14 Gusht 2018

Vetëqeverisja, popullore dhe rreziqet

Shkruar nga Ali Hertica

Vetëqeverisja vendore mbron jo vetëm lirinë politike, ajo pengon gjithashtu që liria të mos keqpërdoret.

Prandaj ata që frikësohen se liria mund të çojë në shthurje, dëshirojnë që pavarësia e provincave të lejohet të zhvillohet shkallë-shkallë, siç po ndodh me provincat e Kosovës.

Filozofet modernë shkruajnë se mund të mësohet masa e popullit ta shfrytëzojnë lirinë në mënyrë të arsyeshme për gjëra të mëdha, kur nuk kanë mësuar ta bëjnë këtë për gjëra të vogla.

Këtu bëhet aluzion për faktin që puna në kuvend të japë përvojë dhe njohuri që mund të shfrytëzohet në nivele kombëtare, d.m.th që institucionet lokale kanë një funksion pedagogjik.

Të marrim rrezikun e tiranisë së shumicës, ku e ç’dramatizon tendencën tiranike te demokracia amerikane duke na treguar se shumicës i mungon instrumenti përfundimtar i tiranisë. Ata nuk kanë pushtet që të ushtrojnë qeverisje politike, në të gjitha hollësitë.

 Edhe pse organet qendrore vendimmarrëse në SHBA, kanë një pushtet të madh legjislativ në shkallë kombëtare, fushat e ndikimit janë të kufizuara. Këto organe japin parimet e përgjithshme të jetës zyrtare, por nuk kanë të drejtë të kontrollojnë vënien në jetë të këtyre parimeve në planin vendor.

Këtu përgjegjësinë e marrin vetë organet vendore e jo si në Kosovë të tjerët të vendosin për të ardhmen e Kosovës. Nëpërmjet punës së tyre për zbatimin e vendimeve qendrore është e mundur të moderohen dhe t’u hiqet uji vendimeve që mënjanojnë interesat lokale.

Pushteti qendror është fuqizimi brenda sferës së tij, prandaj tirania mund të duket sikur ekziston në një pikë, por nuk mund të arrijë që t’i prekë të gjith.

Kalendari

Ngjarjet e datës 14 Gusht 2018 - Lëvizja Vetëvendosje hap dyert e zyrës së saj për të pritur bashkatdhetarët që kanë ardhur në sezonin e pushimeve në Kosovë. (Selia e VV-së, Arbëri, ora  10:00)

- Kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri, bën inaugurimin e shtëpisë për familjen Ilazi në Livoç të Ulët. (Fshati Livoç të Ulët, ora 11:00)

- Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Shyqiri Bytyqi do të mbajë fjalë rasti në mbledhjen komemorative të organizuar nga Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”- Fakulteti i Mjekësisë dhe Shërbimi Spitalor dhe Klinik Universitar i Kosovës pas ndarjes nga jeta të profesorit Mujë Shala. (Amfiteatrin e Fakultetit të Mjekësisë, ora 11:00)

- Kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri, bën inaugurimin e shtëpisë për familjen e Shaban Zahirit. (Fshati Livoç të Ulët, ora 12:00)

- Komuna e Prishtinës mban konferencë për media. (Objekti i vjetër i Komunës së Prishtinës, ora 13:00)

- Junaid Chndrigar për herë të parë në Ballkan do prezantojë në edicionin 9 të Festivalit të filmit te animuar Anibar. (Kinemanë Jusuf Gërvalla në Pejë, ora 14:00)

- Ushtruesi i Detyres se Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Fatmir Matoshi do të pres në takim Kryetarin e Komunës së Klinës, Zenun Elezaj, me të cilin do të nënshkruajë një Memorandum Bashkëpunimi për realizimin e një projekti në fushën e mjedisit në komunën e Klinës. (Kabineti i Ministrit, ora 14:00)