27 Maj 2020

Publikohet hulumtimi i rasteve civile që trajtohen nga sistemi gjyqësor

Prishtinë, 3 nëntor - Instituti i Kosovës për Drejtësi (IKD), me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit (INL) dhe NED-it do të mbajë konferencë për media, në të cilën do publikohet raporti: “Drejtësia civile në Kosovë, ligji vs praktika”.

IKD gjatë kësaj konferencë për media do të prezantoj raportin analitik si rezultat i monitorimit dhe hulumtimit sistematik të rasteve civile që trajtohen nga sistemi gjyqësor i Republikës së Kosovës.

IKD gjatë monitorimit ka gjetur se afatet ligjore dhe procedurat nuk respektohen në mënyrë të drejtë dhe të barabartë për të gjithë qytetarët e Kosovës. Përderisa, sistemi gjyqësor apo gjykatës të caktuar përdorin standarde të dyfishta për zyrtarë publikë kur paraqesin padi pranë organeve gjyqësore, duke i priveligjuar ata, duke i trajtuar lëndët e tyre brenda afateve kohore shumë të shkurta, përderisa për qytetarë të thjeshtë trajtimi i lëndëve zvarritet për vite dhe dekada të tëra.

Ky raport fokusohet në trajtimin e rasteve civile nga ana e sistemit gjyqësor gjatë periudhës kohore 1 janar 2018 – 30 qershor 2019, gjatë së cilës periudhë kohore IKD ka monitoruar gjithsej 1884 seanca të natyrës civile në të gjitha Gjykatat e Republikës së Kosovës.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 Maj 2020 - Komisioni për Buxhet dhe Transfere shqyrton kërkesën e Fondit të Kursimeve Pensionale të Kosovës për miratimin e taksave vjetore, shqyrton po ashtu Programin e Shpenzimeve të Radiotelevizionit të Kosovës, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 10:00 - pa prezencën e mediave)
 
- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale shqyrton Raportin e Ministrisë së Shëndetësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, N 302, ora 10:00 - pa prezencën e mediave)

- Komisioni për Qeverisje Lokale, Administratë Publike, Zhvillim Rajonal dhe Media shqyrton Raportin vjetor të Komisionit të Pavarur për Media. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00 - pa prezencën e mediave)

- Disa Organizata Jo Qeveritare dorezojn  Peticionin - 'Mos na helmoni!' - kundër deponisë së hirit të Korporatës Energjetike të Kosovës. (Tek Ministria e Infrastrukturës dhe Ambientit, ora 13:00)

- Komuna e  Rahovecit, organizon debat publik me qytetarët për Taksa Komunale. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal, Rahovec, ora 13:30)

- Me hapjen e një përkujtimore të dedikuar viktimave të vetëvrasjes përmbyllet kampanja 'Linja e Jetës'. (Mbrapa Rektoratit në kampusin e Universitetit të Prishtinës, ora 16:00)