01 Qershor 2020

AI, kërkon drejtësi për vrasjen e Balajt dhe Xheladinit

Prishtinë, 10 shkurt - Amnesty International i bën thirrje përfaqësuesit të posaçëm të Kombeve të Bashkuara në Kosovë që të sigurojë qasjen tek drejtësia lidhur me vrasjen e dy personave dhe plagosjen e dy të tjerëve gjatë një demonstrate të lëvizjes Vetëvendosje, tre vjet më parë.

Amnesty International shpreh shqetësimin e thellë që Përfaqësuesi i posaçëm i OKB-së dhe Zyra Ligjore e UNMIK-ut kanë penguar vazhdimisht kompensimin e familjeve dhe vendosjen e drejtësisë në vend për vrasjen e Mon Balajt dhe Arbën Xheladinit, dhe plagosjen e Zenel Zenelit dhe Mustafë Nerjovajt. Ata thonë se ankesat lidhur me këtë çështje duhet të dëgjohen nga Komisioni Këshillimor për të Drejtat e Njeriut.

Ngjarja ndodhi gjatë një demonstrate kundër planit Ahtisaari për statusin e Kosovës në Prishtinë. Megjithëse protesta ishte paqësore policia e UNMIKU-it përdori gaz lotsjellës për të shpërndarë njerëzit.

Anëtarë të një njësie policore rumune goditën drejt turmës me plumba plastikë duke shkaktuar vdekjen e Mon Balajt dhe Arbën Xheladinit, si edhe plagosjen e Zenel Zenelit dje Mustafë Nerjovajt.

Deri tani asnjë masë penale nuk është marrë ndaj autorëve. Amnesty thotë vlerëson kompensimin monetar për këtë ngjarje, por thotë se kjo nuk është e mjaftueshme dhe se çuarja në vend e drejtësisë është e domosdoshme.

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Qershor 2020

- Për nder të Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve 1 qershorit, kompania ndërtimore “Qami Construction” do të dhurojë gjak në Qendrën e Transfuzionit të gjakut dhe bën shpërndarjen e dhuratave për fëmijët të cilat janë të shtrirë në Klinikën e Pediatrisë. (Qendra e Transfuzionit të gjakut në QKUK, ora 9:00)

- Në Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve, KOMF organizon konferencën për media për publikimin e Raportit të Monitorimit “Komuna Ime, e Drejta Ime Sociale”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Në kuadër të Javës së Gjelbër, Komuna e Prishtinës do të organizojë mbjelljen e drunjëve. (Kampusi Universitar të Universitetit të Prishitnë, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike, shqyrton Raportin vjetor të Agjencisë Kosovare të Privatizimit – AKP për vitin 2019. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)
 
- Instituti për Zhvillimin e Politikave Sociale (IZHPS), me financimin nga FES, publikon hulumtimin “Qasja në mësimin online dhe kushtet e jetesës për familjet përfituese të Skemës së Asstencës Sociale gjatë Covid-19. (Hotel Sirius, ora 11:45)

- Qendra për Këshillim, Shërbime Sociale dhe Hulumtime prezanton hulumtimit “A po ndryshon koncepti i atësisë në Kosovë?”. (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlUfSJPvTqynWzbxg2lXiq2Csq7vFeKnBg_kVgfvyHCkfpkQ/viewform,  ora  16:00)