22 Nëntor 2019

Turqia nuk po lufton në Siri, po realizon operacion anti-terror

Shkruar nga Bayram Pomak

Operacioni anti-terorr e quajtur “Burimi i Paqes” nisur nga Forcat e Armatosure te Turqisë ne Verilindje te Sirisë, konkretisht ne Lindje te Lumit Eufratkëto fite po gjen disa lloje te vlerësimeve.

Kur shikojmë këto vlerësime në përgjithësi, hasim në dy lloje vlerësimesh. E para është nga ata që vlerësojnë operacionin siç tregojnë mediat botërore, të cilët në përgjithësi nuk janë shumë të vetëdijshëm për ngjarjet atje dhe ne anën tjetër janë ata që e njohin ngjarjen ne te vërtet, por duan ta lansojnëkëtë siç dojnëata vetë.

Ajo se çka është gabimi më i madh është përkufizimi i këtij operacioni si luftë. Kjo është një përkufizim i gabuar. Por në realitet këtu nuk ka ndonjë luftë. Lufta behet ndërmjet dy shteteve kurse këtu Republika e Turqisërealizonnjëoperacion anti-terror kundër grupeve PKK/YPD/YPG.

Atëherë si erdhi puna deri këtu?

Me nisjen eashtuquajtur “Pranverës Arabe”, para 10 vite, filloi edhe një lëvizje ne boten arabe. Së pari Tunizia, pastaj Libia, Egjipti dhe së fundmi Siria. Iraku tashmë ka qenë në konfuzion për një kohë të gjatë. Libia dhe Siria ishin më të përgjakshmet nga të gjitha.

Sidoqoftë, çështja e Sirisë ishte ajo që pushtoi axhendën më të madhe në botë. Me luftën që filloi në Siri, u shfaqen edhe formacione të ndryshme të armatosura kundër regjimit të Asadit.

Pikërisht në atë kohë u shfaq organizata terroriste e ISIS (DAESH), e cila veprimtarin e saj filloi në Irak dhe më pas pati akte terroriste edhe në Siri. Kjo organizatë, e cila pushtoi axhendën botërore, filloi të pushtojë qytete dhe fshatra te shumta me pretendime kinse formimin e “Shtetit Islamik”në veri të Sirisë dhe në një pjesë të Irakut.

Në opinionin publik botëror, kjo organizatë terroriste u përkufizua si shumë e fortë, vrastare, e rrezikshme, etj dhe vendet e mëdha të botës filluan të japin deklarata të vazhdueshme në lidhje me nevojën për të luftuar ISIS (DAESH).

Dhe pikërisht këtu, Shtete e Bashkuara te Amerikës, (ShBA) mori një vendim për te krijuar njëbashkëpunim me degën e organizatës terroriste PKK në Siri e cila quhej PYD dhe krahu i luftës YPG. Arsyeja e këtij bashkëpunimi ishte për te eliminuar organizatën terroriste ISIS (DAESH). 

Turqia doli kundërkësajmarrëveshjeje duke theksuar se për luftimin e DAESH-it nuk ka nevojëpërnjë bashkëpunim te tillë dhe se kjo mund te arrihet shume lehte me një operacion te përbashkët mes SHBA-së dhe Turqisë. Sidoqoftë, çdo herë që SH.B.A. i kundërshtonte këto propozime me arsyetime të ndryshme.

Pasi kaloi koha dhe organizata terroriste ISIS u zhduk, organizata terroriste PYD / YPG filloi të formojë kantone në veri të Sirisë. PKK dhe PYD / YPG administrohen nga e njëjta qendër.

PKK ështënjëorganizatë terroriste me tëcilën Turqia po ballafaqohet me vite te tera. Përveç Turqisë, ShBA, NATO dhe BE këtëorganizatë e njohin si njëorganizatëterroriste. Në një situatë te tille jo vetëm Turqia por asnjë shtet normal nuk e kishte lejuar qe kjo organizatë te vendosej ne afërsi te kufirit te saj.

Secili shtet merr masa kundër elementeve që kërcënojnë atë. Për më tepër, kjo organizatë terroriste nuk është vetëm Turqia, por edhe në integritetin territorial të Sirisë dhe të kërcënojnë popujt indigjene që jetojnë atje.

