20 Qershor 2019

KE vazhdon mbështetjen për zbatimin e reformave të administratës publike

Prishtinë, 22 maj - Nën kryesimin e Ministrit të Administratës Publike z. Mahir Yagcilar dhe z. David Cullen, Shef i Njësisë për Kosovën dhe Maqedoninë e Veriut në Drejtorinë e Përgjithshme për Fqinjësi dhe Negocimet e Zgjerimit në Komision Evropian, është mbajtur takimi i radhës i Grupit të Veçantë për Reformën në Administratën Publike (GVRAP).

GVRAP është pjesë e strukturave të koordinimit të Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit dhe shërben si strukturë dialogu midis Qeverisë dhe BE-së dhe monitoron zbatimin e kërkesave të integrimit në BE lidhur me reformat e administratës publike. GVRAP zakonisht mblidhet dy herë në vit dhe nxjerr konkluzione dhe rekomandime.

Në hapje të takimit Ministri Yagcilar falënderoi Komisionin Evropian për mbështetjen e vazhdueshme në zbatimin e reformave të administratës publike. Për më tepër, Ministri theksoi disa nga zhvillimet kryesore në vitin 2018, duke filluar me përfundimin e procesit të zhvillimit të reformave gjithëpërfshirëse legjislative për administratën publike, përkatësisht Ligjin për Funksionimin dhe Organizimin e Administratës Shtetërore dhe Agjencive të Pavarura, Ligjin për Zyrtarët Publikë dhe Ligjin për Pagat në Sektorin Publik, që u miratuan në fillim të këtij viti nga Kuvendi i Kosovës. Me ndihmën e Komisionit Evropian ka filluar puna për të zhvilluar legjislacionin sekondar për tre ligjet. Ministri Yagcilar vuri në dukje se tre ligjet do të sjellin ndryshime të mëdha në administratën publike, duke përfshirë procedurat për rekrutimin dhe vlerësimin e performancës së nëpunësve civilë.

Në anën tjetë z. Cullen duke e vlerësuar pozitivisht angazhimin e Ministrit Yagcilar dhe Ministrisë në procesin e aprovimit të pakos legjislative të reformës së administratës publike, theksoj se të tre ligjet janë esenciale për Kosovën, dhe se progresi në këtë drejtim nuk mund të mohohet.

Ministri Yagcilar po ashtu e nënvizoi rëndësinë e procesit të racionalizimit të agjencive të pavarura. Ministri deklaroi se numri i lartë i agjencive të pavarura janë një barrë për buxhetin dhe frenojnë efektivitetin e ofrimit të shërbimeve për qytetarët. Ministri përsëriti angazhimin e qeverisë dhe përkrahjen e Kuvendit për të përfunduar me sukses procesin e racionalizimit, duke vënë në dukje se tashmë është miratuar plani i veprimit për racionalizim dhe Ministria po kryen konsultime të gjera për opsionet e racionalizimit. Në emër të Komisionit Evropian z. Cullen po ashtu përsëriti përkrahjen për procesin e racionalizimit të agjencive.

Z.Cullen tha se Komisioni mbetet e shqetësuar në aspektin e vendimeve të qeverisë lidhur me emërimet e lartë në sërbimin civil, si dhe e ritheksoi rëndësinë e stabilitetit makro fiskal.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 21 qershor 2019 - Zyra për Qeverisje të Mirë pranë Kryeministrit më mbështetjen e Projektit të Asistencës Teknike të BE-së organozn konferencën për publikimin e Raportit të mbështetjes financiare publike për OJQ-të nga institucionet e Republikës së Kosovës për vitin 2018. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:45)

- Zyra e BE-së në Kosovë  në bashkëpunim me Qeverinë e Kosovës, organizon konferencën “Transparenca dhe Llogaridhënia për Fondet Publike" gjatë së cilës do të publikohet raporti për mbështetjen financiare publike për organizatat joqeveritare për vitin 2018. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 9:45)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në Konferencën për publikimin e Raportit të mbështetjes financiare publike për OJQ-të nga institucionet e Republikës së Kosovës, të organizuar nga Zyra për Qeverisje të Mirë. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:45)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me gjendjen në PTK dhe Vala interviston Blerim Devolli, pronar i Kompanisë Dardafon. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 10:00)

- Organizatat e shoqërisë civile organizojnë protestën e shoqërisë civile në kundërshtim të Projektligjit për financim të subjekteve politike. (Para ndërtesës së Kuvendit të Kosovës, ora 10:00)

- Instituti për Politika Zhvillimore së bashku me Ambasadën Franceze në Kosovë, organizon tryezën e rrumbullakët "Cilësia e Ajrit në Kosovë: Drejt Standardeve Evropiane". (Aleanca Franceze, Rruga Lah Nimani, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike në të cilën do të behët shqyrtimi i raportit të Auditimit të Pasqyrave financiare të Ndërmarrjes Publike 'Kompania Regjionale e Mbeturinave Pastrimi dhe  shqyrtimi i rekomandimeve të dala nga raporti i Auditimit të Performancës, Procesi i Menaxhimit të Grandeve dhe Subvencioneve në sektorin e bujqësisë. (Ndërteas e Kuvendit, salla N 302, ora 10:00)

- Ministria e Administratës Publike, për nderë të Ditës Ndërkombëtare të Shërbimit Civil, organizon shënimin e kësaj dite, e cila i dedikohet shërbimin civil në Republikën e Kosovës. (Amfiteatri i MAP-it, ora 10:30)

- Projektit Promovimi i Punësimit në Sektorin Privat organizon ceremoninë e përurimit të prodhuesit të parë të specializuar për fidanë në Kosovë 'Agrobora'. (Ferma Agrobora në Tërnovc të Skenderajit, ora 10:30)

- ADMOVERE promovon raportin 'Profesorët përballë ligjit' në të cilin mes tjerash, do të publikohen aktakuzat dhe kallëzimet penale, ku janë të përfshirë pjesëtarë të stafit akademik të Universitetit të Prishtinës. (Qendra Informative Kulturore e BE-së, ish ProCredit Bank, përballë komunës së vjetër, ora 11:00)

- Mbahet miniolimpiada për persona me nevoja të veçanta ku gjatë kësaj dite do të zhvillohen aktivitete të ndryshme sportive si dhe aktivitete të lira. (Akademia e Kosovës për Siguri Publike, ora 11:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në hapjen e aktivitetit tradicional të personave me nevoja të veçanta Miniolimpiada “Kosova 2019”, të organizuar nga Komiteti Paraolimpik i Kosovës. (Akademia e Kosovës për Siguri Publike, Vushtrri, ora 11:00)

-