09 Gusht 2020

Opozita mund të përkufizohet si të gjitha partitë politike apo lëvizjet

 Shkruar nga Ali Hertica

Pluralizmi politik është një pjesë e pandashme e demokracisë dhe pranimit të qeverisë së protestës ose të kundërshtimi dhe ekzistenca e një përfaqësimi institucional të opozitës politike janë parakushte për të.

funksionimi demokratik i institucioneve. Sipas filozofit dhe shkencëtarit politik francez Raymond Aroni, demokracitë janë sisteme ”në të cilat ekziston rivaliteti paqësor për ushtrimin e pushtetit kushtetuese.

Kundërshtimi dhe ekzistenca e një përfaqësimi institucional të opozitës politike janë parakushte për të.

Situata e opozitës përcakton karakterin demokratik të institucioneve, si dhe atë të gjerë ekuilibri i sistemit politik pluralist. Ky ekuilibër vjen më pak midis qeverisë dhe parlamenti (sipas konceptit të ndarjes së pushteteve shoqëruar me një sistem kontrollesh dhe ekuilibrat) pasi ato janë të lidhura së bashku brenda së njëjtës parti ose koalicion shumicë, dhe më shumë ndërmjet mazhoranca dhe opozita.

Prandaj, demokracia përfshin ushtrimin e një ekuilibri delikat midis mazhorancës - fituesit të zgjedhjet duhet të jenë në gjendje të qeverisin, por pa monopolizuar tërë fuqinë - dhe një opozitë, e kujt roli është të kundërshtojë qeverinë dhe e cila duhet të jetë në gjendje të marrë pjesë në mënyrë efektive dhe me përgjegjësi.

Goditja e një ekuilibri në demokraci midis mazhorancës dhe opozitës zbret për të vendosur këtë vend.

Kundërpeshat e nevojshme për të kompensuar mbizotërimin e mbizotërimit legjislativ të shumicës duke i dhënë të drejtakundërshtimi . Sidoqoftë, kjo njohje ligjore e opozitës nuk është në vetvete e mjaftueshme për të garantuar këtë efektiviteti i dialogut politik dhe, rrjedhimisht, stabiliteti demokratik afatgjatë.

Ekzistojnë disa lloje dhe forma të kundërshtimit sipas natyrës dhe funksionimit të politikës sistem.

Opozita mund të përkufizohet si të gjitha partitë politike apo lëvizjet që nuk i përkasin mazhoranca parlamentare ose koalicioni qeveritar dhe shprehin mosmarrëveshjet dhe pikëpamjet kritike të tyre në lidhje me veprimin e qeverisë dhe po konkurrojnë për aderim të ligjshëm në ushtrimin paqësor të pushtetit.

Opozita politike nuk është domosdoshmërisht opozita parlamentare, edhe pse e gjen të preferuarin do të thotë të sigurojë njohjen e tij dhe të shprehë mendimet e tij në institucionin diskutues.

Alexis de Tocqueville e përkufizoi shumicën si "partia ose grupi i partive politike që ushtrojnë dhe kontrollin e pushtetit shtetëror,opozita si "një parti ose grup partish të bashkuara në vizionin e tyre për pushtimin e pushtetit politik".

Kundërshtimi në sistemet pluraliste nuk ka asgjë të përbashkët me ata që përpiqen të organizohen sistemet autokratike, kështu që brenda vetë sistemeve të ndryshme është e rëndësishme të bëhet dallimi midis kundërshtimet sipas objektivave të tyre.

Prandaj, "kodi i sjelljes" i mazhorancës / opozitës bazohet në tre parimet e mëposhtme:

- konkurrencë me qëllim të marrjes së pushtetit;

- toleranca në ushtrimin e pushtetit;

- ndërrimi i pushtetit.

Prandaj, opozita në demokraci ka disa funksione. Së pari, ajo përbën një kundërpeshë: ajo

bën të mundur garantimin e qeverisë transparente dhe të përgjegjshme që i shërben interesit publik dhe shmangni që shumica të tundohet, pasi të ketë ardhur në pushtet, të zhvillojë një politikë që ndërhyn në të drejtat dhe liritë. Më konkretisht, roli i opozitës është, kritikojë programin, vendimet dhe veprimet e qeverisë duke shqyrtuar nga afër projektligjet e tij dhe buxhetit.

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 Gusht 2020

- Qendra në Shtetet e Bashkuara të Amerikës organizon Tubimin e parë interaktiv virtual me Kryeministrin e katërt të Republikës së Kosovës, Albin Kurti, për të diskutuar situatën aktuale politike në Republikën e Kosovës dhe rolin që mund të luajnë shqiptaro-amerikanët dhe shqiptaro-kanadezët në zgjedhjet e ardhshme. (Virtualisht në Zoom:  https://bit.ly/LVVShBAAug9, 13:00)