12 Dhjetor 2019

Gjilani realizon pjesa më e madhe e objektivave të planifikuara

Gjilan, 17 korrik - Komiteti për Politikë dhe Financa (KPF) ka mbajtur sot mbledhjen e radhës, nën kryesimin e Shpresa Kurteshit-Eminit, ku ka rekomanduar për Kuvend Komunal raportin e kryetarit të Komunës për gjashtëmujorin e parë, raportin financiar për periudhën janar-qershor, raportin e komisionit për organizimin e tubimeve zgjedhore dhe zgjedhjen e anëtarëve dhe kryetarëve të këshillave lokalë, propozim-vendimin për ndryshimin e destinimit të planifikuar në parcelat kadastrale 2282-0, 2277-1, 2278-1, 2278-4, 2280-1, 2281-1, 2276-2, 2276-3, 2276-4, në kuadër të planit rregullues urban “Livadhet e Arapit”, sikurse edhe raportin e auditorit të përgjithshëm si dhe një informatë nga Drejtoria e Arsimit lidhur me fillimin e vitit shkollor.

Në raportin e tij, kryetari Lutfi Haziri ka nënvizuar sukseset dhe sfidat e kësaj qeverisje, duke konstatuar se në përgjithësi, Komuna e Gjilanit ka arritur të realizojë pjesën më të madhe të objektivave, aktiviteteve dhe detyrave të planifikuara për këtë periudhë.
Ndërkaq sa i përket propozim-vendimit për caktimin e një lokacioni për tregun e kafshëve në zonën kadastrale Livoç i Ultë, e cila gjendet afër fshatit Velekincë, opozita (LVV e PDK) votoi kundër, me arsyetim se nuk janë konsultuar paraprakisht banorët, ndërkohë që nuk është ofruar edhe një alternativë tjetër për këtë qëllim, prandaj kjo pikë u hoq nga rendi i ditës.

Riza Abdyli (PDK) e vlerësoi projektin të dëmshëm për Velekincën dhe u shpreh i bindur se tregu do të kundërshtohet nga banorët e atjeshëm.

Dilema shfaqën edhe Nevzad Isufi e Arijeta Rexhepi (LVV), të cilët thanë se duhet marrë mendimin e qytetarëve, para se propozimi të procedohet për votim në Kuvend, përkatësisht duhet të ofrohet edhe një lokacion tjetër, si alternativë për ndërtimin e tregut të kafshëve.

Kurse Avdyl Aliu (LDK) tha se bëhet fjalë për një projekt zhvillimor, ku përfitues janë qytetarët. 

Kryesuesja Shpresa Kurteshi-Emini tha se e sheh të arsyeshme që propozimi të rekomandohet për Kuvend dhe atje të merret vendimi, pasi të  zhvillohet një debat më i gjerë rreth këtij projekti.

Opozita nuk ndryshoi qëndrim as pas sqarimeve të drejtorit të Urbanizimit, Bekim Bajrami, i cili tha se bëhet fjalë për një projekt me standarde evropiane, me të cilin është fituar granti dhe jo për një treg të tipit klasik.    

          
Sa iu përket parcelave me sipërfaqe prej 65 ari, të shtrira në nënzonën “Livadhet e Arapit”, drejtori i Urbanizimit, Bekim Bajrami ka sqaruar se ndërrimi i destinimit, nga banim individual në banim kolektiv, është kërkesë e pronarëve. 
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 dhjetor 2019 - Zyrtarja për Demokraci dhe Qeverisje e USAID-it në Kosovë, Christina Davies, do të flasë në hapjen e konferencës së titulluar Rritja e Transparencës së Gjyqësorit. (Biblioteka Kombëtare, ora 9:30)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsionit organizon tryezën e diskutimit me titull “Sinjalizuesit në luftën kundër korrupsionit në prokurim publik”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Ojq ETEA dhe Kuvendi i të Rinjve të Prishtinës organizojn hapjen e minibibliotekës në Sheshi “Adem Jashari” në Prihtinë. (Sheshi “Adem Jashari”, ora 10:00)

- UBT dhe Radio Deutsche Welle, në kuadër të projektit “Balkan Booster”, organizojnë debatin më temë diskutimi: “Degradimi i mjedisit dhe qasja e medias ndaj mjedisit”, debat në të cilin shfaqet kontributi dhe qasja e medias ndaj këtij problemi. (Kampusi Inovativ i UBT-së në Lipjan, ora 11:00)

- Drejtori i Bujqësisë në Gjilan, Ramiz Ramadani dhe drejtoresha e organizatës për zhvillim rural “Mëshqerra”, Florentina Kida-Gërguri mbajnë konferencë për media më qëllim sqarimin lidhur me keqinformimin e opinionit nga disa media, rreth shpërndarjen e lopëve qumështore. (Zyra e Kryetarit të Komunës së Gjilanit, ora 11:00)

- RIT Kosova dhe Instituti për Trajnime Zhvillimore organizon ceremoninë e ndarjes së çertifikatave për studentët që i kanë përfunduar me sukses kurset të Koslift. (Objekti i RIT Kosova AUK, ora 11:30)

- Shoqata e të Drejtave të Pacientëve në Kosovë organizon tryezën “Sigurimet Shëndetësore po fillojnë ?!” (Hotel AFA, ora 12:00)

- Ojq ETEA dhe Kuvendi i të Rinjve të Prishtinës organizojn hapjen e minibibliotekës në Kampusi Universitar. (Kampusi Universitar në Prishtinë, ora 12:00)

- Aksionari i institucionit jo-bankar Monego organizon konferencë për shtyp, rreth vendimit të Bankës Qëndrore dhe revokimit të licencës së Monego. (Shoqëria e Avokatëve “Koci & Vokshi”, Rr. Robert Doll Nr.19, ora 13:00)

- Drejtoresha e misionit të USAID-it në Kosovë, Lisa Magno, do të flasë në ngjarjen e shënimit të sukseseve të aktivitetit të USAID-it Fuqizimi i Sektorit Privat, i cili filloi në vitin 2014. (Hoteli Emerald, ora 13:30)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon konferencën për media me temë “Lufta kundër pastrimit të parave dhe konfiskimit të aseteve të fituara në mënyrë të kundërligjshme: Ku qëndron Kosova?”. (Qendra e Konferencave Orion, ora 14:00)

- Kolegji Heimerer organizon tryezë diskutimi me temën “E tashmja dhe e ardhmja e Sistemit Informative Shëndetësor në Kosovë”. (Kolegji Heimerer, ora 14:00)

- Prezantohet shfaqja multidisiplinore Alter..."Një rrugetim në vete të parë" , e cila do të mbahet për herë të parë në Prishtinë. (Salla e Kuqe në Pallatin e Rinisë, ora 19:30)