19 Nëntor 2019

Mbahet punëtoria mbi objektivat e zhvillimit të qëndrueshëm

Prishtinë, 8 nëntor - Instituti për Politika Zhvillimore organizon punëtorinë një ditore me temë "Rëndësia e agjendës 2030 dhe përpilimi i politikave publike në përputhje me objektivat e zhvillimit të qëndrueshëm.

Kjo punëtori ofron mundësinë që të njoftoheni për së afërmi me OZHQ-të dhe Agjendën e vitit 2030, rëndësinë që ka kjo kornizë për Kosovën dhe si ndërlidhet me vendin tonë, si dhe ju ofron njohuri për punën e bërë në Kosovë në këtë drejtim dhe pritshmëritë ndaj nesh dhe karshi Qeverisë së ardhshme.

Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm (OZHQ) dhe Agjenda e vitit 2030 promovojnë një qasje afatgjatë për adresimin e sfidave globale që nuk janë tipike vetëm për disa vende, por hasen nga shumica dhe kërkojnë veprime të përbashkëta.

Shumica e programeve qeveritare kanë një jetëgjatësi mjaft të shkurtër prej rreth 4-5 vjet dhe qëndrueshmëria e këtyre programeve shpesh sfidohet nga ndryshimet (nganjëherë, shumë të shpeshta) në agjendën qeveritare dhe politike.

OZHQ-të vendosin synime globale deri në vitin 2030. Disponueshmëria e një agjende afatgjatë dhe objektivave për të cilat është rënë dakord nga 193 vende, promovon qëndrueshmërinë e veprimeve dhe forcon angazhimin e shteteve pavarësisht ndryshimeve në kontekstin kombëtar politik.

Në përgjithësi, 17 Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm (OZHQ-të) përmbajnë 169 targete dhe 232 tregues për monitorimin e zbatimit të Agjendës 2030.

Të kesh objektiva univerzale të kufizuara në kohë, rezulton në mobilizim më të madh në nivel global, forcimin e bashkëpunimit dhe rrjetëzimin e palëve të interesuara nëpër sektorë, vende dhe rajone dhe ndihmon në promovimin e inovacionit dhe shkëmbimit të ekspertizës dhe praktikave më të mira.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 nëntor 2019

- Ambasada e Finlandës, UBT dhe UNDP organizojnë bashkërisht konferencën “Towards Small Scale Innovative Ecosystems in Kosovo”. (Kampusi Inovativ i UBT-së në Lipjan, ora 9:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj, merr pjesë në konferencën “Small-Scale Innovative Ecosystems in Kosovo”, organizuar nga ambasada e Finlandës në Prishtinë në bashkëpunim me UBT. (Magjistralja Prishtinë - Lipjan, kampusi i UBT-së, ora 9:00)

- Me rastin e shënimit të 20 nëntorit - Ditës Ndërkombëtare të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve, Komuna e Gjilanit organizon vizitë nga Asambleja e Fëmijëve në tri shkollat fillore: Selami Hallaqi, Thimi Mitko, Rexhep Elmazi për nder të Ditës Ndërkombëtare të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve. (Objektete e shkollave, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve hap dyert për fëmijët, prindërit dhe të gjithë qytetarët që dëshirojnë të vizitojnë ambientet e KOMF për të biseduar bashkë për të drejtat e fëmijëve. (Zyret e KOMF, ora 10:00)

- Fillon punimet Kongresi i parë ndërkombëtarë për trajtimin e hershëm të infarktit të miokardit. (Hotel International Prishtina, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Komitetit për Politikë dhe Financa i Komunës së Mitrovicës. (Salla e mediave të Komunës së Mitrovicës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e gjashtë e rregullt e Këshillit Komunal për Siguri në Bashkësi në komunën e Rahovecit. (Salla e Kuvendit Komunal në Rahovec, ora 10:00)

- Zyra e UNICEF-it në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë si dhe Shtëpinë e Evropës në Kosovë organizojn aktivitetin kryesor për shënimin e 30 vjetorit të Konventës për të Drejtat e Fëmijës. (Holli i Bibliotekës Kombëtare të Kosovës, ora 11:00) 

- OQJ Integra organizon publikimin e raportit “Instituti i Vetizoluar - Vlerësim i Shoqërisë Civile për Institutin Albanologjik të Prishtinës”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Fëmijët e çerdhës "Dardania" në Gjilan dhurojnë 120 pako dhurata për fëmijët me nevoja të veçanta. (Gjilan, ora 11:00) 

- Mbahen aktivitete argëtuese për fëmijët e zgjedhur nga Handikos, Asambleja e Fëmijëve, fëmijët nga komunitetet si dhe nga shkollat SHFMU, Gjilan mbështetur nga 'Albanica' dhe 'Kimi'. (Gjilan, ora 12:00)

- Komuna e Gjilanit organizon program nga Qendra e Vallëzimit Modern “Dancing House” Vallëzim Modern, Balet dhe Popullore. (Teatri i Qytetit, Gjilan ora 15:00)

- Qendra Multimedia shfaq "Pesë stinet e armikut te popullit" me regji të Blerta Nezirajt. (Teatri "Bekim Fehmiu" në Prizren, ora 20:00)