14 Korrik 2020

Klark: Ndërhyrja në Kosovë, kauzë e drejtë

SHBA, 14 prill - Nga perspektiva njëmbëdhjetëvjeçare, fuqishëm mbështes operacionin e NATO-s dhe them se kemi bërë atë që ishte e drejtë, u shpreh gjenerali Uesli Klark.

“Aksioni në vitin 1999 ishte ndërmarrë për shkak se ne mund të shihnim fillimin e përsëritjes së modelit të pastrimit etnik në Ballkan. Prandaj, ishte kjo çështje që e nxiti NATO-n të veprojë”, theksoi Klark, në një intervistë dhënë radios “Europa e Lirë”.

Ndërhyrja në Kosovë, shtoi Klark, nuk ishte vetëm një aksion humanitar, por ishte “një aksion për parandalimin e katastrofës humanitare që po zhvillohej para nesh”.

Pyetjes nëse aksioni i vitit 1999 ishte i arsyeshëm, meqenëse Kosova sot përballet me shumë probleme, Klark vlerëson se “ajo që është bërë në vitin 1999, është ndërmarrë për të parandaluar një raund të pastrimit etnik nga Serbia, që do ta ndizte Ballkanin dhe do të shkaktonte dështim në misionet në Bosnjë dhe në Maqedoni”.

“Prandaj, fuqishëm e mbështes operacionin nga kjo perspektivë 11-vjeçare e shikimit prapa dhe them: Po, bëmë atë që ishte e drejtë ato ditë”, nënvizoi Klark.

Ndërsa sa i përket pohimeve për refuzimin e gjeneralit britanik, Majk Xhekson, për të zbatuar urdhrin e tij për ndaljen e trupave ruse drejt aeroportit të Prishtinës, më 12 qershor, Klark tha se “asnjëherë nuk ka pasur mosrespektim të hierarkisë”.

Ai theksoi se komandanti britanik kishte qëndrim tjetër nga ai. “Xhekson kishte mbështetjen e autoriteteve kombëtare dhe ata intervenuan tek autoritetet e mia kombëtare. Kështu funksionon NATO-ja”, sqaroi Klark.

Kalendari

Ngjarjet e datës 14 Korrik 2020 - Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 10:00)

- Ministria e Infrastrukturës mban konferencë për media, në të cilën do të prezantohet raporti "Dekada e sigurisë 2010-2019" si dhe do të bëhet edhe prezantimi i përgatitur nga Policia e Kosovës, të ashtuquajtur:" Gjendja e sigurisë në trafikun rrugor". (Ndërtesa e Ministrisë sē Infrastrukturës, ora 10:00)

- Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë organizon konferencën online me temën “Sfidat në procedimin e krimeve të luftës në Kosovë-cila është rrugëdalja?” (zoom.us/j/93560389814, ora 10:30)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 11:00)

 - Mbahet dëgjimi publik për përgatitjen e buxhetit për vitin 2021 dhe kornizës afatmesme 2021-2023 me grupin e Grave-Buxhetimi gjinor dhe të gjithë OJQ-të (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 15:00)

- Në prani të Ambasadorit Gjerman, Christian Heldt dhe drejtori të GIZ, David Oberhuber do të nënshkruhet një partneritet publik-privat midis GIZ dhe Kolegjit Heimerer me qëllimi zbatimin e masave të menaxhimit të higjienës sipas hulumtimit më të fundit të Covid-19 që do të rrisë në mënyrë të konsiderueshme sigurinë e pacientëve dhe stafit në spitalet publike në Kosovë dhe do të parandalojë përhapjen e koronavirusit brenda këtyre institucioneve. (Tek Kolegji Heimerer, ora 15:00)

- Mbahet dëgjimi publik me Biznese të komunës së Rahovecit. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal të Rahovecit, ora 16:00)

-  Demokraci për Zhvillim organizon  sallonin e radhës me temën “Ndikimi i pandemisë në punësimin e grave”. (Përmes platformës Google Meet, ora 17:00)

-  Ambasada e Francës permes rrjeteve sociale kremton Festën kombëtare franceze. (https://www.facebook.com/FranceauKosovo/,  ora 18:00)