05 Qershor 2020

Kouchner: Pavarësia e Kosovës lëvizje e historisë

Prishtinë, 1 Mars - Për nder të Ministrit të Punëve të Jashtme të Republikës së Francës, Bernar Kouchner, Kuvendi i Kosovës nën kryesimin e kryetarit Jakup Krasniqi, sot mbajti seancë solemne. Në këtë seancë ishin të pranishëm edhe kryetari i Republikës së Kosovës, Fatmir Sejdiu, kryeministri i vendit Hashim Thaçi, anëtarët e kabinetit qeveritar, ambasadorë dhe përfaqësues të tjerë diplomatikë në Kosovë.

“Vendi juaj zoti Kouchner, ndër të parët e ka njohur Pavarësinë e Kosovës, të shpallur më 17 shkurt 2008, duke u bërë shembull edhe për shumë aleatë e miq në gjithë rruzullin tokësor”, theksoi kryeparlamentari Krasniqi.

Ndërkaq, duke e njohur atë me sfidat dhe të arriturat e Kosovës gjatë këtyre viteve, Kryetari i Kuvendit u shpreh: ”Gjatë këtyre dy viteve të pavarësisë, Kosova ka ndryshuar shumë, duke bërë përparime të dukshme në të gjitha fushat. Në një periudhë të shkurtër ne arritëm të ndërtojmë të gjitha institucionet kushtetuese e demokratike të shtetit, të stabilizojmë shoqërinë shumetnike dhe Kosovën ta kthejmë në faktor paqeje në rajon”, theksoi Krasniqi.

Ministri i Jashtëm i Francës, dr. Bernard Kouchner, falënderoi për pritjen e ngrohtë të kryetarit të Kuvendit, duke u shprehur me nostalgji për kohën që ka kaluar në Kosovë si i dërguar i posaçëm i Sekretarit të Përgjithshëm i KS të OKB-së. Ai, ndër të tjera, theksoi se ka dallim të madh ndërmjet asaj që ka qenë Kosova në vitin 1999 dhe kësaj që është sot. Kouchner theksoi mbështetjen e vazhdueshme që shteti francez dhe ai personalisht do t’i japin Kosovës në të gjitha proceset.

“Gjithmonë kam menduar dhe mendoj se e ardhmja juaj është Evropa”, ka thënë Ministri i Jashtëm i Francës, dr. Bernard Kouchner, para se tu drejtohej deputetëve të Kosovës në seancën solemne për nder të tij.

“Dua t‘ju them në emër të Francës, se pavarësia juaj nuk është çështje. Kjo është lëvizje historike. Asgjë dhe askush nuk mund ta ndryshojë këtë lëvizje të historisë. Pavarësia e Kosovës nuk është vetëm përfundimi i një pune të madhe, por gjithashtu fillimi i një rruge me shumë punë për ju dhe për Ballkanin. Nuk jeni vetëm në këtë rrugë. Pavarësia pa miqësi është vetëm vetmi. Kosova mund të besojë në miqësinë e Francës”, garantoi ministri i jashtëm francez, duke përkujtuar se Franca ka qenë ndër të parat që e ka njohur pavarësinë e Kosovës.

Duke iu drejtuar deputetëve të Kuvendit të Kosovës, Kouchner tha: “Sot Franca do të bëjë gjithçka për t’iu dhënë mundësinë që t’i jepni jetë lirisë suaj”. Në vazhdim të fjalës së tij shefi i diplomacisë franceze theksoi se institucionet e Kosovës kanë treguar se kanë besim në një shoqëri paqësore, multientike dhe stabile. “Tani duhet të ndërtohet kjo shoqëri. Në këto dy vjet keni bërë shumë. Pajtimi juaj i plotë është hapi i parë. Puna juaj dhe aspiratat tuaja shkojnë drejt Evropës. Të keni besim në mbështetjen tonë në këtë drejtim”, tha Ministri i Jashtëm i Francës, Bernar Kouchner.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 Qershor 2020

- Pranimi i detyrës nga Ministri i zgjedhur, Selim Selimi. (Ministrinë e Drejtësisë, objekti ish-Rilindja, ora 9:00)

- Fillon pastrimi i deponisë inerte në fshatin Lebane. (Përfundimi i autostrades në anën e djathtë, ora 10:00)

- Mahet mbledhja e komisionit për Mbikëqyrjen e Financave në të cilën do të behët shqyrtimi i raportit të auditimit për Pasqyrat vjetore financiare të Ministrisë së Drejtësisë. (Ndertesa e Kuvendit, salla  N302, ora 10:00)

- Në kuadër të fushatës "Ta Pastrojmë Kosovën", Komuna e Prizrenit do t'i bashkëngjitet fushatës globale "Dita e Pastrimit të Botës 2020”, për të promovuar rëndësinë e kujdesit ndaj mjedisit, duke marrë për bazë faktin se ky aktivitet do të promovohet në nivel global. (Brigjet e liqenit të Vërmicës, ora 10:30)

- Për Ditën Botërore të Mjedisit, Instituti për Politika Zhvillimore organizon panelin e diskutimit me titull “Tani është koha për natyrën!”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Kryetari i degës së PDK-së në Prizren Shaqir Totaj, do të mban një konferencë për Media. (Zyret e degës në Prizren, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi, pranon detyrën. (Ndërtesa e Ministrisë se Ekonomisë dhe Ambientit, ish-objekti i MZHE-së, ora 13:00)

- Ekipa qëndrore e “Ta Pastrojmë Kosovën” së bashku me vullnetarët fillon aktivitetet në Komunën e Suharekës, ku do të ketë aksion pastrimi dhe mbjellje, në bashkëpunim me komunën e Suharekës. (Suharekë, ora 14:30)