Sipas raportit të ‘AmnestyInternational’, PYD / YPG po ndryshon demografinë e vendeve të cilat po pushton dhe po dëbon elementët arabë, sirianë, turkmenë dhe elementë të tjerë etnikë.

Me fjalë të tjera, këtu nuk behet fjalepërnjë organizatë te përberë nga “luftëtarët te lirë”, por përnjë organizatë mizore dhe terroriste. Të gjitha agjencitë e pavarura dhe qendrat e mendimit të botës e përshkruajnë këtë në këtë mënyrë.

Një çështje tjetër është çështja ku pretendohet se Turqia mekëtë operacion po lufton kurdët e Sirisë.

Turqia ka bërë gjithmonë një dallim në mes të organizatës terroriste PKK, ose YPG / PYD dhe popullit kurd.

 Për më tepër, PKK/PYD/YPG nuk përfaqëson kurdët.Ata qe shikojnë nga jashtë dhe qe shohin te njollojë këta janë pikërisht ato persona që kanë ide pa dije. Në të vërtetë, deklarata skandaloze e Trump-it është treguesi më i qartë i kësaj.

Në deklaratën e tij Trump, kishte thënë: Unë pyeta një historiania më tha se "Kurdët dhe Turqit kanë luftuar me shekuj".

Kjo deklaratë e presidentit amerikan ështëpër të ardhur keq, ai beri një deklaratë skandaloze. Kjo është saktësisht një nga shembujt më të rëndësishëm qe tregojnë se si një person pretendon te këtë një ide pa dije.

Nëse PKK/YPG do te përfaqësonte ne te vërtet kurdët dhe siç pretendon do te mbronte te drejtat e tyre atëherë pse me qindra-mijëra kurdë qe janë larguar nga vendlindja e tyre e qe janë strehuar ne kampet e Turqisë nuk po largohen nga ky vendepër tu kthyer ne vendlindjen  tyre.

Aktualisht ne Turqi gjenden me qindramijëra kurdë nga Siria shtëpitë te cilëve janë ne Lindje te Eufratit pra ne zonat te kontrolluara nga organizata PKK-YPG.Ata nuk largohen nga kampet pasi qe vetëm ata e dine mizorinë e këtyre organizatave terroriste.

Askush nga ata që sot e ngrenë zërin për të drejtat e kurdëve ose të ashtuquajturve "luftëtarëve të lirisë" nuk kanë ndonjë ndjeshmëri ose kujdes për kurdët. Çështja e vërtetë këtu është interesi i fuqive të mëdha.

Turqia e din se hapi i ardhshëm pas Irakut dhe Sirisë do të jenë tokat e tyre andaj dhe realizonkëto operacione për te mbrojturpavarësinëdhe integritetin territorial të saj.

Qëllimi i këtij operacioni është krijimi i një zone të sigurte ne Veri te Sirisë, konkretisht ne Lindjen e Lumit Eufrat ku do te vendosen refugjatët siriane të strehuar aktualisht ne Turqi ku numri i tyre zyrtar arrin ne 3,5 milion.

Përkëtë Turqia ka bere gati shume projekte se si refugjatet te kthehen ne vendlindjet te tyre ne mënyra me te sigurtadhe për këtë ka ndarënjë buxhet te veçante.

Sepse lufta në Siri me se shumti ka ndikuar në Turqi, Çështja e refugjateve ishte një barre e madhe për kufijtë e Turqisë.

Për rehabilitimin e 3,5 milion refugjatëve Turqia ka harxhuar mbi 30,5 miliard euro nga buxheti i saj kombëtar. BE gjithmonë ka preferuar të shikojë dhe të flasë nga distanca.

Pavarësisht nga të gjitha këto, ata që thonë se operacioni i Turqisë ështënjë ‘luftëkundërkurdëve’ nuk kanë qëllime të mira.

Turqia në veri të Sirisë po lufton grupet terroriste e jo kurdëtdhe kjo po bëhet për shkak se këto organizatat terroriste përbëjnë një kërcënim të drejtpërdrejtë në Turqi.

