18 Nëntor 2019

Dekretohen gjyqtarët e Gjykatës Supreme, prokurorët Shtetit dhe Prokurorisë Speciale

Prishtinë, 16 shkurt - Presidenti i Republikës së Kosovës, Fatmir Sejdiu dekretoi sot gjyqtarët e Gjykatës Supreme, prokurorët e Prokurorisë së Shtetit dhe prokurorët e Prokurorisë Speciale, të cilët po sot dhanë betimin para Presidentit të Republikës.

Presidenti Sejdiu e vlerësoi ditën e sotme si një ditë të përmbylljes së një cikli që ka të bëjë me sistemin gjyqësor dhe Prokurorinë e  Kosovës si dhe një ditë e përmbylljes së  një pune zinxhirore që është bërë mbi bazë të Kushtetutës së Republikës së Kosovës.

“Besoj se këta njerëz që kanë marrë përgjegjësi do të ushtrojnë detyrën e tyre duke u mbështetur në Kushtetutën dhe ligjet e Republikës së Kosovës”, theksoi Presidenti Sejdiu.

Gjithashtu, Presidenti Sejdiu tha se ky mandat i dhënë është barrë e veçantë në kuptimin paralel reformës së gjyqësorit dhe të sistemit prokurorial dhe se është shumë me rëndësi që institucionet e vendit t’i mbështesin në ndërtimin e strukturës infrastrukturore dhe logjistike për të pasur standardet e nevojshme që duhet t’i ketë një gjykatë, që duhet t’i ketë një gjyqtar dhe që duhet t’i ketë një prokuror.

Në ceremoninë e dekretimit të gjyqtarëve dhe prokurorëve ishin të pranishëm edhe kryeministri Hashim Thaçi, përfaqësues të institucioneve ndërkombëtare, ambasadorë të akredituar në vendin tonë, si dhe mysafirë të tjerë.

Në vijim, lista e të dekretuarve nga Presidenti i Republikës:

Gjykata Supreme e Kosovës: Fejzullah Hasani - gjyqtar, Kryetar i Gjykatës; Nesrin Lushta - gjyqtare; Valdete Daka – gjyqtare; Emine Kaqiku – gjyqtare; Gyltene Sulejmani – gjyqtare; Emine Mustafa – gjyqtare; Shukri Sulejmani – gjyqtar; Enver Peci – gjyqtar. 

Prokuroria e Shtetit: Ismet Kabashi – Kryeprokuror; Zyhra Ademi – prokurore; Rexhep Kabashi – prokuror; Jusuf Mejzini – prokuror.

Prokuroria Speciale e Kosovës: Sevdije Morina – Zëvendëskryeprokurore speciale; Reshat Millaku – prokuror special; Nazmi Mustafi – prokuror; Suad Kuraja – prokuror; Merita Bina – prokuror; Rrahim Podvorica – prokuror; Faik Halili – prokuror; Basri Morina – prokuror; Besim Kelmendi – prokuror; Ali Rexha – prokuror.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)

 

- Në kuadër të projektit ' Tell Me More' të perkrahur nga MKRS dhe DKRS dhe të implementuar nga Kuvendi i të Rinjve të Prizrenit do të realizohet shfaqja teatrale në Shtepinë e Kulturës " Xhemajli Berisha ". (Shtëpia e Kulturës në Prizren, ora 20:00)