizuar sektorin e sundimit të ligjit në funksion të zhvillimit ekonomik të vendit.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 korrik 2019

- Drejtoresha e Misionit të USAID-it në Kosovë, Lisa Magno, do të dëshmojë nënshkrimin e Memorandumit të Mirëkuptimit me 14 komuna të Kosovës. (Hotel Emerald, ora 10:00) 

- Ministri i Infrastrukturës dhe Transportit Pal Lekaj merr pjesë përurimin e zgjerimit dhe rehabilitimit të hyrjes së pikës kufitare Kosovë - Shqipëri, në Vërmicë. (Pika kufitare e Vërmicës, ora 10:30)

- Kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri pret në takim drejtorin e UNHCR. (Zyra e Kryetarit Haziri, ora 11:00)

- Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Fatmir Matoshi, do të pres në takim kryetarin e Komunës së Malisheves, Ragip Bega, më të cilin do të nënshkruajnë memorandume të bashkëpunimit për financimin e projekteve në fushën e mjedisit. (Kabineti i Ministrit, kati 17, ish objekti Rilindja, ora 11:00)

- Qendra Mediale me mbështetjen e Fondacionit të Kosovës për Shoqëri të Hapur organizon mbahet debatin publik, me temë: "Taksa 100 për qind - kush fitoi, e kush humbi dhe çfarë?". (Qendra Mediale në Çagllavicë, ora 11:00)

- Ministria e Diasporës dhe Investimeve Strategjike në bashkëpunim me Komunën e Prishtinës organizon panairin me punime artizanale, veshje kombëtare dhe ushqime tradicionale. (Sheshi “Skënderbeu”, ora 11:00)

 - Kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri pret në takim Sam Paice, udhëheqës i sektorit për demokratizim në Ambasadën Britanike. (Zyra e Kryetarit Haziri, ora 11:30)

- Komuna e Gjilanit organizon ceremoninë e dorëzimi te donacionit për shëndetësi nga Besnik Benz. (Qendra Klinike e Mjeksësisë Familjare, ora 12:30)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media. (Zyrët e Vetëvendosjes, ora 13:00)