26 Janar 2021

Partitë politike duhet të mënjanojnë deklaratat politike në kohën e pandemisë

Prishtinë, 7 prill -  Në kohën e krizës globale të shkaktuar nga pandemia COVID-19, të gjitha institucionet publike janë mobilizuar në zbatimin e masave parandaluese kundrejt eskalimit të situatës. COVID-19 ka prekur shumë komuna të Kosovës.

Deri më tani, në 22 nga 38 komunat e Kosovës janë konfirmuar raste me COVID19. Ndërkaq komuna më e prekur mbetet ajo e Malishevës me gjithsej 62 raste.

Koalicioni i OJQ-ve  po e monitoron në vazhdimësi mobilizimin dhe angazhimin e të gjitha komunave në Kosovë rreth kësaj situate.

Deri më tani shumica e komunave të Kosovës kanë ndarë buxhet përafërsisht dy milion euro për tu përballur me këtë situatë.

Ndërsa komuna e Prishtinës, Gjilanit, Kamenicës, dhe komuna tjera janë duke shfrytëzuar buxhetin kornizë për këto raste.

Ky koalicion vëren se komunat që kanë krijuar shtabet e tyre emergjente, në baza të rregullta dhe të vazhdueshme mbajnë takime dhe komunikojnë ndërmjet tyre me qëllim të koordinimit sa më të mirë të aktiviteteve në zbatimin e masave parandaluese dhe informimin në kohë të publikut.

Po ashtu është vërejtur se pothuajse të gjitha komunat, kanë bërë dezinfektimin e institucioneve publike dhe ndërtesat kolektive, ndërsa shumë komuna i kanë bërë edhe dezinfektimin e rrugëve.

Megjithatë, shqetësuese sipas koalicionit mbetet fakti i mosrespektimit të masave parandaluese për tubimet e qytetarëve nëpër hapësira të caktuara publike ose private, sidomos në zonat rurale, ku vihet në shprehje takimet dhe vizitat familjare.

"Këto veprime të papërgjegjshme të qytetarëve bien në kundërshtim me udhëzimet e institucioneve shëndetësore dhe masave të ndërmarra nga institucionet relevante në kohën e emergjencës shëndetësore."

"Komunat duhet të ndërmarrin veprime konkrete në informimin e qytetarëve se veprimet dhe sjelljet e tilla përbëjnë rrezik për përhapjen e virusit tek qytetarët përmes kontaktit dhe se veprimet e tilla janë të ndëshkueshme", thekson koalicioni i OJQ-ve. 

Shqetësim tjetër  paraqet edhe  tendenca e partive politike për politizimin e situatës për qëllime politike, sidomos në  ato komuna të cilat udhëhiqen nga partitë e tyre respektive.

Partitë politike sipas koalicioni i OJQ-ve duhet të mënjanojnë deklaratat politike të cilat nuk përkojnë me autonomin e institucioneve lokale dhe njëkohësisht të ofrojnë ndihmën e tyre përmes institucioneve lokale dhe mekanizmave shtesë të themeluara pas situatës emergjente shëndetësore në nivel vendi, si dhe të bëjnë thirrje qytetarëve për zbatimin e masave dhe rekomandimeve nga institucionet shëndetësore.

Si organizata të shoqërisë civile ju rekomandojmë komunave që në këtë situatë

Të bëjnë informimin e saktë të publikut mbi gjendjen aktuale të rasteve me COVID19 dhe përditësimin e kësaj në baza ditore

Të koordinojnë aktivitetet me organizatat bamirëse gjatë procesit të ndarjes së pakove ushqimore për familjet në nevojë, të bëjnë këtë proces transparentdhe të mos përjashtohet asnjë familje
 
Të bëjnë publike shpenzimet e mjeteve buxhetore të ndara për këto raste, në mënyrë që të largohet dyshimet për keqpërdorim të fondeve
   
Të realizojnë vizita të shpeshta nëpër terren, sidomos në lagjet dhe fshatrat e prekura, si dhe të zbatojnë masa shtesë për ndalimin e tubimeve duke u koordinuar me Policinë e Kosovës.

OJQ-të përkrahëse:

Instituti Demokratik i Kosovës (KDI) - Prishtinë
Asociacioni i të rinjëve për të drejtat e njeriut (YAHR) – Lipjan
Ekovizioni – Podujevë
Forumi i OJQ-ve të Kaçanikut (FOJK), Kaçanik
Iniciativa Qytetare Skenderaj (IQS), Skenderaj
Instituti për qëndrueshmëri dhe zhvillim të rinisë (ISDY) - Prizren
OJQ Fortesa - Kamenicë
OJQ Mundësia - Mitrovicë
Syri i Vizionit - Pejë
Shoqata e Intelektualve të Pavarur (SHIP) - Deçan

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Dhjetor 2020 - Punëtorët teknik  te cilët punojnë në Universitetin e Prishtinës “Hasan Prishtina” do të  protestojnë për pagën e tyre të muajit dhjetor 2020 të cilën ende nuk e kanë marr dhe për  mos  pajisje me kontratës së punës. (Para Rektoratit të UP-së”, ora 9:00)

- Kryeministri në detyrë Avdullah Hoti pret në takim përfaqësuesit e shoqatës “Down Syndrome Kosova”, SOS Fshatrave të Kosovës, OJQ “Handikos” dhe përfaqësuesit e strehimoreve të Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00 - vetëm pamje)

- Ministrja e Punëve të Jashtme dhe Diasporës, znj.Meliza Haradinaj-Stublla dhe Ambasadorja e Francës në Kosovë, znj.Marie-Christine Butel do të nënshkruajnë një memorandum bashkëpunimi. (Ministria e Punëve të Jashtme dhe Diasporës, ora 9:00)

- Instituti GAP dhe Kosovo 2.0 organizojnë diskutim virtual me temë "Rekrutimet jo meritore në sektorin publik: a do ta ndryshojnë institucionet e reja rrethin vicioz në rreth të virtytshëm?”. (https://zoom.us/j/93876352348, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Komitetit për Politikë dhe Financa në Komunën e Prizrenit. (Shtëpia e Bardhë, ora 10:00)

- Këshillit Gjyqësor të Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Mbledhja mbahet përmes aplikacionit ZOOM, ora 10:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon tryezën e diskutimit me temë “Reforma zgjedhore në Kosovë: Sa është prioritet në programet e partive politike?”. (https://zoom.us/j/92385065303, ora 10:30)

- Promovohet libri i autorit Faton Mehmetaj ''Deçani Nëpër Shekuj'' - Promovimi i Trashëgimisë  Kulturore. (Salla e Asamblesë Komunale në Deçan, ora 11:00)

- Partia Socialdemokrate do të mbaj një aktivitet afër teatrit kombëtar. (Sheshi Skënderbeu, ora 12:00)
 
- Kryeministri në detyrë Avdullah Hoti merr pjesë në Inaugurimin e Qendrës Kulturore në Vushtrri. (Shtëpia e Kulturës në Vushtrri, ora 13:00)

- Kryeministri në detyrë Avdullah Hoti takon menaxhmentin e Trepçës dhe viziton flotacionin e mineraleve. (Miniera e Trepçës- Stantërg, ora 15:00)