28 Tetor 2020

Agjencia për Informim dhe Privatësi kërkon nga Kuvendi autorizime të kundërligjshme

Prishtinë, 17 shtator - Organizatat dhe aktivistët e të shoqërisë civile kanë kërkuar nga kryesia e kuvendit që të mos përfillë kërkesën e kundërligjshme të Agjencisë për Informim dhe Privatësi (AIP) për autorizim të posaçëm drejtuar Kuvendit të Kosovës.  

"Ne, organizatat dhe aktivistët e poshtëshënuar, shprehim shqetësimin tonë të thellë me kërkesën e kundërligjshme të Agjencisë për Informim dhe Privatësi (AIP) për autorizim të posaçëm drejtuar Kuvendit të Kosovës."

"Kërkojmë nga Kryesia e Kuvendit që të mos e përfillë këtë kërkesë të kundërligjshme dhe të mos i ofrojë autorizime të posaçme individëve në AIP", theksojn organizatat dhe aktivistët e shoqërisë civile.

Më datë 17 korrik 2020, Bujar Sadiku, drejtori aktual i AIP-së, ia ka dërguar një shkresë Komisionit për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes me të cilën kundërligjshëm kërkon për vete autorizim të posaçëm.

Më konkretisht, Sadiku kërkon që Kuvendi a) ta lejojë të kryejë veprime që lidhen me funksionalizimin në plotni të Agjencisë, 2) ta fuqizojë me të drejtën e nënshkrimit të akteve nënligjore dhe 3) t’ia mundësojë të drejtën e vendimarrjes në fushën e inspektimeve dhe vendimeve që kanë të bëjnë me mbrojtjen e të dhënave personale dhe të drejtës së qasjes në dokumente publike.

Sipas kësaj kërkese, ky autorizim do t’i hapte rrugë edhe implementimit të projekteve të financuara nga Bashkimi Europian.

"Fillimisht ne vlerësojmë se kërkesa e Sadiku nuk ka bazë ligjore, siç dëshmohet me faktin që letra nuk i referohet asnjë baze ligjore ekzistuese. Sipas Ligjit për Mbrojtjen e të Dhënave Personale autorizimet e kërkuara nga Sadiku janë në fakt kompetencë ekskluzive e Komisionerit për Informim dhe Privatësi dhe jo e drejtorit të përgjithshëm të AIP-së", thuhet me tej në deklaratën e këtyre organizatave dhe aktivistëve.

Kompetencat e Komisionerit – i cili është titullari i institucionit - mund të ndryshohen vetëm me ligj.

Për më tepër ata rikujtojnë deputetët që Kuvendi i Kosovës nuk ka të drejtë që të amandamentojë ligje me autorizim të veçantë.

Një gjë e tillë sipas tyre do të ishte e mundur vetëm përmes inicimit të ndryshim-plotësimit të Ligjit për Mbrojtjen e të Dhënave Personale.

Në fund, një autorizim i tillë i kundërligjshëm nuk do të ndihmonte AIP të përfitonte nga fondet ndërkombëtare por do t’i rrezikonte ato në të ardhmen.

Në mbledhjen e saj të mbajtur më 15 shtator 2020, Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes lexoi kërkesën e AIP, me ç’rast nuk e aprovoi autorizimin e kërkuar. Kërkesa është përcjellur si informatë në Kryesi të Kuvendit.

"Ne kërkojmë nga Kryesia e Kuvendit të Kosovës që të mos e përfillë kërkesën e kundërligjshme të AIP për autorizim të posaçëm. Transferimi i kompetenacave të titullarëve të agjencioneve të pavarura përmes autorizimeve të posaçme nga Kuvendi do të krijonte precedent të rrezikshëm për pavarësinë e AIP-së dhe të agjencioneve të tjera."

"Edhe njëherë, ne shprehim keqardhjen tonë që Kuvendi ka dështuar tre here që të zgjedhë Komisionerin për Informim dhe Privatësi."

