25 Shkurt 2020

Qytetarët duan më shumë ndikim në përmbajtjen e procesit demokratik

 Shkruar nga Ali Hertica

Shoqëria mund të mos jetë në gjendje të kontrollohet, por ajo mund të ndikohet masivisht duke u lidhur me të sipas logjikës së vet.

Natyrisht, komunat me të vërtetë mund të pohojnë ndikimin e tyre në lojën publike të shoqërisë së rrjetit.

Sidoqoftë, kjo kërkon që qeveritë të kuptojnë se proceset politike janë kryesisht pronë e vetë shoqërisë.

Ndërhyrja e qeverisë në këtë është legjitimuar vetëm në masën në të cilën përfaqëson dhe përmbush interesat ekzistuese.

Duke qenë të përfshirë në mënyrë aktive në zhvillimin e publikut, komunat mund të zbulojnë se cilat interesa luajnë një rol dhe si zhvillohen.

Kjo mund të krijojë një pamje të asaj që mund të kontribuojë komuna për këtë, cilat ambicie janë të përshtatshme dhe si mund të afrohen .

Komunat pastaj do të zbulojnë rrjete që janë të përkushtuara ndaj ambicieve komunale dhe ato do të identifikojnë nisma që kanë nevojë vetëm për mbështetje për t'i afruar ato ambicie.

Pasi të ngulitet fort në shoqërinë e rrjetit, komuna me shumë mundësi do të vërejë që banorët janë mjaft të hapur ndaj paralajmërimeve dhe sugjerimeve të politikanëve dhe zyrtarëve.

Për sa kohë që qytetarët nuk janë të detyruar të bëjnë asgjë (pa shpjegime) dhe ata vetë mund të ndihmojnë në përcaktimin e asaj që duhet të bëhet.

Administrata publike bëhet kështu një formë e menaxhimit të rrjetit. Komunat do të duhet ta konsiderojnë marrëdhënien e tyre me banorët si partneritete në të cilat marrëdhëniet komanduese nuk kanë vend.

Fuqia e shpatës i jep rrugë ekspertizës thelbësore dhe aleancave strategjike. Brenda rrjeteve, kontrolli mund të bëhet vetëm nga pozicione ekuivalente

Sidoqoftë, kjo nuk do të jetë një detyrë e thjeshtë. Në veçanti jo për komunat që janë të kufizuara nga të gjitha palët në mundësitë e tyre.

 Në shumë aspekte, detyrimet e autoriteteve më të larta do të vendosin kufizime të mëdha në lirinë e tyre për të luajtur këtë lojë publike në vend, për shembull kur bëhet fjalë për përgjegjësinë ligjore dhe përgjegjësinë e shoqëruar.

Por shumë më e rëndësishme: komunat shpesh nuk kanë njohuri dhe aftësi të duhura për të përmbushur atë rol të ri.

Mbi të gjitha, kërkon kompetenca krejtësisht të ndryshme për të drejtuar rrjetet e qytetarëve aktivë nga një pozicion i barabartë.

Lidhja me shoqërinë e rrjetit do të thotë se demokracia jonë gjithashtu do të duhet të ndryshojë.

Banorët do të duan më shumë ndikim në përmbajtjen e procesit demokratik përpara se "të përfshihen në karrocën e komunës". Këshillat e qytetit nuk duhet të kenë frikë se qytetarët do të ulen në vendet e tyre.

"Tërheqja", "heqja dorë" dhe "sigurimi i hapësirës" nënkupton gjithashtu një zhvendosje të përgjegjësive brenda demokracisë.

Aty, siç do të diskutohet në një blog pasues, përgjegjësia e këshillit të qytetit zhvendoset në rolin e projektuesit dhe mbikëqyrësit të procesit demokratik.

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 shkurt 2020 - Konstituohet Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë organizon konferencë të jashtëzakonshme për media për të shprehur shqetësimin lidhur me trajtimin e rasteve ku fëmijët janë viktima të formave të abuzimit dhe dhunës seksuale. (Ambientet e organizatës Forumi për Iniciativa Qytetare në lagjen Pejton, ora 10:00)

- Konstituohet Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale, Vendi: (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Demokracia Plus dhe Qendra për Avokim dhe Kulturë Demokratike në bashkëpunim me programin e USAID për Fuqizim të Sistemit të Drejtësisë organizojnë konferencën në cilën do të shpalosen rezultatet e Anketës me përdoruesit e shërbimeve të gjykatave. (Hotel Sirius, ora 10:00) 

- Konstituohet Komisioni për Buxhet dhe Transfere. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 11:00)

- Konstituohet Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 10, ora 11:00)

- Bibloteka Kombëtare e Kosovës dhe Shoqata e të Burgosurve Politik organizojnë hapjen e ekspozitës "Kujtesa e Kosovës, portrete të Adem Demaqit në pikturë dhe fotografi". (Bibloteka Kombëtare, ora 11:00)

- Konstituohet Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 204, ora 11:00)

- ADMOVERE e mbështetur nga KFOS promovon raportin "Gjendja në Fakultetin e Gjeoshkencave të Universitetit të Mitrovicës". (Hapësirat e rektoratit të UMIB-it në Mitrovicë, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike mban diskutim lidhur me detyrat me prioritet dhe organizimin e punës së Komisionit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 12:00)

- Anibar Festivali Ndërkombetar i Animacionit organizon shfaqjen e filmave nga java e Kinematografisë afrikane. (Kinema Jusuf Gërvalla, 13:00)