19 Shtator 2020

Qeveria formon 6 grupe punuese për strategjin e Veriut

Prishtinë, 8 mars -  Qeveria e Republikës së Kosovës në mbledhjen e saj gjatë dites se henë ka vendosur që të formojë gjashtë grupe punuese për implementimin e strategjisë për integrimin e veriut të Kosovës, e cila është e përmbledhur në katër pika kryesore.

Këto grupe punuese, në koordinim me Zyrën Civile Ndërkombëtare, do të koordinojnë zbatimin në terren të çështjeve që kanë të bëjnë me sundimin e ligjit, vendosjen e dialogut dhe pajtimin ndëretnik, çështjet e zhvillimit ekonomik dhe social, decentralizimin, shtrirjen e shërbimeve publike dhe komunikimin.

Angazhimi kryesor mbetet ai i sundimit të ligjit, i cili përfshin edhe rifunksionalizimin e doganave dhe gjykatave në veri, deklaroi kryeministri Hashim Thaçi.

“Sa i përket sundimit të ligjit, angazhim konkret do të ketë për rivendosjen e pikave kufitare 1 dhe 31, rivendosjen e doganave, ruajtjen e zinxhirit unik të Policisë së Kosovës, si dhe funksionalizimin e sistemit gjyqësor e prokurorial të Kosovës”, tha Thaçi.

Kryeministri Hashim Thaçi kërkoi edhe mbështetjen e opozitës dhe të shoqërisë civile për zbatimin e këtyre angazhimeve, të parapara me strategjinë për veriun.

Thaçi tha se kthimi i normalitetit, në radhë të parë, do të jetë në dobi të qytetarëve që jetojnë në veri, sidomos atyre serbë, të cilët për më shumë se dhjetë vjet jetojnë në kuadër të një sistemi paralel, që është organizuar nga strukturat e pushtetit të Serbisë në Kosovë.

“Secili mekanizëm, edhe ata ndërkombëtarë, do t’i ketë përgjegjësitë e veta sa i përket sundimit të ligjit, si: koordinimi i punëve tona me EULEX-in dhe me autoritetet e ICO-së dhe mekanizmat tjerë të sigurisë”.

“Presim përkrahje të fuqishme për zbatimin e këtij projekti, një projekt ky integrues, i shpresës, i besimit të qytetarëve edhe në veri, por edhe i shtrirjes së autoritetit të Kushtetutës dhe ligjeve të Kosovës në gjithë territorin e Republikës”, tha Thaçi.

Ndërkohë, ministri i Pushtetit Lokal, Sadri Ferati, tha se vendosja e sundimit të ligjit në veri është duke u sfiduar nga struktura ilegale, të organizuara në veri.

Sidoqoftë, ai shprehu bindjen e tij se hapat e koordinuar të Qeverisë dhe ICO-së do të mund ta kthenin gradualisht vendosjen e ligjshmërisë edhe në këtë pjesë të Kosovës.

“Është një numër i madh i qytetarëve atje, të cilëve, vërtet, jeta u është bërë e vështirë nga krimi i organizuar, nga strukturat paralele, nga politika ekstreme atje”.

“Prandaj, i gjithë ky plan, formimi i grupeve punuese, de fakto nënkupton që përfundimisht institucionet e Kosovës po i afrohen asaj pjese të Kosovës dhe do të jenë në mbështetje të atyre qytetarëve, në mënyrë që edhe ata të mund t’i realizojnë të gjitha të drejtat, duke filluar nga barazia qytetare, si dhe mundësitë e barabarta dhe një perspektivë e përbashkët me qytetarët e tjerë të Kosovës”, tha Ferati.

Kuvendi i Kosovës, përmes një deklarate, u ka dhënë mbështetje angazhimeve të Qeverisë për integrimin e veriut, edhe pse partitë opozitare në Parlament, në fund, kanë shprehur edhe dyshime, se strategjia e prezantuar është e mjaftueshme për parashikimin e hapave për të kthyer normalitetin dhe sundimin e ligjit në veri.

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Shtator 2020

- Për nder të 100 vjetorit të shpalljes së Tiranës Kryeqytet, “Muzeu Lëvizës”, Komuna e Prishtines bashkë me Muzeun e mirëpresim edhe nënkryetaren e Bashkisë së Tiranës, Anuela Ristani dhe drejtoreshën ekzekutive të Unioni i Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo hapin 'Muzeu Lëvizës'. (Sheshi 'Ibrahim Rugova', ora 10:00)

- Let’s Do It Kosova në kuadër të Lëvizjes Globale “Let’s Do It World” sjell përsëri në Kosovë “Ditën e Pastrimit të Botës 2020” ku do të fillojë me aktiviteti te pastrimin e qytetit nga mbeturinat. (Në afërsi të stadiumit “Fadil Vokrri”, lokacioni te parkingu i autobusëve, ora 11:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Muzeun e Kosovës. (Muzeu i Kosovës, ora 11:30)

- Let’s Do It Kosova vazhdon me aktivitetin e dytë qëndror për shënimin e “Ditës së Pastrimit të Botës 2020”. (Parku i Qytetit të Prishtinë, ora 13:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media në të cilën flasin Kryetari i LV-së, Albin Kurti dhe Sekretari për Marrëdhënie me Jashtë, Kreshnik Ahmeti. (Zyret e LV-së në Arbëri, ora 14:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Kopshtin me Bazë në Komunitet “Cicërimat”. (Kopshtin “Cicërimat”, ora 14:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Parku Germia. (Parku Germia, ora 15:00)