10 Dhjetor 2019

Ambasadorët vizituan Prizrenin, Gjakovën, Deçanin, Pejën dhe Istogun

Prishtinë, 19 nëntor - Në datat 16 - 17 nëntor, Ambasadori i Republikës së Shqipërisë Qemajl Minxhozi në bashkëpunim me Komunat e Prizrenit, Gjakovës, Deçanit, Pejës dhe Istogut, oganizuan një vizitë 2 ditore të ambasadorëve të akredituar në Kosovë në këto komuna.

Gjatë vizitave në qytete, ambasadorët patën rastin të njohin vlerat historike, nëpërmjet vizitave në muze duke njohur më nga afër folklorin shqiptar, kulturën, traditën si dhe kulinarinë tradicionale të cdo vendi, si dhe vizituan vendet më atraktive turistike.

Kështu, në Prizren, ambasadorët patën kënaqësinë të vizitojnë Shtëpinë e Bardhë, si dhe Shtëpinë e Lidhjes së Prizrenit.

Gjithashtu, nën kujdesin e Komunës së Prizrenit, ambasadorët morën pjesë në celjen e ekspozitës së artistes prizrenase, Yllka Berisha, e titulluar "Art imagjinativ i një të verbëri".

Në Gjakovë, Kryetari i komunës, Ardian Gjini, i mirëpriti dhe i shoqëroi ata gjatë vizitës në Muzeun Etnografik të qytetit, si dhe u përkujdes që t’i informojë ambasadorët për kulturën, traditën, objektet e trashëgimisë kulturore në Çarshinë e Madhe si dhe për disa projekte që janë në fazën e implementimit në këtë zonë.

Stacioni i rradhës i ambasadorëve ishte Komuna e Deçanit, ku kryetari i Komunës, z. Ramosaj i prezantoi ambasadorët me qytetin e Deçanit, sfidat dhe projektet për të ardhmen. Ambasadorët shprehën interest ë vecantë, sidomos për zhvillimin e turizmit malor dhe ndërtimin e infrastrukturës së domosdoshme për lejimin e skiimit.

Qyteti i Pejës ishte mikëpritësi i ardhshëm, ku fillimisht ambasadorët ndoqën prezantimin e përgatitur nga Mrika Nikci, alpinistja më e re në botë, e cila vetëm 17 vjecare, ka arritur të ngjisë 7 majat më të larta të 7 kontinenteve.

Më pas, Kryetari i Komunës, Gazmend Muhaxheri përshëndeti të ftuarit me disa performanca të shkëlqyera nga Kori “Siparantum”.

Dita e dielë nisi me një vizitë në Muzeun Etnografik e më pas ambasadorët kaluan disa momente relaksuese në Ujëvarën e Drinit të Bardhë, një atraksion turistik i zonës.

Ndalesa e fundit e ambasadorëve ishte Komuna e Istogut, ku u pritën nga Kryetari kësaj Komune, Haki Rugova, e të gjithë së bashku zhvilluan një vizitë në ambjentet e kompanisë “Agroprodukt”, ku zotëruesi i kësaj ndërmarrjeje i njohu ambasadorët me historinë dhe organizimin unikat të zinxhirit të punës në këtë kompani.

Pas vizitës mbresëlënëse, ambasadorët vizituan Burimin e Istogut, si dhe vizituan kompleksin “Trofta”, ku u njohën me aktivitetin dhe panë nga afër ambjentet ku kultivohet dhe rritet peshku, i cili ka bërë të famshëm këtë vend.

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 dhjetor 2019 - Ambasada e Francës në Kosovë, në bashkëpunim me OJQ-në Grupi kosovar për  Avokim, organizon një konferencë me fokus dhunën në baza gjinore, kundër grave nga pakicat rome, ashkali dhe egjiptiane. (Aleanca Franceze në Prishtinë, ora 9:30)

- Open Data Kosovo së bashku me Zyrën e Bashkimit Evropian organizon sesionin me titull "Si mund teknologjia të promovoj qeverisje të mirë të institucioneve publike". (Shtëpia e Europes, ora 9:30)

- Ambasadori i Shteteve te Bashkuara të Amerikës, Philip S. Kosnett, do të flasë në hapjen e Konferencës mbi Dezinformimin. (Hoteli Emerald, ora 10:00)

- Këshillit Prokurorial do të bën lansimin e ndërlidhjes së sistemeve elektronike të Prokurorit të Shtetit, prokurorive dhe Policisë së Kosovës. (Salla e takimeve te Këshillit Prokurorial, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsion organizon tryezë diskutimi lidhur me transparencen në financimin dhe në procesin e auditimit të partive politike, si qëndron Kosova në këtë aspekt?. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Me rastin e shënimit të Ditës Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut, Avokati i Popullit do të publikoj udhërrëfyesin elektronik për të drejtat e njeriut. (Bibloteka Kombëtare, ora 10:00)

- Sindikata e Zjarrfikësve të Kosovës organizon konferencë për shtyp lidhur me situaten e krijuar dhe problemet qe ballafaqohet ky shërbim Emergjent, si dhe situata e krijuar e pa kjart dhe konfuze qe pritet ta percjell edhe ne vitin qe vjenë. (Lokalet e BSPK-es, ora 11-të) 

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, do të bëjë homazhe në  Kompleksin Përkujtimor në Reçak. (Kompleksi Përkujtimor në Reçak, ora 11:30)

- Avokati i Popullit në bashkëpunim me shoqërinë civile në Kosovë për nder të shënimit të të Ditës Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut organizon marshin me moton “Çohu për të Drejtat e Njeriut”. (Sheshi “Skënderbeu”, ora 12:00)

- Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Behgjet Pacolli do të mbajë konference për media. (Ministria e Punëve të Jashtme, ora 14:00)

- Ministria e Infrastrukturës dhe Transportit nënshkruan kontratat e para në kuadër të projektit “Ndërtimi i rrugëve rajonale të Kosovës”, i financuar nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. (Kabineti i Ministrit te Infrastrukturës dhe Transportit, ora 14:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsion organizon tryezë diskutimi lidhur me amnistinë e korrupsinit të profilit të lartë - "sinjalizimet e padegjuara të korrupsionit nga drejtesia'. (Hotel Sirius, ora 14:00)

- Muzeu i Kosovës organizon hapjen e ekspozitës "Gjenocidi XX, ta kujtojmë të kaluarën, ta ndërtojmë të ardhmen" me autor Enver Hoxha. (Muzeu i Kosovës, ora 16:00)