10 Dhjetor 2019

MAP ua rrezikon shëndetin stafit të Ministrisë së Kulturës

Prishtinë, 13 nëntor - Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut (KMDLNJ) ka vlerësuar se më herët, thuaja në mënyrë arbitrare dhe në kundërshtim me logjikën logjistike dhe ekonomike MAP ka marrë vendim që dy ministritë (MKRS dhe MBPZHR) që janë të vendosura në të njejtin objekt të zhvendosen në një objekt ku qiraja mujore është afërsisht  41.000 euro, për t’i bërë vend dhe hapësirë Zyrës së Presidentit.

Opinioni ishte informuar më parë se ishte siguruar një hapësirë në Lagjen “Prishtina e Re” ku do të zhvendoseshin institucionet qeveritare dhe Zyra e Presidentit dhe madje përflitej edhe për kompaninë e supozuar (e afërt me politikën dhe pjesë e politikës) që do të zbatonte projektin e ndërtimit të institucioneve qeveritare dhe Zyres së Presidentit.

Ishte edhe mbeti zotimi i të gjitha qeverive të Kosovës që të zvogëlohet hapësira që do të merren me qera për institcionet e Kosovës në mënyrë që të kursehet Buxheti i Kosovës e që në rastin konkret po veprohet në kundërshtim me këto zotime.

Objekti ku aktualisht janë të vendosura dy ministri (MKRS dhe MBPZHR) e që i është ndarë Zyrës së Presidentit kërkon investime materiale që nuk janë të vogla e që paraqet dëmtim shtesë të Buxhetit të Kosovës.

Të punësuarit në MKRS kanë kundërshtuar zhvendosjen nga ky objekt përmes protestave publike e që së paku deri më tani nuk është përfillur nga institucioent përgjegjëse.

Për më keq në një deklaratë të dhënë KMDLNj –së përfaqësues të Këshillit Organizativ të Protestës kanë deklaruar se Ministria e Administratës Publike ua ka ndërprerë ngrohjen e zyrave për zyrtarët publik në Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit duke e konsideruar si presion për lirim të zyrave sikur edhe që po ua dëmtojnë shëndetin e që paraqet shkelje e të drejtave të njeriut.

KMDLNj-ë, që nga fillimi e ka kundërshtuar arsyeshmërinë e zhvendosjes së këtyre ministrive në një objekt të marrë me qira duke e vlerësuar se është në kundërshtim të plotë me zotimet e bëra publike se institucionet qeveritare dhe Zyra e Presidentit do të ndërtohen në një hpaësirë që i plotëson të gjitha kushtet për punë për këto institucione.

Sipas po këtyre zotimeve, në asnjë variantë nuk ishte paraparë që Zyra e Presidentit të vendoset ku aktualisht janë të vendosura sy ministri (MKRS dhe MBPZHR).

KMDLNj e kundërshton fuqishëm presionin që iu bëhet zyrtarëve të punësuar në këto ministri që ta lirojnë objektin sa më shpejtë dhe kërkon hetime dhe përgjegjësi për ndërprerjen e ngrohjes e cila po përdoret si mjet presioni me të cilin seriozisht po iu rrezikohet shëndeti stafit të punësuar e që paraqet shkelje të rënda të të drejtave të njeriut.

Për këtë arsye KMDLNj kërkon hetim të shpejtë të institucioneve përgjegjëse pas së cilave do të përcaktohej përgjegjësia eventuale. Të punësuarit në këto ministri duhet t’i kenë të garantuara të gjitha të drejtat që iu garanton Ligji i Punës, deri edhe në minutën e fundit të qëndrimit në këtë objekt.

MAP detyrohet të jap një sqarim publik nëse ka urdhëruar TERMOKOS-in të ndërprejë furnizimin me ngrohje në objektin e MKRS-së dhe MBPZHR, ndryshe do të përballet me pasoja ligjore për diskriminim dhe shkelje të drejtave të njeriut të zyrtarëve të punësuar në këto ministri.

KMDLNj përkrah kërkesat e drejta të zyrtarëve të punësuar në MKRS dhe MBPZHR nga aspekti i të drejtave të njeriut prandaj edhe kërkon hetime për tërë procesin e që adresa kryesore e përgjegjësisë është MAP-i.

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 dhjetor 2019 - Ambasada e Francës në Kosovë, në bashkëpunim me OJQ-në Grupi kosovar për  Avokim, organizon një konferencë me fokus dhunën në baza gjinore, kundër grave nga pakicat rome, ashkali dhe egjiptiane. (Aleanca Franceze në Prishtinë, ora 9:30)

- Open Data Kosovo së bashku me Zyrën e Bashkimit Evropian organizon sesionin me titull "Si mund teknologjia të promovoj qeverisje të mirë të institucioneve publike". (Shtëpia e Europes, ora 9:30)

- Ambasadori i Shteteve te Bashkuara të Amerikës, Philip S. Kosnett, do të flasë në hapjen e Konferencës mbi Dezinformimin. (Hoteli Emerald, ora 10:00)

- Këshillit Prokurorial do të bën lansimin e ndërlidhjes së sistemeve elektronike të Prokurorit të Shtetit, prokurorive dhe Policisë së Kosovës. (Salla e takimeve te Këshillit Prokurorial, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsion organizon tryezë diskutimi lidhur me transparencen në financimin dhe në procesin e auditimit të partive politike, si qëndron Kosova në këtë aspekt?. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Me rastin e shënimit të Ditës Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut, Avokati i Popullit do të publikoj udhërrëfyesin elektronik për të drejtat e njeriut. (Bibloteka Kombëtare, ora 10:00)

- Sindikata e Zjarrfikësve të Kosovës organizon konferencë për shtyp lidhur me situaten e krijuar dhe problemet qe ballafaqohet ky shërbim Emergjent, si dhe situata e krijuar e pa kjart dhe konfuze qe pritet ta percjell edhe ne vitin qe vjenë. (Lokalet e BSPK-es, ora 11-të) 

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, do të bëjë homazhe në  Kompleksin Përkujtimor në Reçak. (Kompleksi Përkujtimor në Reçak, ora 11:30)

- Avokati i Popullit në bashkëpunim me shoqërinë civile në Kosovë për nder të shënimit të të Ditës Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut organizon marshin me moton “Çohu për të Drejtat e Njeriut”. (Sheshi “Skënderbeu”, ora 12:00)

- Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Behgjet Pacolli do të mbajë konference për media. (Ministria e Punëve të Jashtme, ora 14:00)

- Ministria e Infrastrukturës dhe Transportit nënshkruan kontratat e para në kuadër të projektit “Ndërtimi i rrugëve rajonale të Kosovës”, i financuar nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. (Kabineti i Ministrit te Infrastrukturës dhe Transportit, ora 14:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsion organizon tryezë diskutimi lidhur me amnistinë e korrupsinit të profilit të lartë - "sinjalizimet e padegjuara të korrupsionit nga drejtesia'. (Hotel Sirius, ora 14:00)

- Muzeu i Kosovës organizon hapjen e ekspozitës "Gjenocidi XX, ta kujtojmë të kaluarën, ta ndërtojmë të ardhmen" me autor Enver Hoxha. (Muzeu i Kosovës, ora 16:00)