Sikurse Shtetet e Bashkuara të Amerikësqë kanë ardhur nga një largësi prej 10 mijë kilometra dhe kanëndërhyrënë Irak dhe Afganistan me arsyetimin se këto grupe terroriste nëkëto vende e krijojnë një kërcënimi ndaj ShBA-së edhe Turqi e cila ka një përkufizim rreth 911 kilometra me Sirinë po realizonkëtë operacion për te siguruar kufijtë e veta dhe me pas për tnë çliruar këto zona nga pushtimi terrorist në mënyrë qe me miliona refugjate te kthehen në vendlindjet e  tyre.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 nëntor 2019 - UBT në bashkëpunim me Institutin Shkencor Suedez-Kosovar do të mbajnë bashkërisht konferencën “30-vjetori i Rënies së Sistemit Komunist”. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Drejtoresha e misionit të USAID-it në Kosovë Lisa Magno do të flasë në hapjen e konferencës Vetë - Qeverisja Lokale në Kosovë - 20 Vjet. (Hoteli Swiss Diamond, ora ora 9:00)

- OJQ-Voice of Roma Ashkali and Egyptians - VoRAE organizojnë hapjen e ceremonisë të tri projekteve të financuara nga Roma Education Fund dhe Komisioni Evropian organizim ky i mbështetur nga Roma Versitas dhe Roma Education Fund, Kosovo së bashku me VoRAE. (Qendra Kulturore dhe Informative të BE-së në Prishtinë, ora 9:00)

- Instituti Demokratik të Kosovës organizon tryezën e diskutimit “Tejkalimi i sfidave të Kuvendit - nevoja për një Rregullore të re të punës”, në një diskutim të hapur me përfaqësues të partive politike parlamentare si dhe përfaqësues të organizatave vendore dhe ndërkombëtare. (Salla e konferencave Orion, ora 10:00)

- Në prag të 25 nëntorit, Ditës Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave, dhe fillimit të fushatës 16 Ditët e Aktivizmit, Misioni i OSBE-së në Kosovë do t’i prezantojë rezultatet e Anketës mbi Mirëqenien dhe Sigurinë e Grave në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Iniciativa për Histori Gojore përmes projektit të Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim “Dialogu ndërmjet komuniteteve përmes ruajtjes gjithëpërfshirëse të trashëgimisë kulturore”, financuar nga Instrumenti i Bashkimit Evropian që kontribuon në Stabilitet dhe Paqe, do të lansojnë aplikacionin mobil 'Janjeva Ecë'. (Restoran 2000 në Janjevë, ora 11:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon konferencën për media me temë “Vetingu: Mënyra e vetme për të siguruar pavarësinë e plotë të sistemit të drejtësisë në Kosovë”. (Qendra e Konferencave Orion, ora 11:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, merr pjesë në konferencën “Nisja e sondazhit për mirëqenien dhe sigurinë e grave në  Kosovë”, e cila organizohet nga OSBE. (Hoteli “Swiss Diamond”, ora 11:00)

- Komuniteti Merakli t'kerreve organizon protestë kundër rritjes së cmimeve për sigurimin e veturave. (Rr. Luan Haradinaj, pran Bankes Qendrore të Kosovës, ora 13:00)

- Fondacioni Geoffrey Nice në bashkëpunim me “Qendrën për të Drejtat e Njeriut” të RIT Kosov organizon konferencën dy ditore me temë "Narrativat Kalimtare, Post-Kalimtare dhe Strategjike për Luftërat Jugosllave: nga Luftërat dhe Kërkimi i Drejtësisë tek Lojërat Gjeo-Politike të Fuqisë. {RIT Kosova - AUK në Rr. Dr. Shpetim Robaj, në Prishtinë, ora 13:00)

- Promovohet libri "Profili i Bjeshkëve të Nemuna’’ nga Profesor Sadri A Lokaj. (Salla e Asamblesë Komunale në Deçan, ora 14:00)

- Universiteti “Kadri Zeka” në Gjilan dhe Universiteti “Hasan Prishtina” në Prishtinë, në mbështetje të Aktivitetit të USAID-it Drejtësia Vlen dhe në bashkëpunim me Odën e Avokatëve të Kosovës, organizojn diskutim në lidhje me “Klinikat Jurdike me raste reale”. (Salla A34 në Universitetin e Gjilanit, ora 14:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj, pret në takim njohës komandantin e ri të KFOR-it, Gjeneral Major, Michele Risi. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 15:00)

- Shoqata e Malazezëve të Kosovës organizon shfaqjen e leximit skenik të dramës “Flora”. (Qendra e zhvillimit Malazezeve në Arbëri ish Dragodan, rruga Eduard Lir 4, ora 19:00)