28 Janar 2021

Policia të veprojë në shkeljen e masave anti-COVID-19 në fushatën në Podujevë

Prishtinë, 24 nëntor - Instituti i Kosovës për Drejtësi (IKD) reagon ndaj mënyrës së mbajtjes së fushatës para zgjedhore për zgjedhjet e jashtëzakonshme në Komunën e Podujevës.

Bordi Këshillëdhënës COVID-19 më 27 tetor 2020 i është drejtuar Ministrit Shëndetësisë, Armend Zemaj, me një raport të përmbledhjes së qëndrimeve të dala nga mbledhja e nëntë (9) e këtij bordi.

Pika 1 e këtij dokumentin nënvizon se “Ndalohen të gjitha tubimet publike për fushatën zgjedhore gjatë zgjedhjeve lokale dhe të zbatohen masat parandaluese sipas IKShPK dhe MSh”. Ky qëndrim ri konfirmohet edhe në një pjesë tjetër të dokumentit, tek kapitulli “Fushata”, ku thuhet decidivisht se “Ndalohen të gjitha tubimet publike për fushatën zgjedhore”.

Në anën tjetër, Qeveria e Republikës së Kosovës më 11 nëntor 2020 ka nxjerrë vendim për masat e përgjithshme dhe specifike për mbrojtjen nga pandemia COVID-19, pika 12 e të cilit vendim përcakton se “Ndalohet grumbullimi i qytetarëve prej më shumë se 5 personave në sheshe publike, parqe dhe vende publike, me përjashtim të rasteve të lejuara me këtë vendim”, derisa në rastet e lejuara në këtë vendim, nuk hyn organizimi i tubimeve publike në fushatë zgjedhore.

Pika 13 e këtij vendimi të nxjerrë nga Qeveria e Republikës së Kosovës përcakton se “Ndalohen të gjitha tubimet publike, përfshirë seminaret, punëtoritë, dasmat dhe ahengjet familjare, ceremonitë dhe veprimtaritë fetare (përveç familjes së ngushtë), si dhe çfarëdo forme tjetër e organizimit me përjashtim të rasteve të lejuara me këtë vendim”. Ndërsa, pika 27 e këtij vendimi përcakton se “Obligohet Policia e Kosovës dhe inspektoratet përgjegjëse të mbikëqyrin zbatimin e masave dhe vendimeve të tjera në zbatimit të Ligjit Nr.07/L-006 për Parandalimin dhe Luftimin e Pandemisë në territorin e Republikës së Kosovës”, derisa në pikën 28 të të njëjtit vendim thuhet se “Për shkelësit e masave, organet kompetente obligohen të shqiptojnë masat ndëshkimore sipas Ligjit Nr. 07/l-006 për Parandalimin dhe Luftimin e Pandemisë covid-19 në territorin e Republikës së Kosovës”.

Fushave parazgjedhore për zgjedhje lokale në Komunën e Podujevës është hapur me 23 nëntor 2020, derisa në media janë shfaqur tubimet e tri (3) partive politike: Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK), Lëvizjen Vetëvendosje (LVV) dhe Partisë Demokratike të Kosovës (PDK).

Tubimi i LDK-së me rastin e hapjes së fushatës parazgjedhore është zhvilluar në kundërshtim të hapur me vendimin e Qeverisë së Republikës së Kosovës për masat e përgjithshme dhe specifike për mbrojtje nga pandemia COVID-19 dhe në kundërshtim të hapur me rekomandimet e Bordit Këshillëdhënës COVID-19. Në këtë takim publik, është parë grumbullim i qytetarëve në kundërshtim me masat e vendosura.

Me këtë rast, IKD thekson faktin se masat e vendosura nga Qeveria e Republikës së Kosovës nuk i përjashtojnë nga zbatimi akterët politikë me rastin e zhvillimit të fushatave parazgjedhore, derisa Bordi Këshillëdhënës COVID-19 specifikisht përmend faktin e ndalimit të fushatave publike.

Mos respektimi i këtyre masave nga ana e të tri (3) partive politike paraqet kundërvajtje sipas Ligjit Nr.07/L-006 për Parandalimin dhe Luftimin e Pandemisë COVID-19 në Territorin e Republikës së Kosovës.

Për këto arsye, IKD i bënë thirrje Policisë së Kosovës që edhe në raport me partitë politike të veprojnë në përputhje me dispozitat e këtij ligji, dhe mos të tregojë qasje selektive ndaj politikave në raport me qytetarët, të cilët sanksionohet vazhdimisht për shkelje të kësaj natyre.

Po ashtu, IKD i bënë thirrje edhe Komisionit Qendror të Zgjedhjeve (KQZ) që të reagojë në kuadër të kompetencave të veta në drejtim të mbajtjes së fushatës parazgjedhore në përputhje me ligjin dhe vendimet e tjera.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 28 Dhjetor 2020

- Drejtori i Përgjithshëm i ATK-së Ekrem Hysenaj do të mbaj konferencë për media, në të cilën do të prezantoj aktivitetet e zhvilluara, si dhe rezultatet e arritura të ATK-së gjatë vitit 2020. (Zyra qendrore e ATK-së, ora 10:00)

- KDI organizon konferencën për media ku do të shpaloset “Indeksi për Perceptimin e Korrupsionit” për vitin 2020 përgatitur nga Transparency International. (Zyret e KDI-së, ora 10:00)  

- Mbahet mbledhja e parë e rregullt për vitin 2021 të Kuvendit Komunal të Prizrenit. (Shtëpia e Bardhë, ora 10:00)

- Promovohet libri “Krime serbe në Kosovë”, i autorit Çerçiz Loloçi. (Qendra Mediale të Kolegjit AAB, ora 11:00)

- Ministri në detyrë i Shëndetësisë, Armend Zemaj, merr pjesë në prezantimin e pullës postare, dedikuar personelit shëndetësor që kanë humbur jetën gjatë ballafaqimit me COVID-19. (Ministria e Shëndetësisë, ora 11:00)

- Universiteti "Fehmi Agani" në Gjakovë organizon ngjarjen kushtuar Ditës Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit, e cila këtë vit i është kushtuar albanologut austriak - hebre Norbert Jokl. (Ambientet e Fakultetit të Edukimit-Filologjisë në Gjakovë, ora 12:00)

- Ministri në detyrë i Shëndetësisë, Armend Zemaj, merr pjesë në përurimi i fillimit të punimeve për ndërtimin e Qendrës së Mjekësisë familjare në Strellc të Deçanit. (Strellc – Deçan, ora 12:30)

- Partia Socialdemokrate do të mbaj aktivitet afër Ministrisë së Shëndetësisë. (Afër Ministrisë së Shëndetësisë, ora 13:00)

- Kandidati për deputet i AAK-së, Shemsedin Dreshaj, mban konferencën për medie. (Zyra e AAK-së, ora 13:00)

- Kryetari i Nismës Socialdemokrate Fatmir Limaj merrë pjesë në takimin në mbështetje të nominuarëve për deputet në Skenderaj. (Lokali 'Te Mixha' në fshatin - Polac, Skënderaj, ora 16:30)