12 Nëntor 2019

Ditën e Pavarësisë, Kuvendi do të mbajë seancë solemne

Prishtinë, 8 shkurt - Kryesia e Kuvendit të Republikës së Kosovës bashkë me shefat e grupeve parlamentare, në mbledhjen e sotme të kryesuar nga dr. Jakup Krasniqi, kryetar i Kuvendit, përcaktoi rendin e ditës së seancës së Kuvendit, e cila do të mbahet më 11 shkurt. Në shenjë të Ditës së Pavarësisë së Kosovës, Kuvendi do të mbajë seancë solemne, (në dyvjetorin e saj), më 17 shkurt.

Pas kohës së pyetjeve parlamentare, në seancën e 11 shkurtit do të shqyrtohen për herë të parë pesë projektligje: Projektligji për Administratën Shtetërore të Republikës së Kosovës, Projektligji për Gazetën Zyrtare të Republikës së Kosovës, Projektligji për Këshillin e Pavarur Mbikëqyrës të Kosovës, Projektligji për ekzekutimin e sanksioneve penale dhe Projektligji për mbrojtjen nga rrezatimi jo-jonizues, jonizues dhe siguria nukleare. Ndërsa, në shqyrtim të dytë të kësaj seance do të jenë Projektligji për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për duhanin 02 L-36, Projektligji për deklarimin, prejardhjen dhe kontrollin e pasurisë së zyrtarëve të lartë publikë dhe Projektligji për turizëm dhe shërbime turistike.

Në vijim Kryesia shqyrtoi edhe disa mocione dhe rekomandime. Në rendin e ditës së seancës do të jetë Rekomandimit i Komisionit për Legjislacion dhe Gjyqësi lidhur me propozim-vendimin e Ministrisë së Drejtësisë për plotësimin e Komisionit për Provimin e Jurisprudencës, propozimi i Gjykatës Supreme të Kosovës për emërimin e anëtarit të Komisionit për Kërkesa Pronësore.

Ndërkaq, Rekomandimi i Komisionit për Ekonomi, Tregti, Industri, Energjetikë Transport dhe Telekomunikacion, për Strategjinë e energjisë për periudhën 2009-2018, do të radhitet në ndonjë seancë të ardhshme të Kuvendit. Sa i përket mocionit të deputetit Riza Smaka për të udhëzuar Qeverinë për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit nr. 03/L-129 për zonat ekonomike, u tha se për këtë kërkohet mendimi i Qeverisë.

Kryesia u njoftua edhe me Rekomandimin e Komisionit për Administratë Publike, Pushtet Lokal dhe Media lidhur me moszbatimin e vendimeve të Këshillit të Pavarur Mbikëqyrës të Kosovës. Ky rekomandim, u tha se duhet t’ i dërgohet Qeverisë. Në mbledhje u konstatua se një anëtari të Komisionit të Konkurrencës dhe një të atij të Rregullatorit të Energjisë u ka skaduar mandati, ndaj Qeveria duhet të bëjë propozimet për anëtarë të rinj.

Kryesia u njoftua edhe me vendimin e presidentit të Republikës së Kosovës për zëvendësimin e tre deputetëve të Kuvendit të Republikës së Kosovës, si dhe me njoftimin për formimin e grupit të ri parlamentar “ Për Integrime”.

Ndërsa sa i përket , kërkesës së grupit të ri parlamentar “ Për Integrime”, për përfaqësim në Kryesinë e Kuvendit, u theksua se për këtë veprohet sipas dispozitave kushtetuese, ndërkaq, sa i përket përfaqësimit të këtij grupi parlamentar në komisionet parlamentare, me këtë merret administrata në bashkëpunim me grupet parlamentare.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)