25 Shtator 2020

Jo të gjitha komunat kanë arritur t’i përmbushin të gjitha zotimet

Prishtinë, 4 dhjetor - Demokraci Plus (D+) mbajti tryezë diskutimi me kryetarë, nënkryetarë dhe zyrtarë të komunave të ndryshme në vend ku u prezantua raporti “Progresi në zotimet për qeverisje të mirë – 2 vite pas”, për zotimet e nënshkruara në tetor të 2017-s nga kryetarët e komunave më të mëdha në vend, gjatë kohës sa ishin kandidatë për këtë pozitë.

Kryetarët u zotuan për: Publikim të vendimeve në ueb, transparencë financiare, konsultime publike në lagje dhe fshatra, transparencë në prokurim publik, publikim të raportit të përmbushjes së premtimeve, si dhe adresimi i kërkesave të qytetarëve përmes platformave online.

Debora Peci hulumtuese në D+, duke prezantuar të gjeturat e këtij raporti vuri në pah se në vleresimin e bërë për vitin 2019, vërehet se edhe këtë vit jo të gjitha komunat kanë arritur t’i përmbushin të gjitha zotimet.

Për dallim nga viti i kalur, këtë vit komuna e Prishtinës ka arritur t’i përmbush zotimet, e pasuar nga komuna e Pejës dhe Gjakovës, e cila ka shenuar progres nga viti i kaluar. Ndërsa komuna e cila më së paku ka arritur t’i përmbush zotimet për qeverisje të mirë, eshte komuna e Ferizajt.

Kryetar i komunës së Pejës, Gazmend Muhaxheri, vlerësoi këtë publikim, duke thënë se kjo komunë mundohet që të mbajë në vazhdimësi transparencë dhe se për këtë kanë bashkëpunim me donatorë dhe OJQ.

Nënkryetari i Komunës së Prishtinës, Muhedin Nushi tha se pajtohet me të gjeturat e raportit të D+ dhe se janë të përqendruar nga mandati i parë në transparencë, në digjitalizim dhe në konsultat publike. “Në fund të vitit kryetari do të bëjë publikimin e raportit me 100 premtimet e tij”, tha ai.

Nënkryetarja e Komunës së Prizrenit, Memnuna Ajdini, vuri në pah se kjo komunë ka përmirësime dhe se platformat online kanë ndikuar në bashkëpunim me komunitetet, por e paraqiti si problem pjesëmarrjen e ulët të grave, sidomos në debate publike.

Nënkryetair i Komunës së Mitrovicës, Faruk Mujka, theksoi se raporte të tilla si të D+ ndihmojnë komunat për përmirësime në performancë dhe çështje të tjera, duke vënë në pah se sa i përket transparencës janë shpërblyer si komuna më e mirë në vend.

Drejtori për Buxhet dhe Financa në Komunën e Gjilanit, Zijadin Maliqi, tha se nuk pajtohet me njërën nga të gjeturat e raportit të D+ sa i përket transparencës buxhetore, duke thënë se çdo gjë është e publikuar online. Por, ai e pranoi se te fusha e prokurimit nuk qëndrojnë mirë.

Fatos Axhemi, nga Komuna e Gjakovës, theksoi se janë në përkrahje të platformave online të D+ që kontribuojnë në transparencë dhe jo vetëm.

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 Shtator 2020 - Zyra e Koordinatorit për Zhvillim të Kombeve te Bashkuara në bashkëpunim me Kryesinë e Kuvendit ri themelojn Këshillin SDG në Kuvendin e Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, oborri para hyrjes kryesore, ora 9:00)

- Vazhdon seanca plenare e Kuvendit te Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 10:00)

- Shefi i Grupit Parlamentar të PDK-së, Bedri Hamza, mban konferencë për media. (Hyrja e Kuvendit nga sheshi, ora 10:00)

- Drejtoria për Turizëm dhe Zhvillim Ekonomik, në vazhdën e aktiviteteve të realizuara me rastin e Ditës Botërore të Turizmit do të bëjë prezantimin e raportit të punës së kësaj drejtorie, që nga viti 2018 e deri më sot. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal në Shtëpinë e Bardhë, ora 10:00)  

- Drejtoresha për Kulturë në Komunën e Prishtinës, Blerta Basholli dhe artisti Sislej Xhafa do të mbajnë konferencë për shtyp. (Ndërtesa e vjetër të Komunës, ora 11:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të mbajë konferencë për media, në të cilën do të prezantoj raportin analitik të aplikimit të Konventës Evropiane për të Drejtat e njeriut dhe jurisprudencës së Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut nga Gjykatat e Republikës së Kosovës. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Mbahet mledhja e jashtëzakonshme e Kuvendit të Shoqatës së ndërmarrjeve që merren me qarkullimin e naftës, derivative të naftës, gazrave dhe lubrifikanteve “SHQNGL”, i ftuar është edhe Ministri i Tregtisë dhe Industrisë Vesel Krasniqi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 11:00)

- Bëhet inaugurimi i veprës "trëndafili i bardhë" nga Sislej Xhafa, që është vepra e parë e projektit "Art në Hapësirë Publike". (Rruga "Andrea Gropa", te "Klubi i Pëllumbave" ora 11:45)

- Konstituohet Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 12:00)

- Partia Socialdemokrate do të mbaj një aktivitet afër bankës "Pro Credit Bank". (Përballë rektoratit të UP-së, lagjia "Tre Sheshirat", ora 13:00)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit te Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 13:00)

- Platforma Bashkë-krijuese GërrGërr prezanton programin, “Kuzhina Anasjelltas”. (Kino Bahçe, te Lumbardhi në Prizren, ora 18:00)

- Fillon edicioni i dytë i festivalit Lahuta, Okarina Polifionia. (Ambientet e Qendrës për zhvillimin e kultures tradicionale në Prishtinë, ora 18:30)