22 Nëntor 2019

AAK, prezanton Ligjin për Prishtinën

Prishtinë, 12 mars - Miratimi i Ligjit për Prishtinën është obligim Kushtetues dhe ligjor që përcaktohet në Nenin 13 të Kushtetutës së Republikës së Kosovës dhe në Ligjin për Vetëqeverisje Lokale. Miratimi i këtij ligji të veçantë parashihet edhe në pakon e Presidentit Ahtisaari, dokument ky që ka shërbyer si bazë e miratimit të ligjeve dhe Kushtetutës së Kosovës pas pavarësimit të vendit.

Hartimi i Ligjit për Prishtinën ka filluar në vitin 2008, me ç’rast Qeveria e Kosovës ka miratuar të njëjtin, mirëpo deri më sot ky ligj nuk është proceduar për aprovim të mëtutjeshëm në Kuvendin e Kosovës, dhe nuk është vendosur në agjenden e legjislacionit për këtë vit.

Gjatë fushatës zgjedhore, Qeveria ka deklaruar se do të përkrahë miratimin e këtij ligji në Kuvendin e Republikës së Kosovës, kurse Grupi Parlamentar i LDK-së pati deklaruar se do të kushtëzojë miratimin e Buxhetit për vitin 2010, me futjen e kostos së këtij ligji në buxhet, KJO NUK NDODHI. 

Çka parasheh Ligji për Prishtinën

Ligjit për Prishtinën, ndër të tjera, parasheh ndarjen e kryeqytetit në pesë distrikte administrative: Distrikti administrativ urban, Qendra; Distrikti administrativ urban – rural, Veriu; Distrikti administrativ urban – rural, Jugu; Distrikti administrativ urban – rural, Lindja; Distrikti administrativ urban – rural, Perëndimi. Kjo ndarj, përvec që i lehtëson në masë të madhe shërbimet komunale, po ashtu, e rritë pjesëmarrjen e qytetarëve në

vendimmarrje, pasi që themelimin e organeve të distrikteve, kryetari duhet ta bëjë në konsultim të ngushtë më banorët e kryeqytetit.

Me ligj, po ashtu, parashihet edhe Zona Metropolitane dhe elemente të tjera që e rrisin mirëqenien dhe funksionimin e kryeqendrës. Për më shumë, ligji i kryeqytetit i jep Prishtinës një grant shtesë në lartësinë jo më pak se 4% e grantit total të komunave për secilin vit fiskal, e që nënkupton mjete shtesë, përafërsisht rreth 8 milion euro.

Qendrimi i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës (AAK)

AAK vlerëson së loja e deritanishme me Ligjin për Prishtinën vërteton se Qeveria aktuale është e papërgjegjshme, pasi që ka sabotuar dhe vazhdon ta sabotojë Prishtinën.

Qytetarët e Prishtinës kanë qenë të mashtruar nga koalicioni PDK-LDK, si para zgjedhjeve ashtu edhe tani (pesë muaj pas zgjedhjeve). 

AAK është e bindur se mungesa e Ligjit është duke iu shkaktuar qytetarëve të Prishtinës dëme të mëdha dhe, në të njëjtën kohë, pengesa të shumëllojshme në zhvillimin dhe avancimin e interesit publik.

Rekomandimet:

Për Qeverinë e Kosovës:

-          Procedimi i Ligjit për Prishtinën në Kuvend gjatë muajit prill, pasi që kostoja e këtij ligji duhet të hyjë në rishikimin buxhetor;

-          Grupi Punues për hartimin e Ligjit t’i bëjë amandamentimet e nevojshme;

-          Sigurimin e përkrahjes së deputetëve të koalicionit kundër Prishtinës (PDK-LDK)

Kuvendit të Republikës së Kosovës:

-          Vendosja e ligjit në agjendën legjislative për këtë vit, sic është premtuar;

-          Miratimin e këtij ligji gjatë muajit maj dhe inkorporimin e kostos së këtij ligji përmes rishikimit buxhetor.

