26 Tetor 2020

Kosova e gatshme për liberalizimin e vizave

Prishtinë, 16 prill - "Kosova që sot është gati të presë edhe udhërrëfyesin e liberalizimin e vizave, prandaj është jashtëzakonisht me rëndësi të nderuar ambasadorë, që të punoni në mënyrë unike për perspektivën evropiane të Republikës së Kosovës", theksoi mes tjerash kryeministri i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, në takimin e dytë të Forumit të Nivelit të Lartë. 


Kryeministri Thaçi theksoi gatishmërinë e Kosovës për t'i përmbushur kriteret e kërkuara drejt integrimit në Bashkimin Europian dhe liberalizimit të vizave."Kosova që sot është gati të presë udhërrëfyesin e liberalizimit të vizave, prandaj është me rëndësi të punohet në mënyrë unike për perspektivën evropiane të Republikës së Kosovës", tha kryeministri.

Përderisa nga Komisioni Europian u kërkua nënshkrimi i një marrëveshjeje të Qeverisë së Kosovës me Fondin Monetar Ndërkombëtar, që ka të bëjë me planifikimet buxhetore. Marrëveshja e Qeverisë me FMN-në është potencuar si shumë e rëndësishme nga kryesuesi i Komisionit Europian Kjartan Bjornson.

“Sepse pa atë marëveshje KE nuk mund të bëjë asistencën makrofinaciare që i është premtuar Kosovës… andaj kjo është shumë e rëndësishme, sepse po rezikohet humbja e një shumë të konsiderueshme, që në fazën e parë është 15 milionë euro, që nuk mund ti transferohet Kosovës pa marrëveshjen mes qeverisë dhe FMN”, tha Bjornson.

Marrëveshja me FMN ka të bëjë me planifikimet buxhetore.

Poashtu u vlerësua e rëndësishme transparenca në menagjimin e donacioneve, duke kërkuar që edhe qytetarët të kenë qasje që me një klikim të gjejnë se sa fonde ku kanë shkuar. Nga Bjornson por edhe nga shefja e USAID-it amerikan Patricia Rader është dhënë vlerësim pozitiv për përpjekjet e qeverisë për punën e jashtëzakonshme drejt koordinimit me punën me donatorët.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 Tetor 2020  - Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë interviston ish-Zëvendës Drejtorin Menaxhues në AKM, Ahmet Shala. (Ndërtesa e Kuvendit, N204, ora 10:00)

- Ministria e Punëve të Brendshme, respektivisht Agjencia e Regjistrimit Civil, organizon ceremonin e lëshimit te vulës apostile dhe verifikuese edhe në Komunën e Pejës në të cilën do të jetë edhe ministri i Ministrisë së Punëve të Brendshme, Agim Veliu. (Qendra për Pajisje me Dokumente në  Komunën e Pejës, ora 11:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e pandemisë së virusit COVID-I9 nga ana e Qeverisë së Republikës së Kosovës njoftohet me dëshmitë e dëshmitarëve të ekipesë vullnetare në Qendrën Karantinë në Prishtinë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 11:00)

- Vazhdon seanca gjyqësore me shpalljen e aktgjykimit, lidhur me rastin e T.L. i akuzuar për veprën penale Vrasje e rëndë dhe veprën penale Mbajtja në pronësi, kontroll  ose posedim të paautorizuar të armëve. (Gjykata Themelore në Ferizaj, kati I-rë, salla nr.2, ora 11:00)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi, viziton nesër Komunën e Gjilanit. (Teatri i Gjilanit, ora 11:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar lidhur me procesin e privatizimit në Kosovë interviston ish- nëtarin e Bordit të AKM-së, përfaqësues i sindikatave të punëtorëve. (Ndërtesa e Kuvendit, N204, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C-301, ora 14:00)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e pandemisë së virusit COVID-I9 nga ana e Qeverisë së Republikës së Kosovës njoftohet me dëshmitë e dëshmitarëve Vlora Hasimja, Mjeke nga Qendra Kryesore e Mjekësisë Familjare dhe Lume Sopjani, Infermiere, QKMF. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 12:30)