18 Nëntor 2019

Kabashi akuzon institucionet për mosfunksionimin e gjyqësorit

Prishtinë, 23 mars - Kryeprokurori i shtetit Ismet Kabashi dhe kryetari i gjykatës Supreme të Kosovës Fejzullah Hasani akuzojnë Qeverinë dhe Kuvendin e Kosovës se po shkatërron sistemin gjyqësor duke mos krijuar kushte për funksionimin normal të gjykatave. Deklaratat e tyre vijnë pas akuzave dhe raporteve për mosfunksionimin e gjyqësorit në vend.

Pak kohë pasi është vënë në krye të prokurorisë së Kosovës, Ismet Kabashi ka drejtuar akuza ndaj Kuvendit dhe qeverisë së Kosovës, si përgjegjëse për mosfunksionimin e sistemit gjyqësor në vend. Kryeprokurori Kabashi thotë është e pamundur të kthehet besimi i qytetarëve te ky sistem, duke pasur parasysh kushtet me të cilat punojnë sot gjykatat dhe prokuroritë.

“ Derisa të ekziston kjo gjendje ku nuk ekzistojnë as kushte minimale profesionale e teknike gjyqësori nuk mund të funksionoj. Fajtorët për këtë sistem të rrënuar kanë adresa, ata janë qeveria e vendit dhe organi ligjvënës që nuk po krijojnë kushte normale për funksionimin e sistemit të drejtësisë”, ka thënë Kabashi.

Akuzave për shkatërrim të gjyqësorit i kundërvihet numri dy i qeverisë së vendit. Zëvendëskryeministri Hajredin Kuçi ka thënë se organet e gjyqësorit nuk duhet flasin por duhet veprojnë.

“Qeveria është duke u përpjekur jo vetëm të krijoj kushte por edhe të krijoj mundësi për reforma në sistemin gjyqësor. Unë nuk i kam dëgjuar deklaratat e kryeprokurorit por mendoj që nëse ai ka fakte për shkelje nuk duhet flas por të bëjë padi”, ka thënë Kuçi.

Por kryetari i Gjykatës Supreme të Kosovës Fejzuallah Hasani ka thënë se gjyqësori është ngopur me deklarata. Ai ka thënë se ligji për gjykatat i qeverisë së vendit nëse aprovohet si i tillë do të godasë edhe më tej gjyqësorin.

“ Mendoj se nuk mjaftojnë deklarata nëpër media se po përkrahet gjyqësori dhe sundimi i ligjit ngase nevojiten veprime konkrete. P.sh ligji mbi gjykatat që ka shkuar në Kuvend nëse aprovohet si i tillë, sidomos për pagat do të reflektoj shumë negativisht në punën e gjyqësorit”, ka thënë Hasani.

Sistemi gjyqësori i Kosovës sipas analizave dhe raporteve të të gjitha institucioneve dhe organizatave ndërkombëtare del të jetë pika më e zezë në funksionimin institucioneve të vendit.

/rtk/

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)