24 Korrik 2019

Diskutohet përgjegjësia je shtetit në sigurimin e mbrojtjes të drejtave të njeriut

Prishtinë, 21 mars - Institucioni i Avokatit te Popullit, në bashkëpunim me Ambasadën e Shteteve të Bashkuara te Amerikës dhe Shoqërinë Kosovare për të Drejtat e Njeriut dhe Drejtësi organizon tryezën e diskutimit me temën “Përgjegjësia juridike e shtetit në sigurimin e mbrojtjes efektive të të drejtave të njeriut”.

Institucioni i Avokatit të Popullit, me 6 mars 2018, ka publikuar Raportin Ex officio në lidhje me zgjidhjen efektive të zvarritjeve të procedurës gjyqësore - shkelja e së drejtës për gjykim brenda një afati të arsyeshëm, në të cilin është rekomanduar ndërmarrja e nismës legjislative për propozimin e ligjit për mbrojtjen e të drejtës për gjykim brenda një afati të arsyeshëm kohor, me të cilin do të përcaktoheshin mjetet efektive juridike për rastet që kanë të bëjnë me zvarritjen e procedurave gjyqësore, në pajtim me instrumentet ndërkombëtare për të drejtat dhe liritë e njeriut.   

Kjo tryezë ka për qëllim diskutimin me palët e interesit rreth rregullimit të përgjegjësisë juridike të shtetit, si detyrim kushtetues i cili buron nga detyrimet pozitive të shtetit, si dhe rreth nevojës për ndërmarrjen e nismës legjislative që do siguronte përgjegjësinë juridike të shtetit në shërbim të mbrojtjes efektive të të drejtave të njeriut, si dhe rritjes së nivelit të llogaridhënies së shtetit ndaj qytetarëve.   
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 korrik 2019

- Drejtoresha e Misionit të USAID-it në Kosovë, Lisa Magno, do të dëshmojë nënshkrimin e Memorandumit të Mirëkuptimit me 14 komuna të Kosovës. (Hotel Emerald, ora 10:00) 

- Ministri i Infrastrukturës dhe Transportit Pal Lekaj merr pjesë përurimin e zgjerimit dhe rehabilitimit të hyrjes së pikës kufitare Kosovë - Shqipëri, në Vërmicë. (Pika kufitare e Vërmicës, ora 10:30)

- Kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri pret në takim drejtorin e UNHCR. (Zyra e Kryetarit Haziri, ora 11:00)

- Qendra Mediale me mbështetjen e Fondacionit të Kosovës për Shoqëri të Hapur organizon mbahet debatin publik, me temë: "Taksa 100 për qind - kush fitoi, e kush humbi dhe çfarë?". (Qendra Mediale në Çagllavicë, ora 11:00)

- Ministria e Diasporës dhe Investimeve Strategjike në bashkëpunim me Komunën e Prishtinës organizon panairin me punime artizanale, veshje kombëtare dhe ushqime tradicionale. (Sheshi “Skënderbeu”, ora 11:00)

 - Kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri pret në takim Sam Paice, udhëheqës i sektorit për demokratizim në Ambasadën Britanike. (Zyra e Kryetarit Haziri, ora 11:30)

- Komuna e Gjilanit organizon ceremoninë e dorëzimi te donacionit për shëndetësi nga Besnik Benz. (Qendra Klinike e Mjeksësisë Familjare, ora 12:30)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media. (Zyrët e Vetëvendosjes, ora 13:00)