"Rastet e tilla vetëm se e konfirmojnë rëndësinë dhe urgjencën që Kuvendi i Kosovës të ushtrojë mandatin e vet kushtetues dhe të përzgjedhë titullarin e kësaj agjencie të pavarur. "

"Ne inkurajojmë Kuvendin që të rifillojë procedurën për përzgjedhjen e Komisionerit, të cilin proces ne do të vazhdojmë ta monitorojmë", thuhet në letren e dërguar kuvendit nga organizatat FOL - KCSF - KDI - D4D - GAP - COHU - GLPS dhe Flutura Kusari.

Kalendari

Ngjarjet e datës 28 Tetor 2020 - Qendra e parë shoqërore në Prishtinë “Termokiss” nisë programin pesë ditor “Krejt Ka Pak V - Me Zemër Ngat” me aktivitete të ndryshme. (Hapësira e Termokissit, ora 9:00)

- Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur dhe Peticione takohet me përfaqësuesit e Divizionit të Skemave për Kategoritë e Luftës në Departamentin e Familjeve të Dëshmorëve dhe Invalidëve të Luftës pranë Ministrisë së Punës dhe Mirëqenies Sociale dhe përfaqësues të Komisionit Qeveritar për njohjen dhe verifikimin e statusit të viktimave të dhunës seksuale gjatë luftës çlirimtare të  Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Me rastin e shënimit të  “Muajit të mundësive të barabarta për personat me aftësi të kufizuara”, që është muaji tetor, kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka dhe drejtori i Drejtorisë së Administratës Osman Hajdari, do të vizitojnë personat me aftësi të kufizuara që janë të angazhuar në Administratën Komunale të Komunës së Prizrenit. (Objekti i Administratës Komunale në Qendrën për Shërbime të Integruara-One Stop Shop, ora 10:00)

- Ministri për Komunitete dhe Kthim, Dalibor Jevtiq raporton para Komisionit për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim lidhur me raportin e punës së ministrisë, për vitin 2020. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti së bashku me Zëvendëskryeministrin Driton Selmanaj mbajnë tryezë konsultative me Organizata të Shoqërisë Civile për prioritetet e Agjendës së Reformave Evropiane. (Objekti i Qeverisë, ora 11:00)

- Ministri i Drejtësisë, Selim Selimi do të mbajë një konferencë për media. (Ministria e Drejtësisë, ish-objekti i Rilindjes, kati IX, salla 914, ora 11:00)

- Ministri i Tregtisë dhe industrisë, Vesel Krasniqi raporton para Komisionit për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike lidhur me problemet që është duke u ballafaquar ministria në përgjithësi, në veçanti për prodhuesit dhe transportuesit vendor për CEFTA si dhe për subvencionet e ndara për biznese gjatë pandemisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 13:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti viziton Komisionin Rregullativ të Prokurimit Publik. (Objekti i KRPP-së, ora 14:00)

- Ministrja e Financave Hykmete Bajrami raporton para Komisionit për Buxhet dhe Transfere lidhur me zhvillimet e fundit në Sistemin e Menaxhimit të Financave Publike në Kosovë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 14:00)

- Forumi për Lidership dhe Diplomaci përmbyllë Projektin “Akademia për Lidership”. (Swiss Diamond Hotel, ora 14:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale, sot mban tryezë me përfaqësues të institucioneve të vendit, organizatave që merren me përkrahjen e grave me kancer të gjirit, si dhe gra të mbijetuara nga kanceri i gjirit. (Holli i Kuvendit, ora 15:00)

- Ambasada e Gjermanisë bashkë me Asociacioni për Evropën Juglindore dhe Instituti Aspen Gjermani organzojnë konferencën digjitale “Të rinjtë, migrimi dhe sfida demografike në Ballkanin Perëndimor”. (Onlne, ora 16:00)