27 Janar 2020

Pjesëmarrja, sistemi i partive politike, është burim i funksioneve

Shkruar nga Ali Hertica

Rekrutimi në një grup shumë të vogël njerëzish kufizon mundësitë e gjetjes dhe emërtimit shumë më të mirë, por gjithashtu dëmton ndarjen e pushteteve sepse fuqia dhe fuqia e kundërt vijnë nga e njëjta familje dhe shpesh ndryshojnë mendime.

Pjesëmarrja, sistemi i partive politike, është burim i funksioneve politike, por prodhon gjithashtu zyrtarë dhe administrata të lartë, si dhe mbikëqyrës të organeve drejtuese të pavarura, drejtorë të bordeve  dhe  vende tjetra.

Për më tepër, partitë janë vendet ku duhet të vijnë përgjigjet për problemet e sotme dhe të nesërme. Prandaj duhet të jetë vende ku është grumbulluar një mendim i madh.

Asnjë shoqëri nuk mund të përballojë të ketë më pak se njerëz më të kualifikuar në të dy fushat. Prandaj, pyetja arsyetohet nëse kultura e emërimit e politizuar kontribuon në këtë.

Anëtarët aktivë të partisë karakterizohen në një numër mënyrash. Për të filluar, ato nuk janë shumë të panumërta, dhe mënyra e ngritjes në radhët e partisë varet kryesisht nga besnikëria e tyre ndaj linjës së partisë dhe udhëheqjes.

Mendimtarët autonome apo edhe kritikë nuk vlerësohen shumë. Deputetët gjithashtu konsiderohet se i nënshtrohen në mënyrë të pakthyeshme marrëveshjeve të qeverisë dhe disiplinës në grup.

Një anëtari i parlamentit tha që 'me ne ju merrni mundësinë të mos votoni një herë me grupin'. Mendimtarët e mëdhenj, inovatorë dhe kokëfortë në përgjithësi nuk ndihen në shtëpi në këto lloje ambientesh dhe mungesa e tyre çon në një varfëri intelektuale shumë të dëmshme në politikë.

Një tjetër argument, por jo më pak thelbësor, kundër kulturës së politizuar të emërimit është se ai minon ndarjen e pushteteve.

Një drejtues partie që është ministër kontrollohet nga anëtarët e partisë që duan të bëhen të shquar.

Kryetarët e bashkive të partive janë anëtarët, zyrtarë të lartë dhe mbikëqyrës varen nga partia për emërimin e tyre të ardhshëm.

Sigurisht që është shpërblimi: hyrja në punë dhe pozicione për të cilat shumica e anëtarëve nuk janë të kualifikuar.

Nëse ai nuk do të kishte qenë në politikë, ai me siguri nuk do ta kishte bërë atë më tej i pa punë.. Kjo më shqetëson dhe inat, nga  Kuadri i partisë ndaj privilegjit të privilegjeve, mandatit në vendet e bukura në domenin publik.

E gjithë kjo është jashtëzakonisht e lehtë për tu zgjidhur:,përshkoni kulturën e emëruar të politizuar dhe, nëse është e nevojshme në bashkëpunim me një gjuetar koke, kërkoni kandidatin më të mirë të kualifikuar për postet e mëparshme.

Orientimi ideologjik i një kandidati natyrisht që do të merret në konsideratë. Si qytetar ju në këtë një arsye të rëndësishme për anëtarësim apo punsim  aktiv, por ju forconi kapacitetin e rendit publik që të mos jetë më burimi i problemit, por burimi i zgjidhjes, siç duhet të jetë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 janar 2020  - Oda Ekonomike e Kosovës dhe Shoqata e Zejtarëve dhe Afaristëve ESNAF nga Prizreni organizojn takim për mundësitë e bashkëpunimit në përkrahje të sektorit privat. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 10:00)

- Kuvendi Komunal i Prizrenit do të mbajë mbledhjen e jashtëzakonshme të thirrur nga kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka. (Salla e Kuvendit në Shtëpinë e Bardhë, ora 10:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj bashkë me kabinetin qeveritar, bëjnë homazhe te obelisku i Hebrenjve, në shënimin e Ditës Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit. (Oborri i Qeverisë së Kosovës, ora 11:00)

- Plaformë e Grupit për Studime Juridike dhe Politike organizon konferencën për media me temë “Sfidat në sundimin e ligjit në Kosovë: Performanca e sistemit gjyqësor dhe prokurorial dhe vlerësimi qytetarë ndaj këtyre institucioneve”. (Qendra e Konferencave Orion, ora 11:00)

-  Universiteti i Gjakovës "Fehmi Agani" organizon manifestimin e kushtuar Ditës Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit. (Hapësirat e Fakultetit të Edukimit -Filologjisë, Gjakovë, ora 11:00)

-  Misioni i OSBE-së dhe Bashkësia Hebraike e Kosovës do të shënojnë Ditën Ndërkombëtare të Kujtimit të Holokaustit. (Dokukino në Kompleksin Europa në Prizren, ora 12:30)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, merr pjesë në shënimin e Ditës Përkujtimore të Holokaustit. (DokuKino, Kompleksi Europa në Prizren, ora 12:30)

- Rinia Demokratike e Kosovës shënon 20 vjetorin e themelimit. (Menza "Ramiz Sadiku", Prishtinë, ora 18:30)

- Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, në bashkëpunim me Qendrën Kinematografike të Kosovës dhe AS Film, për nder të Ditës Përkujtimore të Holokaustit, do të organizojnë shfaqjen e filmit dokumentar “Përqafimi i fatit”, me regji të Jakov Sedlar. (Teatri Kombëtar i Kosovës, ora 19:00)