12 Nëntor 2019

Kosova s'duhet nxitohet me paralajmërime për njohje të reja

Prishtinë, 24 shkurt - Komisioni Parlamentar për Punë të Jashtme, i drejtuar nga Sabri Hamiti, kryetar i komisionit, kishte ftuar në mbledhjen e sotme ministrin e Punëve të Jashtme, Skender Hyseni, për të bashkëbiseduar me të për nivelin e afirmimit ndërkombëtar të Kosovës, për aktivitetet e MPJ-së në planin e njohjeve të reja për Kosovën dhe për vështirësisë me të cilat ballafaqohet koji ministri.


Ministri Hyseni ka theksuar në fillim të fjalës së tij se politika e jashtme e Kosovës, gjatë vitit të kaluar, krahas përpjekjeve për shtimin e njohjeve për Kosovën, ishte përqendruar në argumentimin e ligjshmërisë së shpalljes së Pavarësisë së Kosovës në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, duke e vlerësuar të suksesshëm këtë veprimtari, e mbështetur fuqimisht nga miqtë e dëshmuar të Kosovës.

 

Ai është shprehur i bindur se pas bërjes publike të qëndrimit të GJND-së (në qershor të këtij viti) do të fillojë një tempo e përshpejtuar e njohjeve të reja për Kosovën, duke theksuar se tashmë ka marrë premtimin për së paku njëzet njohje të reja.


Hyseni në vazhdim e ka quajtur të rëndësishëm numrin e njohjeve për Kosovën edhe për hir të anëtarësimit të vendit në mekanizma të ndryshëm ndërkombëtarë. Ai ka pohuar se institucionet e Kosovës janë në dijeni të një varg veprimesh të regjimit të Serbisë për ta penguar afirmimin ndërkombëtar të Kosovës. 


Prandaj, ka thënë Hyseni, duhet të punojmë shumë seriozisht, të mbështetur edhe nga miqtë tanë, që t’i pamundësojmë këto veprime të Serbisë e të sponsorizuesëve të saj.

 

Gjithsesi, suksesi diplomatik i Kosovës varet shumë edhe nga zhvillimet pozitive në vend, ka thënë Hyseni, i cili është zotuar se MPJ-ja do t’i plotësojë dhe funksionalizojë misionet diplomatike dhe konsullare të Kosovës në vende të ndryshme të botës.

 

Ai ka theksuar se si ministër ka agjendë të ngjeshur të takimeve dhe aktiviteteve, të cilat, për efikasitet të punës, shpeshherë nuk bëhen publike. Në këtë mes, ka pohuar ministri, çështja e liberalizimit të vizave është temë e pakapërcyeshme në të gjitha takimet me përfaqësues të BE-së dhe të vendeve anëtare të saj.


Anëtarët e Komisionit e kanë vlerësuar paraqitjen e ministrit Hyseni në takim, si dhe punën e deritashme të tij dhe të ministrisë, të cilën e drejton, por kanë pasur edhe një varg vërejtjesh dhe sugjerimesh për punë më të suksesshme.

 

Anëtarët e Komisionit, madje edhe nga radhët e pozitës, kanë pasur vërejtje për deklarimet disonante të pjesëtarëve të institucioneve të Kosovës, lidhur me politikat e jashtme të vendit, mosshfrytëzimin e diplomacisë parlamentare për lobim (për njohjet), mofunksionalizimin e duhur të misioneve tona diplomatike dhe kosullare, si dhe raportimin e mangët i tyre për punën që bëjnë etj.


Ministri Hyseni i ka garantuar anëtarët e Komisionit për Punë të Jashtme se Kosova shihet me sy të mirë për qëndrueshmërinë e saj dhe rolin që ka manifestuar për paqen dhe sigurinë në rajon. 

 

Ai ka sugjeruar që të mos nxitohemi me paralajmërime për njohje të reja dhe përmendjen e emrave të përveçëm, në këto raste, sepse ato janë treguar kontraproduktive. Ministri është shprehur i prerë se, në asnjë çast, nuk do të ketë bisedime për çështjen e statusit të Kosovës, qëndrim ky që, siç është shprehur ministri, është ngritur në nivel nacional.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)