18 Nëntor 2019

KQZ dhe KZAP kërkojn ndryshimin e ligjit për zgjedhjet

Prishtinë, 15 mars - Parregullsitë e vërejtura në zgjedhjet e fundit lokale në Kosovë kanë shtyrë dy institucionet kryesore zgjedhore të kërkojnë ndryshimin urgjent të ligjit zgjedhor.


Dy institucionet kryesore zgjedhore kërkojnë urgjentisht ndryshimin e ligjit zgjedhor, me qëllim të evitimit të parregullsive që janë shënuar në zgjedhjet e fundit lokale. 


Komisioni Qendror i Zgjedhjeve dhe Komisioni Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa thonë se ligji aktual ka hapësirë për interpretime të dyfishta, gjë që ka shkaktuar konfuzitet dhe ka reflektuar në vonesa e parregullsi të shumta.


Kryetarja e KQZ-së, Nesrin Lushta deklaroi se ligji ka defekte të mëdha dhe ka vështirësuar në shumë raste punën e organit të zgjedhjeve. “Si Komision Qendror i Zgjedhjeve që kemi aplikuar këtë ligj, kemi parë se ligji ka shumë mangësi dhe defekte në kapituj të tërë. Për këtë arsye duhen bërë ndryshime të mëdha. Të hiqet votimi me kusht, ai me post të shqyrtohet dhe të definohen kompetencat e KZAP. Këto vërejtje i ka bërë edhe Komisioni Evropian dhe shpresojmë që do të konsultohet edhe KQZ kur të filloj ndryshimi i këtij ligji”, tha Lushta.


Ndërsa kryetari i Komisionit Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa, Tahir Rrecaj tha se ligji për zgjedhjet duhet të ndryshohet në 90 për qind të materies së tij. “ Ligji për zgjedhjet duhet të fillohet të ndryshohet në masën mbi 90 për qind. Ligji ka shumë paqartësi, lë shumë dualizma, lë mundësi dhe interpretime të shumëfishta, prandaj urgjentisht duhet të ndryshohet. Ajo që duhet lënë është vetëm struktura gjinore dhe nacionale e përbërjes së asambleve komunale, ndërsa pjesa tjetër duhet të ndryshohet tërësisht”, tha Rrecaj.


Ndryshim të ligjit të zgjedhjeve ka kërkuar edhe rrjeti i OJQ-ve që kanë monitoruar procesin zgjedhor. “ Demokracia në veprim” ka kërkuar që ligji të ndryshojë në përmbajtje për shkak të shumë parregullsive që janë evidentuar si pasojë e defekteve që ka.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)

 

- Në kuadër të projektit ' Tell Me More' të perkrahur nga MKRS dhe DKRS dhe të implementuar nga Kuvendi i të Rinjve të Prizrenit do të realizohet shfaqja teatrale në Shtepinë e Kulturës " Xhemajli Berisha ". (Shtëpia e Kulturës në Prizren, ora 20:00)