Kryetarit të Komunës së Prishtinës:

-          Të ndikohet tek vendimmarrësit në Qeverinë e Kosovës (ministrat), ashtu edhe në Kuvendin e Republikës së Kosovës (deputetët);

-          Ndikimi te Presidenti i Republikës për ta shtyrë procedimin e ligjit nga Qeveria në Kuvend;

Ushtrimin e presionit demokratik (së bashku me shoqërinë civile dhe subjektet politike që e përkrahin këtë ligj) te institucionet relevante.

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 nëntor 2019 - UBT në bashkëpunim me Institutin Shkencor Suedez-Kosovar do të mbajnë bashkërisht konferencën “30-vjetori i Rënies së Sistemit Komunist”. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Drejtoresha e misionit të USAID-it në Kosovë Lisa Magno do të flasë në hapjen e konferencës Vetë - Qeverisja Lokale në Kosovë - 20 Vjet. (Hoteli Swiss Diamond, ora ora 9:00)

- OJQ-Voice of Roma Ashkali and Egyptians - VoRAE organizojnë hapjen e ceremonisë të tri projekteve të financuara nga Roma Education Fund dhe Komisioni Evropian organizim ky i mbështetur nga Roma Versitas dhe Roma Education Fund, Kosovo së bashku me VoRAE. (Qendra Kulturore dhe Informative të BE-së në Prishtinë, ora 9:00)

- Instituti Demokratik të Kosovës organizon tryezën e diskutimit “Tejkalimi i sfidave të Kuvendit - nevoja për një Rregullore të re të punës”, në një diskutim të hapur me përfaqësues të partive politike parlamentare si dhe përfaqësues të organizatave vendore dhe ndërkombëtare. (Salla e konferencave Orion, ora 10:00)

- Në prag të 25 nëntorit, Ditës Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave, dhe fillimit të fushatës 16 Ditët e Aktivizmit, Misioni i OSBE-së në Kosovë do t’i prezantojë rezultatet e Anketës mbi Mirëqenien dhe Sigurinë e Grave në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Iniciativa për Histori Gojore përmes projektit të Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim “Dialogu ndërmjet komuniteteve përmes ruajtjes gjithëpërfshirëse të trashëgimisë kulturore”, financuar nga Instrumenti i Bashkimit Evropian që kontribuon në Stabilitet dhe Paqe, do të lansojnë aplikacionin mobil 'Janjeva Ecë'. (Restoran 2000 në Janjevë, ora 11:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon konferencën për media me temë “Vetingu: Mënyra e vetme për të siguruar pavarësinë e plotë të sistemit të drejtësisë në Kosovë”. (Qendra e Konferencave Orion, ora 11:00)

- Komuniteti Merakli t'kerreve organizon protestë kundër rritjes së cmimeve për sigurimin e veturave. (Rr. Luan Haradinaj, pran Bankes Qendrore të Kosovës, ora 13:00)

- Promovohet libri "Profili i Bjeshkëve të Nemuna’’ nga Profesor Sadri A Lokaj. (Salla e Asamblesë Komunale në Deçan, ora 14:00)

- Universiteti “Kadri Zeka” në Gjilan dhe Universiteti “Hasan Prishtina” në Prishtinë, në mbështetje të Aktivitetit të USAID-it Drejtësia Vlen dhe në bashkëpunim me Odën e Avokatëve të Kosovës, organizojn diskutim në lidhje me “Klinikat Jurdike me raste reale”. (Salla A34 në Universitetin e Gjilanit, ora 14:00)

- Shoqata e Malazezëve të Kosovës organizon shfaqjen e leximit skenik të dramës “Flora”. (Qendra e zhvillimit Malazezeve në Arbëri ish Dragodan, rruga Eduard Lir 4, ora 19:00)