22 Korrik 2019

Qeveria miraton strategjin e bashkëpunimit me shoqërinë civile

Prishtinë, 12 shkurt - Qeveria e Republikës së Kosovës ka miratuar sot Strategjinë e Bashkëpunimit me Shoqërinë Civile 2019-2023.

Strategjia është vazhdimësi e strategjisë paraprake 2013-2017, e cila ndërlidhet me Programin e Qeverisë së Republikës së Kosovës, ku qeverisja e mirë dhe transparenca janë parime thelbësore për të kontribuar në zhvillimin e institucioneve për përgjegjësi, llogaridhënie dhe transparencë.

Strategjia ka identifikuar katër objektiva strategjik: Rritje të pjesëmarrjes së shoqërisë civile në bërjen e politikave; Rritja e llogaridhënies dhe transparencës në financimin publik të OSHC-ve; Zhvillimi i praktikave dhe procedurave për kontraktim të shërbimeve publike nga OSHC-të dhe Nxitjen e promovimit të vullnetarizmit dhe programeve për interes publik. 

Po sot, Qeveria e Republikës së Kosovës ka emëruar Fatos Makollin, koordinator nacional për luftën kundër ekstremizmit të dhunshëm dhe terrorizmit.

Me qëllim të mbarëvajtjes së aktiviteteve për shënimin e 11 vjetorit të shpalljes së Pavarësisë së Republikës së Kosovës, kabineti qeveritar ka miratuar vendimin për ndarjen e mjeteve financiare në shumë prej 500,000 euro (pesëqind mijë euro).

Miratimin e kabinetit qeveritar e ka marr edhe vendimi për mbështetjen financiare për realizimin e projektit filmik “Lojë jete”, një koproduksion mes ILIRIA FILM dhe produksione amerikane.

Filmi do të realizohet në Kosovë dhe në SHBA dhe me pjesëmarrje të aktorëve kosovarë dhe amerikan. Shuma e ndarë për mbështetje të këtij projekti kinematografik është 180 mijë euro.

Me propozimin e Ministrisë së Mbrojtjes është miratuar Rregullorja për prokurimin për qëllim të mbrojtjes dhe sigurisë.

Me këtë rregullore bëhet përcaktimi i rregullave, kushteve dhe procedurave të prokurimit për qëllime të mbrojtjes dhe të sigurisë, të furnizimeve, shërbimeve dhe punëve, të cilat janë të përjashtuara nga Ligjit përkatës për Prokurimin Publik të Republikës së Kosovës.

Zbatimi i këtij akti normativ do të jetë obligativ për  institucionet e Republikës së Kosovës, për personat fizik dhe juridik, të cilët në çfarëdo forme marrin pjesë në realizmin e prokurimeve për qëllime të mbrojtjes dhe sigurisë, e të cilat janë të përjashtuara nga Ligji përkatës i Prokurimit Publik.

Miratimin e kabinetit qeveritar në mbledhjen e sotme e ka marr edhe Rregullorja për organizimin e brendshëm dhe sistematizimin e vendeve të punës të Ministrisë së Administrimit të Pushtetit Lokal. Kjo Rregullore do të rregullojë strukturën organizative të kësaj ministrie.

Ka marr miratimin në mbledhje të Qeverisë edhe nisma për nënshkrimin e Marrëveshjes për partneritet, tregti dhe bashkëpunim në mes të Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe Mbretërisë së Bashkuar.

Marrëveshja do të zëvendësonte marrëveshjen ekzistuese ndërmjet Kosovës dhe BE-së, me qëllim të sigurisë dhe vijimësisë së kushteve të qasjes në treg, që aktualisht janë të zbatueshme, në mes të Kosovës dhe Britanisë së Madhe.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 korrik 2019

- Oda Ekonomike e Kosovësdo të mbajë kon ferencën e rradhës për media lidhur me informimin e qytetarëve, institucioneve dhe gjithë publikut për tema të rëndësishme që prekin komunitetin biznesor. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 10:00)

- Federata e Çiklizmit të Kosovës mban konferencë për media për të informuar për garën ndërkombëtare te Rrethit të Kosovës në Çiklizëm e cila këtë vit është edhe garë poentuese sipas kritereve të UCI-t për çiklistët pjesëmarrës. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Prokuroria Themelore në Prizren, organizon konferencë për media lidhur me çështjen “Abi Çarshia”. (Prokuroria Themelore në Prizren, rruga William Walker pn., ora 11:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Kulturë, Rini, Sporte, Inovacion dhe Ndërmarrësi mblidhet për tëe diskutuar lidhur me situatën e krijuar pas Vendimit të Këshillit Shtetëror të Cilësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 13:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në shënimin e ditëlindjes dhe inicimit të ndërtimit të bustit për Senatorin Bob Dole. (Rruga “Bob Dole”, Lagjja Dardania, Prishtinë, ora 14:00)
 
- Me rastin e gjobes së shqiptuar ndaj qytetarës së Prishtinës Aida Gashi për të qeshurat e saj, grupi 'Të Qeshim së Bashku' organizon një protest qesharake, me moto 'të qeshim me zë të lart, Prishtina ka nevoje për të qeshurat tona'. (Sheshi Zahir Pajaziti, ora 23:30)