20 Prill 2019

Prezantohen planet për fuqizimin e pjesëmarrjes së grave në politikë

Prishtinë, 19 mars - Sot Rrjeti i Grave të Kosovës (RrGK) ka organizuar mbledhjen e rradhës së Koalicionit për Barazi “Fuqizimi i pjesëmarrjes së grave në politikë”.

Drejtorja Ekzekutive e RrGK-së, Igballe Rogova, ka paraqitur para pjesëmarrësve iniciativën e përkrahur nga Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë, i cili synon të rrisë pjesëmarrjen e grave në politikë.

“Jemi këtu sot me energji pozitive, sepse ajo ëndërr që e kemi nisur vitin e kaluar na është realizuar. E ajo ëndërr është që ne u bashkuam dhe krijuam Koalicionin për Barazi, e tani kemi gjetur përkrahje nga Zyra e BE-së për ta realizuar bashkimin tonë, solidaritetin tonë”, tha Rogova. Ajo më tutje theksoi se qëllimi kryesor i kësaj iniciative është “fuqizimi i angazhimit qytetar, barazisë gjinore, dhe demokracisë gjithëpërfshirëse nëpërmjet rritjes së pjesëmarrjes së grave në politikë dhe vendimmarrje në Kosovë.”

Annette Fath Lihic, Këshilltare Kryesore Politike/Koordinatore Ekzekutive, Zyra e Përfaqësueses së Posaçme të BE-së në Kosovë, gjatë fjalimit të saj theksoi se problem mbetet mungesa e zbatimit të ligjeve.

“Duhet ta shfrytëzojë këtë mundësi dhe tu bëj thirrje autoriteteve kosovare që të mbyllin këtë hendek mes zbatimit dhe legjislacionit, që të mos ndikohet jeta e grave sepse ato përbejnë 50% të popullatës, por po ashtu sepse kjo është drejtësi sociale dhe një kusht i domosdoshëm për funksionim më të mirë të shoqëris. Njëkohësisht, dua të nxis gratë që të marrin pjesë në proceset politike,” u shpreh ajo.

Tutje, Ulrika Richardson, Koordinatore për Zhvillim të Kombeve të Bashkuara, Ekipi i Kombeve të Bashkuara në Kosovë (EKBK) tha se lëvizje të tilla kanë nevojë për energji pozitive.

 “Barazia gjinore ka të bëjë me pushtetin, kur e shohim pushtetin, politika ka të bëjë me pushtetin. Është e qartë se kemi nevojë për më shumë gra në politikë”, u shpreh Richardson.

Ndërkaq, Mexhide Mjaku-Topalli, Kryetare e Grupit të Grave Deputete tha se nuk është duke gjetur zbatim ligji që parasheh pjesëmarrje të barabartë të grave në vendimarrje.               

“Përderisa kuota 30% në kuvendin lokal dhe nacional në pjesën më të madhe ëshët zbatuar, Ligji për Barazi Gjinore i cili parasheh që gratë të mbajnë 50% të posteve në vendimmarrje nuk është duke u zbatuar.”

Më tutje ajo shtoi se “partitë duhet të përqafojnë frymën e kuotës gjinore duke zhvilluar strategji për të rekrutuar dhe mbajtur gra si anëtare të partive, me përgatitjen dhe mbështetjen e tyre për të kandiduar si kandidate të suksesshme.”

Në pjesën e dytë të takimit, gratë aktiviste, ato nga organizatat joqeveritare të udhëhequra nga gratë dhe gratë në politikë nga niveli qendror dhe lokal, morrën fjalën dhe diskutuan për problemet dhe sfidat me të cilat ato përballen, si dhe shkëmbyen ide se si do të mund të vazhdojnë më tutje zbatimin e Strategjisë së Koalicionit. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 prill 2019

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media! (Selia e Vetëndosje, ora 10:00)

- Ministri i Drejtësisë, Abelard Tahiri mban konferencë për media. (Press Qendra në Ndërtesën e Zyrës së Kryeministrit, ora 10:00)

- Alternativa mban konferencën e radhës të partisë në të cilën prezanton të gjetura dhe rekomandime për gjendjen mjedisore në Kosovë. (Zyret e partisë Alternativa. ora 10:00) 

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë Akademinë Përkujtimore me rastin e 20 vjetorit të rënies së Dëshmorëve të Brigadës 136 Rugova, që organizohet nën patronatin e kryeministrit. (Teatri “Istref Begolli” në Pejë, ora 11:00)

- Biznesi anëtarë në Odën e Afarizmit të Kosovës “Altera”, bën promovimin e librit të autorit Bashmir Xhemaj, “Një shqiptar në CIA - dy jetët e Destan Berishës”. (Libraria Altera në Prizren, ora 13:00)

- Shoqata Atlantiku mbanë konferencë përmbyllëse për media në të cilën përfaqësuesi i shoqatës Gani Shehu, do të pasqyrojë ngjarjet që kanë shënuar 20-vjetorin e ‘Batalionit Atlantiku’, mesazhin kyç dhe vizionin për angazhimet në të ardhmen. (Hotel Grand, ora 14:00)